Changeling

Norgespremiere: 30.01.2009
15 år
2 t. 22 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Jeg var blitt bedt om å stille foran Kaptein Jones, sier hun. Foran en rekke mennesker sier han: Hva er det du forsøker å gjøre? Gjøre oss alle til latter? Prøver du å vri deg unna dine plikter som mor slik at staten skal ta vare på sønnen din? Du er bare en idiot. -Los Angeles Times, 17. Oktober 1928, rapporterer om Christine Collins under politiets høring.
Fru Collins fortalte sin historie klart og tydelig. Hun hadde vært overbevist fra første stund at denne gutten ikke var hennes bortkommende sønn.
Hun var nå utsatt for et anstrengende forhør av President Schweitzer som til slutt endte med å spørre henne om hva som skjedde rett før hun ble fraktet til sykehuset.
CLINT EASTWOOD regisserer ANGELINA JOLIE og JOHN MALKOVICH i et emosjonelt og provoserende drama basert på de virkelige hendelsene som forandret Los Angeles for alltid. Changeling forteller historien om en kvinnes uovervinnelige styrke og store pågangsmot som senker en korrupt politiavdeling og starter en ny tid med verdighet og likhet for loven.
Los Angeles, mars 1928: På en nydelig lørdag morgen i en arbeiderforstad sier alenemor Christine Collins (Angelina Jolie) adjø til sin ni år gamle sønn, Walter, før hun drar på jobb som telefonoperatør. Men da Christine returnerer til deres beskjedne hjem opplever hun alle foreldres verste mareritt - hennes sønn er sporløst forsvunnet.
Hun starter et utmattende søk som ikke gir noen resultater og Walter forblir sporløst forvunnet helt til, fem måneder senere, en gutt som hevder å være hennes sønn blir returnert av politiet, et politi som er mer enn villig til å sole seg i glansen av oppmerksomheten de får når de gjenforener en mor med sitt barn. Blendet av alt kaoset med politi, journaliser, fotografer og hennes egne motsettende følelser bestemmer Christine seg for å ta med denne gutten hjem. Men i sitt hjerte vet hun at dette ikke er Walter.
Da hun presser myndighetene til å fortsette letingen etter hennes virkelige sønn opplever Christine at i forbudstidens-LA skal ikke kvinner utfordre systemet og samtidig overleve for å fortelle sin historie videre. Ærekrenkt som desillusjonert og uegnet finner hun støtte i den sosiale aktivisten og prest Gustav Briegleb (John Malkovich) som hjelper Christine i hennes kamp for at myndighetene skal lete etter hennes bortkommende sønn.
I møte med et korrupt politi som stiller spørsmål ved hennes mentale helse samt publikums hunger om en lykkelig slutt, leter Christine desperat etter svar. I sin søken blir hun en heltinne for de fattige og undertrykte som har blitt systematisk sjikanert og tilsidesatt av politistaten som har tatt et grep om LA. Når denne kvinnen har satt ut på sin ustoppelige søken etter å finne sin sønner det eneste som kan stoppe henne at hun blir tatt av dage av de samme som er utnevnt til å beskytte henne.

Oscar-vinner og tre ganger Golden Globe vinner ANGELINA JOLIE (Christine Collins) er fortsatt en av Hollywoods mest talentfulle skuespillerinner. Jolies siste filmer er Beowulf og kritikerroste A Mighty Heart, en sann og dramatisk historie om Mariane og Daniel Pearl. Jolies innsats i A Mighty Heart gav henne nominasjoner til Golden Globe, Screen Actors Guild, Broadcast Film Critics og Film Independent's Spirit Award.
Jolie har stemmen til tigeren i DreamWorks Kung Fu Panda og spiller også i fantasi-trilleren Wanted. En av filmene som snart har premiere er den etterlengtede filmen basert på Ayn Rands innflytelsesrike novelle "Atlas Shrugged".
Tidligere filmer Jolie har spilt i er blant annet Den innerste sirkel, Mr. &sMrs. Smith, Alexander, Sky Captain and the World of Tomorrow. Hun hadde også en stemme i animasjonsfilmen Stor ståhai. Hun spilte også i thrilleren Taking Lives. I 2003 hadde hun hovedrollen i action filmene Lara Croft Tomb Raider: Livets vugge som var oppfølgeren til suksessfilmen fra 2001 Lara Croft: Tomb Raider, samt spilte en hjelpearbeider fra FN i den provoserende filmen Beyond Borders.
I 2001 spilte hun i regissør Simon Wests Lara Croft: Tomb Raider og Original Sin. Året før spilte hun en av rollene om biltyvene som skal gjøre sitt siste brekk i filmen Gone in Sixty Seconds. Hun spilte også i den romantiske komedien 7 dager og ett liv og en psykiatrisk pasient i Girl, Interrupted som hun fikk en Oscar for.
Før disse filmene har hun spilt en fersk politibetjent ved siden av Denzel Washingtons veteranbetjent i thrilleren The Bone Collector. Hun spilte også i Pushing Tin og Kjærlighetens spill. Sistnevnte film gav henne en National Board of Review Award.
Med HBO filmen Gia fikk Jolie ros fra kritikerne samt en Golden Globe, en Screen Actors Guild og en Emmy nominasjon for hennes tolkning av supermodellen Gia Carangi som døde av AIDS. Jolie fikk også en Emmy nominasjon for sin rolle i Geroge Wallace, en film om den kontroversielle guvernøren fra Alabama. Denne filmen gjorde at Jolie fikk sin første Golden Globe og en CableACE nominasjon for hennes tolkning av George Wallaces andre kone, Cornelia.
Som et medlem av det berømte MET Theatre Ensemble Workshop har hun sin utdannelse fra Lee Strasberg Theatre Institute og har også studert med Jan Tarrant i New York og Silvana Gallardo i Los Angeles.
Jolie har også fått mye anerkjennelse for hennes humanitære innsats. Hun var den første mottakeren av FNs "Citizen of the World Award" samt Global Humanitarian Award i 2005. I februar 2007 ble Jolie tatt opp i den politiskuavhengige gruppen Council on Foreign Relations for en femårsperiode med tanke på å få frem neste generasjon av utenrikspolitikere.
Jolie er også ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Hun var en viktig bidragsyter for å få igjennom "Unaccompanied Alien Child Protection Act" og grunnla National Center for Refugee and Immigrant Children, en organisasjon som tilbyr gratis rettshjelp for asylsøkende barn.

JOHN MALKOVICH (Reverend Gustav Briegleb) har en av de mest imponerende tilstedeværelsen i filmindustrien med over 20 år i bransjen og meget strålende tolkninger av roller i kontroversielle uavhengige filmer, men også kommersielle filmer. Som et viktig medlem av Chicagos berømte Steppenwolf Theatre Company har Malkovich hatt en tung innflytelse på det amerikanske teatermiljøet som produsent, regissør og skuespiller. I den samme innovative ånden som Steppenwolf er Malkovich produksjonsselskap, Mr. Mudd, en av de store kreative kreftene som de siste ti årene har laget spennende filmer som Ghost World og Juno.
Malkovich er fortsatt en av de mest travle skuespillerne i Hollywood med god bredde i sine prosjekter. Først ut er en komedie av Coen brødrene, Burn After Reading, hvor Malkovich spiller sammen med Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand og Tilda Swinton. Denne filmen skal ha premiere på årets Venice Festival og forteller historien om hva som skjer når memoarene til en CIA agent ender opp i hendene på en skruppelløs duo som forsøker å selge dem.
Malkovich spiller også i Gilles Bourdos Afterwards som handler om en mystisk doktor (Malkovich) som kan føle når mennesker er i ferd med å dø. Malkovich spilte også nylig i Sean McGinlys film The Great Buck Howard som følger en avdanket illusjonist (Malkovich) som er mentor til en ung man (Colin Hanks) som ikke har støtte fra sin far (Tom Hanks). Filmen hadde premiere på årets Sundance Film festival. Den siste filmen på trappene er Disgrace, en uavhengig film om en professor i Cape Town som blir dratt inn i en rekke post-aparheid politikk etter en affære med en student.
I den siste tiden har vi sett Malkovich i Beowulf, Eragon og Klimt, sistnevnte film handler om den australske artisten Gustav Klimt (Malkovich) hvis bilder ble selve symbolet på art noveau stilen på slutten av 1800-tallet og starten på 1900-tallet.
Etter å ha jobbet med flere av verdens ledende regissører har Malkovich gjort et uforglemmelig inntrykk i filmer som Ripley's Game, Being John Malkovich, Portrett av en dame, I skuddlinjen, Om mus og menn, Med himmelen som tak, Dangerous Liaisons, Empire of the Sun, The Glass Menagerie, The Killing Fields- Dødsmarkene og En plass i hjertet. Han har blitt nominert to ganger til en Oscar, en gang for En plass i hjertet (1985) og for I skuddlinjen (1994). I 1999 vant han en New York Film Critics Circle Award for Being John Malkovich.
I 1998 slo Malkovich seg sammen med produsentene Lianne Halfon og Russ Smith og startet produksjonsselskapet, Mr. Mudd. Den første filmen de produserte var den anerkjente filmen Ghost World regissert av Terry Zwigoff. I 2003 fulgte han opp sin egen debut som spillefilmregissør med The Dancer Upstairs med Oscar-vinner Javier Bardem. Andre Mr. Mudd filmer inkluderer The Libertine og Art School Confidential. I fjor hadde Mr. Mudd sin mest kritikerroste og største box-office hit med Juno. Juno ble nominert til tre Oscar-statuetter og vant i tillegg en Oscar for "Best Original Screenplay".
Mellom 1976 og 1982 spilte Malkovich i, regisserte eller designet scenografi for mer enn 50 Steppenwolf Theatre Company produksjoner. Malkovichs debut på scenen in New York i Steppenwolf produksjonen True West gav han en Obie Award. Andre viktige stykker han medvirket i var Death of a Salesman, Slip of the Tongue, State of Shock og Burn This. Han regisserte flere stykker med Steppenwolf inkludert Balm in Gilead, The Caretaker og Libra. Hans franske teaterproduksjon i 2003 Hysteria fikk fem Molière nominasjoner inkludert "Best Director". I tillegg til sin regissørdebut The Dancer Upstairs har Malkovich regissert tre korte motefilmer (Strap Hangings, Lady Behave, Hideous Man) for den London baserte designeren Bella Freud. Malkovich fikk nylig en Molière pris for produksjonen Good Canary i Paris.

Selv etter mer enn 30 år som filmmaker fortsetter CLINT EASTWOOD (regissør, produsent og musikkansvarlig) å lage prisvinnende filmer. Sist fikk han to Oscar-nominasjoner for det kritikerroste dramaet fra andre verdenskrig Brev fra Iwo Jimo som beskriver det historiske slaget fra japanernes synsvinkel. I tillegg til disse nominasjonene fikk filmen en Golden Globe, en Critics Choice og prisen som "Best Picture" fra en rekke andre kritikerpriser inkludert Los Angeles Film Critics og National Board of Review. Brev fra Iwo Jima er søsterfilmen til Eastwoods meget anerkjente drama Flags of Our Fathers som forteller historien om de amerikanske mennene som satt opp flagget på Iwo Jima og ble foreviget med det meget berømte fotografiet.
I 2005 fikk Eastwood for andre gang Oscar i kategoriene "Best Picture" og "Best Director" for hans film Million Dollar Baby. Denne filmen gav også en Oscar til Hilary Swank og Morgan Freeman i tillegg til tre nominasjoner. I 2003 debuterte Eastwoods kritikerroste drama Mystic River på Cannes Film festival og fikk en Golden Palm-nominasjon og en Golden Coach. Mystic River fikk så seks Oscar-nominasjoner og vant i to kategorier ("Best Actor" og "Best Supporting Actor"). I 1993 fikk Eastwoods westernfilm Nådeløse menn ni Oscar-nominasjoner og vant fire av dem i kategoriene "Best Picture", "Best Director", "Best Supporting Actor" og "Best Editor". Eastwood fikk i 1995 Academy's "Irving Thalberg Memorial Award".
Golden Globe hedret Eastwood for første gang i 1971 med "Henrietta award for World Film Favorite". I 1988 fikk han "Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award". Påfølgende år fikk han Golden Globe priser for Bird og i 1993 fikk han en for Nådeløse menn. Han ble nominert i 2004 for Mystic River og vant sin tredje pris for "Best Director" i 2005 for Million Dollar Baby.
I tillegg til Thalberg-prisen og DeMille-prisen har Eastwood fått en rekke andre "Lifetime Achievement Awards", blant annet fra Directors Guild of America, Producers Guild of America, Screen Actors Guild, American Film Institute and the Film Society of Lincoln Center, French Film Society, National Board of Review, Henry Mancini Institute (Hank Award for utmerket bidrag til amerikansk musikk) og Hamburg Film Festivals (Douglas Sirk Award). Han har også fått Kennedy Center Honor, priser fra American Cinema Editors og Publicists' Guild. Blitt utnevnt som æresdoktor i "fine arts" på Wesleyan University og fått "Favorite Motion Pictore Actor" fem ganger av People's Chice. I 1991 fikk Eastwood Harvard's Hasty Pudding Theatrical Society's "Man of the Year" og i 1992 fikk han California Governor's "Award for the Arts".
Eastwood er på langt nær noen fremmed på Cannes Film festival da han har vært juryforman i 1994 og fått Palme D'Or-nominasjoner for Hvit jeger, sort hjerte i 1990, Bird i 1988 og Pale Rider i 1985.

Fakta

Norgespremiere
30.01.2009
Originaltittel
Changeling
Sjanger
Drama
Skuespillere
Angelina Jolie
John Malkovich
Michael Kelly
Jeffrey Donovan
Jason Butler Harner
Devon Conti
Regi
Clint Eastwood
Manus
J. Michael Straczynski
Produsent
Geyer Kosinski
Robert Lorenz
Tim Moore
Clint Eastwood
James Whitaker
Brian Grazer
Ron Howard
Foto
Tom Stern
Musikk
Clint Eastwood
Nasjonalitet
USA
Lengde
2 t. 22 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
DezArt Cinematic
Imagine Entertainment
Malpaso Productions
Relativity Media
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Enkelte nærgående skildringer av voldsutøvelse og drap, samt urovekkende tematikk knyttet til barns forsvinning, gjør at denne filmen får 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene