Rom - åpen by

Norgespremiere: 22.09.2016
1 t. 41 min.
Drama / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Neorealismens første verk

Rossellini ønsket å fange spenningen i Roma under nazi-okkupasjonen og vise den italienske motstanden så autentisk som mulig, og gjorde opptakene utelukkende på location i Romas gater, med amatører i rollene. Dårlig råfilm ga en røff bildekvalitet, noe som gjorde at filmen fikk et dokumentarisk preg. Men det var nettopp røffheten og upolertheten som ble filmens styrke, selv om den også har sterke melodramatiske elementer.

Rossellini startet arbeidet med Roma, åpen by allerede i 1944. Han filmet i det skjulte fra tak og biler, og ønsket å fange spenningen i Roma under nazi-okkupasjonen og vise den italienske motstanden så autentisk som mulig. Dårlig råfilm ga en røff bildekvalitet, noe som gjorde at filmen fikk et dokumentarisk preg. Men det var nettopp røffheten og upolertheten som ble filmens styrke.

Roma, åpen by forteller historien om en gruppe mennesker under de siste dagene av den tyske okkupasjonen. Motstandslederen Manfredi er på flukt fra Gestapo og søker tilflukt hos den gravide Pina. Da hun prøver å sette seg til motverge mot at hennes forlovede Francesco blir tatt til fange av nazistene blir hun imidlertid brutalt skutt ned. Manfredi finner seg et nytt gjemmested, men det viser seg at det er viktig å vite hvem kan plassere sin tillit hos.

I Roma, åpen by, samt filmene Paisan (1946) og Tyskland år null (1947) tar Rossellini for seg individets kår i den hardt pressede sosiale konteksten i perioden rundt krigens slutt. Humanismen står i høysetet og egenskaper som tillit, solidaritet og selvoppofrelse er nødvendige for ikke å bukke under. Filmen vant prisen for beste film ved Cannes-festivalen i 1946 og står i en sentral posisjon i filmhistorien.

Med sin forankring i en konkret historisk realitet, det lite kunstferdige preget, den episodiske strukturen, location-bruken og fraværet av profesjonelle skuespillere markerte den starten på den italienske neorealismen. Til tross for dette: Roma, åpen by er ikke et forsøk på å skape objektiv, nøytral filmkunst. Dette er spesielt tydelig i scener som grenser mot det melodramatiske, og i den emosjonelt ledende musikkbruken. Men tonen og stemningen preges uansett av det umiddelbare, det umanipulerte og det realistiske.

Fakta

Norgespremiere
22.09.2016
Originaltittel
Roma, città aperta
Sjanger
Drama
Krigsfilm
Skuespillere
Aldo Fabrizi
Anna Magnani
Marcello Pagliero
Francesco Grandjacquet
Harry Feist
Maria Michi
Giovanna Galletti
Carla Rovera
Joop Van Hulzsen
Alberto Tavizzi
Carlo Sindici
Vito Annichiarico
Nando Bruno
Edoardo Passarelli
Aklos Tolnay
Regi
Roberto Rossellini
Manus
Alberto Consiglio
Federico Fellini
Roberto Rossellini
Sergio Amidei
Produsent
Francesco de Martino
Foto
Ubaldo Arata
Musikk
Renzo Rossellini
Nasjonalitet
Italia
Språk
italiensk
Lengde
1 t. 41 min.
Produksjonsår
1946
Produksjonsselskap
Excelsa Films
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene