Den fantastiske historien om Benjamin Button

Norgespremiere: 06.02.2009
7 år
2 t. 46 min.
Drama / Fantasy

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Livet måles ikke i minutter, men i øyeblikk.

Jeg ble født under uvanlige omstendigheter. Benjamin Button har sine ord i behold. Han blir født som en sykelig olding og aldres baklengs. Han er en ganske ualminnelig mann, men heller ikke han kan stanse tiden.

Benjamin Button blir født i New Orleans idet USA eksploderer i gledesrus over at den første verdenskrig forstummer. Denne begeistringen klarer ikke Benjamins far å dele. Hans liv slår sprekker når hustruen dør i barsel etter å ha født en sønn som ikke ligner noen annen baby. Faren vemmes over den skrukkete oldingen som har kommet til verden, og han løper panisk ut i gatene for å bli kvitt den nyfødte arvingen. Han legger fra seg bylten utenfor et aldershjem, der lille Benjamin tas inn i varmen av kvinnen som blir hans mor, bestyreren Queenie. Hun mener Benjamin er et mirakel, bare litt annerledes enn de andre Gud utfører.
Benjamin får et trygt hjem blant de gamle, men tiden gjør sin nådeløse jobb. De gamle blir borte, mens oldingen i guttekroppen underlig nok blir stadig yngre. Vi følger Benjamin på en høyst uvanlig reise mot det 21. århundre. Det er en storslått historie om en ganske ualminnelig mann og folk og steder han oppdager på sin vei, kjærlighet han finner og mister, gleden over livet og sorgen over døden, og hva som varer lengre enn tiden selv.

David Fincher
(regi)
David Fincher har bakgrunn som regissør av reklamefilm og musikkvideoer for blant andre Michael Jackson, Aerosmith og Madonna. Spillefilmdebuten ble Alien3 (1992), fulgt av Oscar-nominerte ?Se7en? (1995) og thrilleren Spillet (1997). Oscar-nominerte Fight Club (1999) ga støtet til en diskusjon om mannsroller, før Fincher lagde pustebesværlige Panic Room (2002) med Jodie Foster i livsfare. Hans forrige film var den kritikerroste Zodiac (2007), om den mystiske seriemorderen som herjet i California i flere tiår uten at identiteten hans ble endelig fastslått.

Brad Pitt
(Benjamin Button)
Brad Pitt er en av de mest anerkjente skuespillerne i sin generasjon etter prestasjoner i filmer som Fight Club (1999), Syv år i Tibet (1997), Se7en (1995), Twelve Monkeys (1995, Oscar-nominert) og Lidenskapens pris (1994).
Pitt ble først kjent som den forførende haikeren i Ridley Scotts omstridte Thelma & Louise (1991). Han var deretter den fascinerende, fortapte Paul Maclean i Robert Redfords Der elven renner (1992) og blodsugende Louis i Neil Jordans En vampyrs bekjennelser (1994).
Pitts opptreden i Guy Ritchies Snatch (2000) høstet mye ros. Han har også delt lerret med Julia Roberts og James Gandolfini i Meksikaneren (2001). Samme året var Pitt en av Danny Oceans menn i Steven Soderberghs Oceans Eleven.
Han har de siste årene spilt i den historiske storsatsingen Troja (2004), Oceans Twelve? (2004), actionkomedien Mr. & Mrs. Smith (2005), Alejandro González Iñárritus myldrebilde Babel (2006) og Oceans Thirteen (2007). Hans forrige film var den Oscar-nominerte ?Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford (2007), med Pitt i tittelrollen som den legendariske lovløse gjenglederen.

Cate Blanchett
(Daisy)
Australske Cate Blanchett regnes for å være blant verdens beste skuespillere i sin generasjon. Hun vant en Oscar-pris for beste kvinnelige birolle i Martin Scorseses ?The Aviator? (2004). I tillegg er hun blitt nominert i samme kategori for ?Notes on a Scandal? (2006) og for beste kvinnelige hovedrolle med ?Elizabeth? (1998). Hun ble kjent for et stort publikum da hun spilte alvedronningen Galadriel i ?Ringenes herre?-trilogien, men det er særlig i mindre filmer hun har vist hvorfor antallet nominasjoner og priser begynner å bli omfattende. Blanchett er nylig sett på norske kinoer sammen med Brad Pitt i ?Babel? (2006) og med Harrison Ford i ?Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike? (2008).

Fakta

Norgespremiere
06.02.2009
Originaltittel
The Curious Case of Benjamin Button
Sjanger
Drama
Fantasy
Skuespillere
Cate Blanchett
Brad Pitt
Julia Ormond
Faune A. Chambers
Elias Koteas
Donna DuPlantier
Jacob Tolano
Earl Maddox
Ed Metzger
Jason Flemyng
Danny Vinson
David Jensen
Joeanna Sayler
Taraji P. Henson
Mahershalalhashbaz Ali
Fiona Hale
Patrick Tho
Regi
David Fincher
Manus
Eric Roth etter roman av F. Scott Fitzgerald
Produsent
Cean Chaffin
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Foto
Claudio Miranda
Musikk
Alexandre Desplat
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 46 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
The Kennedy/Marshall Company
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener. Da disse er kortvarige og lite nærgående, antas det at filmen ikke vil vekke uro hos barn over 7 år.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene