Factotum

Norgespremiere: 29.04.2005
15 år
1 t. 36 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Norsk stjerneregissør tar steget til USA med sin neste film etter Salmer fra kjøkkenet. Med Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei på rollelisten.
Factotum er skildringen av Charles Bukowskis turbulente og harde liv som forfatter i 70-årenes USA. Hank Chinaski, Bukowskis alter ego, er en "factotum", en altmuligmann eller løsarbeider som tar de strøjobbene han kommer over, jobber som ikke kommer i for stor konflikt med hans virkelige interesser: Drikking, knulling, gambling og skriving.

Vi møter Matt Dillon som Hank. Han får sparken for gud-vet-hvilken-gang og sjekker inn på et billig hotell. Han drikker og skriver. Romaner, essays og poesi kommer ut i et forbausende tempo. Hans manus sendes inn til forlag og magasiner like raskt som de refuseres.

Hank har hatt mange kvinner, men det er noe spesielt med Jan (Lili Taylor). De deler samme begeistring for rus. Rundt Hank og Jans turbulente liv på skyggesiden av det amerikanske samfunnet, sirkler utallige alkoholikere, horer og smågamblere. Slik begynner Factotum, en svart komedie om forfatterens utsvevende liv - og ustyrlige men ømme forhold til Jan.

Bent Hamer, f. 1956 Norge
Regissør, produsent og manusforfatter som begynte sin karriere med kortfilmene Søndagsmiddag (1991) og Applaus (1994). Fulgte opp med den kritikerroste langfilmen Eggs i 1995, En dag til i solen (1998) før arbeidet med hans tredje film, Salmer fra kjøkkenet, ble ferdigstilt i 2002 og vant Amanda for beste norske film samme år. Factotum er Hamers fjerde spillefilm.

Fakta

Norgespremiere
29.04.2005
Originaltittel
Factotum
Sjanger
Drama
Skuespillere
Matt Dillon
Lili Taylor
Marisa Tomei
Matthew Feeney
Regi
Bent Hamer
Manus
Bent Hamer
Charles Bukowski (bok)
Produsent
Jim Stark
Bent Hamer
Foto
John Christian Rosenlund
Musikk
Kristin Asbjørnsen
Nasjonalitet
Norge
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 36 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Bul Bul Film
Distribusjon
SF Norge
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen er basert på forfatteren Charles Bukowskis noveller. Filmens stemning er gjennomgående dyster med innslag av rus, sex og vold. Filmen får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene