Sweeney Todd - Demonbarbereren fra Fleet Street

Norgespremiere: 22.02.2008
15 år
1 t. 57 min.
Krim / Musikal

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hevnen blir servert på et fat.

Benjamin Barker kommer hjem til London etter 15 år i fengsel, uskyldig dømt. Han sverger hevn over dommeren som ødela livet hans, og sammen med fru Nellie Lovett lager Barker oppskriften på en makaber suksess: tett barbering og paibaking

Benjamin Barker har sittet 15 år i fengsel på den andre siden av kloden. Han rømmer tilbake til London og sverger å ta hevn. Under dekke av å være Sweeney Todd vender Barker tilbake til sin gamle barbersalong over fru Lovetts paibakeri. Han sikter seg inn på dommer Turpin, som sammen med sin ondsinnede håndlanger, Beadle Bamford, forviste Barker basert på falske anklager. Så frarøvet de ham hustruen Lucy og den lille datteren.
Når en konkurrerende barberber, den jålete italieneren Pirelli, truer med å avsløre Sweeneys ekte identitet, skjærer Todd strupen over på ham. I villrede over hva de skal gjøre med liket, ser fru Lovett krisen som en mulighet til å få fart på den magre forretningen; hun foreslår å fylle paiene med menneskekjøtt.

Sweeney oppdager at dommeren svermer for Johanna, Sweeneys datter som er blitt en tenåring med dommeren som verge. Som fange i eget hus blir Johanna en dag oppdaget av Anthony, en ung sjømann som reddet Sweeney fra havet. Anthony faller pladask, og sverger å redde Johanna og gifte seg med henne.

Imens er fru Lovetts paier blitt berømt i London. I takt med suksessen drømmer hun om å bli respektabel og leve et liv ved sjøen med Sweeney som ektemake og Pirellis tidligere assistant Toby, som hun har tatt til seg, som sin adopterte sønn.
Men Sweeney tenker bare på hevn, og det vil koste ham dyrt.

"Sweeney Todd" har vunnet to Golden Globe-priser, for beste mannlige hovedrolle og beste musikal eller komedie.

En makaber suksess på scenen
Historien om den hevntørstige barbereren i London har versert i mange former siden 1800-tallet, men den største kommersielle suksessen har komponisten Stephen Sondheim hatt. Hans versjon på Broadway hadde premiere i 1979, og ble spilt nærmere 600 ganger.

Tim Burton
(regi)
Tim Burton var sist aktuell i Norge med dokkefilmen "Corpse Bride" (2005), også den med Johnny Depp og Helena Bonham Carter i hovedrollene. "Big Fish" (2003) var en hjertevarm fabel om et far og sønn-forhold. I 2001 regisserte han storsuksessen "Planet of the Apes", inspirert av storfilmen med Charlton Heston fra 1968. Burton er kjent for sin særegne visuelle stil og makabre humor, noe han viste allerede med "Beetlejuice" i 1988. Spøkelset i storform her var Michael Keaton, og han fikk en tyngre og maskert helterolle foran Burtons kamera året etter. Da kom Oscar-vinneren "Batman". "Edward Saksehånd" (1990) var et varmt fortalt eventyr med Johnny Depp i tittelrollen. I 1992 viste Burton fram sitt Gotham-univers på nytt med "Batman Returns". Tonen var langt mer skjør i "Ed Wood" (1994), med Johnny Depp som den legendariske B-filmregissøren. Science fiction-komedien "Mars Attacks" (1996) gledet publikum blant annet med Jack Nicholson som amerikansk president. I 1999 var Johnny Depp igjen foretrukket frontfigur, da i spøkelsesfortellingen "Sleepy Hollow".

Johnny Depp
(Sweeney Todd)
Johnny Depps debut kom i grøsseren "A Nightmare On Elm Street" (1984). Han hadde en mindre rolle i Oliver Stones "Platoon" (1986) før han ble tenåringsidol i TV-serien "21 Jump Street" (1987). Så fulgte John Waters-filmen "Cry-Baby" (1990) og den Golden Globe-nominerte tittelrollen i Tim Burtons "Edward Saksehånd" (1990). Siden har Depp og Burton vært samarbeidspartnere en rekke ganger.
Depps rollevalg har til tider vært smale og overraskende. Egenrådigheten har ikke gitt ham plass i Hollywoods glemmebok, tvert imot: Han ble Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle for "Pirates of the Caribbean" (2003) og "Finding Neverland" (2004). Depp er også kjent for blant annet Lasse Hallströms "Hva er det med Gilbert Grape?" (1993), Mike Newells "Donnie Brasco" (1997) og Terry Gilliams "Frykt og avsky i Las Vegas" (1998).

Fakta

Norgespremiere
22.02.2008
Originaltittel
Sweeney Todd - The Demon Barber of Fleet Street
Sjanger
Krim
Musikal
Skuespillere
Johnny Depp
Helena Bonham Carter
Alan Rickman
Timothy Spall
Sacha Baron Cohen
Jamie Campbell Bower
Laura Michelle Kelly
Jayne Wisener
Ed Sanders
Jody Halse
Aron Paramor
Lee Whitlock
Regi
Tim Burton
Manus
Christopher Bond og John Logan
Produsent
Richard D. Zanuck
Walter F. Parkes
Laurie MacDonald
John Logan
Foto
Dariusz Wolski
Musikk
Stephen Sondheim
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 57 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne musikalen om en blodtørstig og hevnlysten barberer, inneholder detaljerte og blodige skildringer av personer som får strupen kuttet over. Filmen har en tydelig stilisert form og foregår innenfor et urealistisk univers, og det antas derfor at den ikke vil virke skremmede på 15-åringer.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene