V for vendetta

Norgespremiere: 24.03.2006
15 år
2 t. 13 min.
Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Remember, remember the 5th of November...

I et framtidig totalitært England finnes det én mann som kan antenne en revolusjon og tvinge diktaturet i kne: V. Sammen med unge Evey oppildner han en kuet befolkning til å stå opp mot makten. Men møtet mellom de to innebærer mer enn politisk opprør.

Han kommer ut av skyggene, i en virvel av grasiøs knivteknikk, med en blek maske stivnet i et smil. Personen V blir navngjeten i et England som tråkkes under diktatoren Sutlers jernhæl.
Landet med lange demokratiske tradisjoner har latt seg styrte ut i et Store Bror-samfunn etter at Sutler kom til makten med løfter om å gjøre England stabilt i en verden av krig og konflikter. Folket ble forført; Sutlers talegaver hadde sendt ham til regjeringstoppen. Nå er folket undertrykt. Åpen kritikk kan føre til forfølgelse og kanskje døden.
Så begynner landet sakte å tine. Maskerte V gir håp om endring. Med sin mystiske framtoning, finslepne formuleringer og prinsippfaste politikk er V motvekten folket behøver for å vippe Sutler ut av balanse. V bærer en maske av Guy Fawkes, katolikken som ledet den såkalte Kruttsammensvergelsen 5. november 1605. Planen var å sprenge nasjonalforsamlingen under åpningen, da regjering og konge var til stede.
V har lignende planer. Han får en alliert i unge og modige Evey når han presser henne til å lære seg selv å kjenne. Det er ingen vei tilbake...

Bildene blir levende
"V for Vendetta" er basert på Alan Moores og David Lloyds tegneserie av samme navn. Den ble opprinnelig publisert i svart-hvitt i det engelske tegneserieheftet "Warrior" mellom 1982 og 1985. Da "Warrior" gikk inn, ble flere forlag interessert i å fortsette historien om V og hans kamp mot diktaturet. I 1988 begynte DC Comics å publisere en serie på ti hefter i farger. Det første nye stoffet kom i det sjuende heftet.
"V for Vendetta" er inspirert av flere dystopiske framtidsvisjoner: Forfattere som George Orwell, Aldous Huxley, Thomas Pynchon og Harlan Ellison, filmen "Blade Runner", maleriet "Europe After The Rains" av Max Ernst og tegneserien "Judge Dredd". Moore skapte et England der den fascistiske organisasjonen Nordild tar makten etter kaoset som oppstår etter tredje verdenskrig, og det nye regimet internerer svarte, pakistanere, sosialister og homofile i "relokaliseringsleire".
V er en rømling fra en av disse konsentrasjonsleirene. Først virker terrorhandlingene hans å være nøye planlagte hevnaksjoner. Etter hvert viser det seg at enmannskrigen mot staten er langt mer ambisiøs. Han ønsker å kaste samfunnet ut i kaos - og deretter anarki. "Anarki betyr 'uten ledere'. Ikke 'uten orden'," som V sier.

Komplottet som feilet
Kruttsammensvergelsen (The Gunpowder Plot) var et komplott med ambisjon om å myrde kong Jakob I av England og de engelske parlamentsmedlemmene under åpningen av parlamentet i 1605. Navnet kommer av metoden som skulle brukes; tønner med krutt var plassert i kjelleren under Houses of Parliament. De mest kjente medlemmene av den katolske gruppen som sto bak sammensvergelsen var Guy Fawkes og Robert Catesby. Planen ble avslørt i siste øyeblikk, og lunten til kruttønnene ble slukket. Medlemmene av gruppen ble henrettet for høyforræderi. Kruttsammensvergelsen er pensum i engelsk historie, og fortsatt er 5. november en viktig dato i England. Den markeres som Guy Fawkes' Day, med fest, bål og fyrverkeri.

James McTeigue
(regi)
James McTeigue har vært regiassistent for en rekke storfilmer, deriblant "Matrix"-trilogien og "Star Wars: Episode II - Klonene angriper". "V for Vendetta" er hans regidebut.

Hugo Weaving
(V)
Hugo Weaving har fått et verdensnavn som Elrond i "Ringenes Herre"-trilogien og Agent Smith i "Matrix"-trilogien. Han har mottatt Australias svar på en Oscar-pris for innsatsen i Craig Monahans "The Interview" (1988) og Jocelyn Moorhouses "Proof" (1991). Weaving er også kjent fra miniserien "Bangkok Hilton" (1989, med Nicole Kidman) og "Priscilla - ørkenens dronning" (1994). Før "The Matrix" var han en av stemmene i "Heldiggrisen Babe i byen" (1998).

Natalie Portman
(Evey)
Mange vil kjenne Natalie Portman som dronning/senator Padmé Amidala i den nyeste "Star Wars"-trilogien. Atter andre vil huske debuten hennes som 12-åringen Mathilda i Luc Bessons anerkjente "Léon" (1994). Portmans talent er blitt belønnet med en Golden Globe-pris og en Oscar- og BAFTA-nominasjon for beste kvinnelige birolle i "Closer" (2004).

Fakta

Norgespremiere
24.03.2006
Originaltittel
V for Vendetta
Sjanger
Sci-Fi
Skuespillere
Natalie Portman; Hugo Weaving
Stephen Rea
Rupert Graves
Stephen Fry
Regi
James McTeigue
Manus
Andy Wachowski og Larry Wachowski
Produsent
Joel Silver
Andy Wachowski og Larry Wachowski
Foto
Adrian Biddle
Musikk
Dario Marianelli
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
2 t. 13 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne actionfilmen handler om opprør og hevn i et fremtidig totalitært England. Scener med drap, tortur og henrettelse gjør at den får 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene