La den rette komme inn

Norgespremiere: 24.10.2008
15 år
1 t. 55 min.
Drama / Fantasy / Romantikk

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Oskar får en venninne av en annen verden.

12-åringen Oskar mobbes på skolen og har det heller ikke spesielt bra sammen med moren sin. Så får han en ny nabo, ei jente som er ulik alle andre jenter Oskar har møtt. Hun blir hans første kjærlighet - på blodig alvor.
Året er 1981. 12 år gamle Oskar i Blackeberg utenfor Stockholm er en gutt med få venner og en aktiv fantasi. Hver dag møter han en gjeng plageånder på skolen som finner på stadig nye utspekulerte metoder for å gjøre dagens hans verst mulig. Han finner seg i det uten motstand, og hjemme hos sin lettere hysteriske mor holder han tett for ikke å gjøre vondt verre. Oskars eneste frikvarter fra den traurige hverdagen er når han besøker faren sin, en åpen og livsglad mann som ikke lenger bor sammen med moren til Oskar.
En knasende kald vinterdag får Oskar nye naboer i boligblokken. Den ene er en middelaldrende mann med et litt skummelt oppsyn. Men det er den andre nye naboen som fascinerer Oskar mest. Det er ei jente med et eksotisk utseende og en merkelig kroppslukt. Antakelig er hun på Oskars alder, og det viser seg snart at Eli som hun heter, er ulik alle andre jenter han har møtt. Ja, ulik andre mennesker i det hele tatt. Hun tåler verken sollys eller godteri, hun fryser aldri og hun må bli invitert for å kunne gå inn i et rom. Øynene hennes lyser av en klokskap i skarp kontrast til alderen. Eli bærer på en hemmelighet som Oskar snart skal få ta del i. Den vil forandre livet hans på mange måter. Oskar vet det ikke, men han skal få oppleve kjærlighet for første gang. Dessuten skal plageåndene hans aldri mer få herse med ham.

Tomas Alfredson
(regi)

Tomas Alfredson startet karrieren med assistentjobber i Svensk Filmindustri, som rockevideoregissør og som en av pionerene i TV4. Så fulgte produksjoner i SVT, og tidlig på 90-tallet fikk Alfredson sitt første oppdrag for SVT Drama, TV-serien "Bert" som holdt svenskene godt plassert i sofakroken på lørdagskvelder. Filmversjonen, "Bert - den siste oskulden", ga Alfredson Guldbagge-nominasjon for beste regi.
Sist på 90-tallet ble Alfredson med i satiregruppa Killinggänget. Blant annet regisserte han liksomdokumentaren "Torsk på Tallinn", som er blitt en suksess og prisvinner også utenfor Sverige.
Alfredson regisserte Killinggängets første langfilm i 2004, "Fyra nyanser av brunt", som høstet fire Guldbagger, deriblant for beste regi.

John Ajvide Lindqvist
(manus)

Etter 12 år som komiker begynte John Ajvide Lindqvist å skrive på det som skulle bli hans debutroman, storsuksessen "Låt den rätte komma in" (2004), noe så sjeldent som en svensk grøsser i bokform. Omarbeidingen til lerretet er hans første langfilmmanus, men forfatteren har tidligere skrevet for TV-seriene "Reuter &sSkoog" og "Kommissionen".

Kåre Hedebrant
(Oskar)

Kåre Hedebrant har tidligere spilt Emil i Lønneberget på Nya Casinoteatern i Stockholm, men rollen som Oskar er spillefilmdebuten hans. Rollen fikk han gjennom en prøvespilling på skolen.

Lina Leandersson
(Eli)

Lina Leandersson filmdebuterer som den mystiske Eli, og har tidligere gått flere dramakurs hjemme i Falun. Rollen leste hun om på Internett, og Lina sendte inn et filmklipp av seg selv for å bli vurdert. Tre prøvespillinger senere var rollen hennes. Nå frister det med mer skuespill, ettersom innspillingen er det morsomste Lina har gjort.

Håkan
(Per Ragnar)

Per Ragnar spiller Håkan, en taus middelaldrende mann som bor sammen med Eli og blir sett på som faren hennes av naboene. Etter å ha vært regiassistent for Ingmar Bergman filmdebuterte Per Ragnar i "Korridoren" (1968). Han fikk Chaplin-prisen som årets debutant. Siden har han medvirket i en lang rekke film- og TV-produksjoner, senest i actionfilmen "Storm" (2005).

Fakta

Norgespremiere
24.10.2008
Originaltittel
Låt den rätte komma inn
Sjanger
Drama
Fantasy
Romantikk
Skuespillere
Kåre Hedebrant
Lina Leandersson
Per Ragnar
Henrik Dahl
Karin Bergquist
Regi
Tomas Alfredson
Manus
John Ajvide Lindqvist
Produsent
Ricard Constantinou
Gunnar Carlsson
Carl Molinder
John Nordling
Lena Rehnberg
Per-Erik Svensson
Foto
Hoyte Van Hoytema
Musikk
Johan Söderqvist
Nasjonalitet
Sverige
Originalspråk
Svensk
Lengde
1 t. 55 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
EFTI
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Dette dramaet om mobbing inneholder blodige drapsskildringer og skrekkeffekter. Derfor får filmen 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene