Where the Wild Things Are

Norgespremiere: 22.01.2010
7 år
1 t. 42 min.
Drama / Eventyr / Familiefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Det finnes en i oss alle.

Enstøingen Max føler seg misforstått hjemme. Han flykter til "De villes" land, der han møter store skapninger som lengter etter lederskap. Max blir kongen deres, men han lærer at lykke er vanskelig å vedta- også i fantasien.

Max er en vilter og følsom gutt som føler seg misforstått hjemme hos mor og storesøster. Etter et raseriutbrudd blir moren sint og fortvilet og sender gutten til sengs uten middag. Max velger å flykte. Han havner hos "De Ville"; det er store, rare skapninger i et øde landskap. Først blir Max sett på som neste middag, men med fabulerende evner klarer han å overbevise huttetuene om at han er den nye kongen deres. De har lengtet etter lederskap, og tror Max vil gi dem lykken og livsmotet tilbake. Det går storveis en stund, men Max finner ut at å regjere et kongedømme er en balansekunst. Forholdet til de andre blir komplisert. Deres forhold seg imellom er preget av gleder, sorger, styrker og svakheter som hos menneskene hjemme hos Max. Han innser at alle har sitt å stri med. Ingen kan vedta lykke. Det blir læring for livet - i fantasi som i virkelighet.

Klassiker fra bok til film
Filmen er basert på Maurice Sendaks kjente barnebok "Where the Wild Things Are" fra 1963. Den illustrerte boken består av bare ti setninger, men er like fullt sett på som et mesterverk i amerikansk barnelitteratur. Boken er blitt både kortfilm og opera for barn på 70- og 80-tallet. Nå er turen kommet til langfilm, og det er eksentriske Spike Jonze ("Being John Malkovich", "Adaptation") som har begått regien.
Allerede tidlig på 90-tallet var det planer om å overføre Sendaks verk til lerretet, men forfatteren fikk ikke noe godt forhold til noen av regissørene som prøvde seg. Etter å ha sett "Being John Malkovich" ville Sendak la Spike Jonze få en sjanse. Komplikasjoner med filmstudioer og andre oppgaver forsinket oppgaven, men i 2005 hadde Jonze og manusforfatter Dave Eggers et manuskript på 111 sider klart, og året etter begynte filmstaben å lete etter en passende skuespiller til rollen som Max. Flere tusen misforståtte og opprørske gutter i alderen 7 til 11 år fra hele verden møtte opp i hjemmelagde ulvekostymer for å få drømmerollen. Passende nok var det Max Records, en 12 år gammel amerikansk gutt fra Portland Oregon, som fikk napp.
Mye av filmen er spilt inn i Australia. "De Ville" er skapt av legendariske Jim Henson's Creature Shop, navngitt etter mannen som skapte The Muppet Show.

Spike Jonze
(regi/manuskript)
Spike Jonzes debut som spillefilmregissør fikk et samlet kritikerkorps til å slå stiften av glede. "Being John Malkovich" (1999) var en komedie ulikt alt annet, med John Malkovich i en stor birolle breddfull av selvironi. Samme året fikk Jonze sin ordentlige debut som skuespiller i Golfkrigsdramaet "Tre konger" (1999).
Jonze debuterte med en dokumentar om Blind Skateboarding Team. Filmen vakte interesse hos et skipsbyggeri, som hyret Jonze til å lage en rekke filmer om skipsindustrien. Musikkvideoen til Beastie Boys' "Sabotage" (1994) ga Jonze flere priser. Siden var videoene hans gjengangere ved MTVs årlige nominasjoner. Blant artistene han har festet til filmrullen er Björk, Daft Punk, Fat Boy Slim, Puff Daddy og REM.
Jonze har også satt spor etter seg i reklamebransjen. Blant oppdragsgiverne finner vi Nike, Coca-Cola, Lee Jeans, Sprite og Nissan.
Jonze produserte og forfattet "Jackass" (2000) for MTV. Den fikk en filmavlegger i 2002: "Jackass: The Movie". Samme året regisserte han sin andre spillefilm, "Adaptation", som presenterte et like unikt univers som "Being John Malkovich".

Norske stemmer;
MAX - Erlend Sem Hartgen
CAROL - Anders Baasmo Christiansen
KW - Lena Meieran
JUDITH - Unn Vibeke Hol
IRA - Trond Brænne
DOUGLAS - Per Skjølsvik
ALEXANDER - Per Chr. Ellefsen
MAMMA - Anja Garbarek

Ellers medvirket også;
Christina Høyaas
Hanne Dancke Arnesen
Sigbjørn Solheim
Harald Mæle Jr.
Lars Berteig Andersen
Espen Reboli Bjerke
Christoffer Staib

Norsk versjon;
OVERSETTER - Helge Winther-Larsen / Mediaplant
INSTRUKTØR - Harald Mæle
INNSPILLINGSTEKNIKER - Otto Hovd
MIKSETEKNIKER - Bjørn Are Rognlid
PRODUKSJONSKOORDINATOR - Signe Marie Rustad

Fakta

Norgespremiere
22.01.2010
Originaltittel
Where the Wild Things Are
Sjanger
Drama
Eventyr
Familiefilm
Skuespillere
Catherine Keener
Forest Whitaker
Catherine O'Hara
James Gandolfini
Paul Dano
Lauren Ambrose
Tom Noonan
Max Records
Alice Parkinson
Michael Berry Jr.
Regi
Spike Jonze
Manus
Dave Eggers
Spike Jonze
Produsent
John Carls
Bruce Berman
Tom Hanks
Jon Jashni
Vincent Landay
Maurice Sendak
Gary Goetzman
Scott Mednick
Thomas Tull
Foto
Lance Acord
Musikk
Carter Burwell
Karen O
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 42 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Warner Bros. Pictures
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Familie
Begrunnelse
Flere mørke og dramatiske scener gjør at filmen får 7-årsgrense. Skildringer av utrygge situasjoner kan virke skremmende på yngre barn, og filmen frarådes derfor underårige.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene