Eyes Wide Shut

15 år
160 min. - 4386 meter
DRAMA, THRILLER

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

William og Alice Harford lever i et harmonisk ekteskap på Manhattan. Paret tilhører den øvre middelklassen, lever godt på Williams legepraksis og forguder datteren Helena. Men det er tegn som tyder på at paret drømmer om å utforske hva som finnes utenfor ekteskapets rammer.
Åpenlys flørting med andre i et juleselskap fører til en krangel om erotiske fantasier. Når William hører at Alice var tiltrukket av en marineoffiser de traff på ferie, mister legen likevekten. Han legger ut på en ferd i New Yorks dunkle og dampende natteliv som setter moralen på harde prøver. Nysgjerrigheten kan koste William ekteskapet - og kanskje livet...


Stanley Kubrick (regi, produksjon, manus)
Da Stanley Kubrick sovnet inn 7. mars i år 70 år gammel, mistet filmverdenen en av sine mest myteomspunne og beundrede regissører. Med sine 13 spillefilmer gjennom 40 år satte Kubrick stadig nye standarder som andre regissører enten imiterte eller lot seg inspirere av. Han var en perfeksjonist uten sidestykke som ifølge mytene kunne drive skuespillere til vanvidd. Men sluttresultatet ble filmer som står seg for ettertiden.

Stanley Kubrick ble født 26. juli 1928 i Bronx, New York. Faren oppmuntrert unge Stanley til å begynne med fotografering. Som 17-åring fikk han jobb i magasinet Look, fordi staben var imponert over et bilde Stanley tok den dagen president Franklin D. Roosevelt døde. Mens han arbeidet i Look, så han film på Museum of Modern Art. Senere sa han at å se så mange dårlige filmer ga ham selvtillit til å gjøre noe som var bedre.

I 1950 sa han opp jobben i Look for å lage sin første film, en 16 minutter lang dokumentar som het "Day of the Fight". Kubrick lagde ytterligere to dokumentarer før den første langfilmen, "Fear and Desire" (1953). Etter "Killer´s Kiss" (1955) startet han et produksjonsselskap og lagde "The Killing" (1956), et drama lagt til veddeløpsmiljøet.

Kubricks fjerde film, "Paths of Glory" (1958), ga ham status som en av etterkrigstidens mest lovende regissører. Dette dramaet fra første verdenskrig med Kirk Douglas i hovedrollen regnes fortsatt som en av de beste antikrigsfilmene.

I 1959 ble Kubrick spurt om å erstatte Anthony Mann som regissør av den episke "Spartacus" (1960), om et slaveopprør i gamle Rom. Filmen var langt mer kløktig enn andre kostymedramaer på denne tiden, og ble en publikumssuksess.

Like etterpå flyttet Kubrick til England for å ha bedre kontroll over filmene sine enn han kunne i Hollywood. I 1962 kom "Lolita", basert på Vladimir Nabokovs kontroversielle roman om en middelaldrende manns forhold til en mindreårig jente.

Kubricks sans for det bisarre kom enda mer til uttrykk i satiren "Dr. Strangelove (How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb)" (1964). Regissøren lagde svart komedie om en kald krig som blir varm, en uhørt tilnærming til det paranoide forholdet mellom USA og Sovjetunionen.

De neste årene forlot Kubrick problemene i verden til fordel for verdensrommet. Sammen med Arthur C. Clarke skrev han manuset til det som skulle bli en av historiens mest innflytelsesrike science fiction-filmer: "2001: En romodyssé" (1968). Filmens spesialeffekter og filosofiske ideer ble referansen for de fleste som lagde science fiction på 1970-tallet. "Star Wars"-trilogien er det mest synlige eksemplet.

Kubrick fortsatte å dykke ned i kontroverser da han lagde "A Clockwork Orange" (1971), en voldelig fremtidsfabel basert på Anthony Burgess´ roman. Filmen ble rost av kritikerne, men også beskyldt for å ha forårsaket voldshandlinger inspirert av filmen.
I 1975 lagde Kubrick sitt første historiske drama siden "Spartacus", den lange og visuelt imponerende "Barry Lyndon". Filmingen foregikk i nesten et år, og inntektene sto ikke i forhold til utgiftene.

Bedre gikk det med skrekkfilmen "Ondskapens hotell" (1980), Kubricks mest kommersielle film, basert på en Stephen King-roman om en forfatter (Jack Nicholson) som tar med familien til et vinterøde hotell og gradvis mister forstanden.

Sju år senere var det Kubricks tur til å å håndtere et av amerikansk films favorittemaer: Vietnamkrigen. "Full Metal Jacket", basert på Gustav Hasfords roman "The Short-Timers", regnes som en av de beste betraktninger omkring amerikanernes mislykte krigføring i Vietnam.

Det skulle altså gå 12 år før Kubrick lanserte sin neste film. Heldigvis rakk han å fullføre "Eyes Wide Shut" før han forlot registolen for godt.


Tom Cruise (Dr. William Harford)
Tom Cruise er tenåringsidolet som klarte å heve seg til et nytt nivå i publikums bevissthet med "Født 4. juli" (1989, Oscar-nominert). Han er også kjent for "Rain Man" (1988) "En vampyrs bekjennelser" (1994), "Mission: Impossible" (1996) og "Jerry Maguire" (1996, Oscar-nominert). Cruise har latt seg instruere av "Eyes Wide Shut"-motspiller Sydney Pollack i "Firmaets mann" (1993).

Mannen som udødeliggjorde jagerpiloten Maverick i "Top Gun" (1986) tilhører i dag det eksklusive sjiktet av Hollywood-skuespillere som kan få 150 millioner kroner i honorar pr. film. Cruise har spilt i 20 filmer før "Eyes Wide Shut". De har sanket til sammen 40 Oscar-nominasjoner og spilt inn cirka 23 milliarder kroner på verdensbasis.


Nicole Kidman (Alice Harford)
Nicole Kidman var allerede etablert hjemme i Australia da hun slo en kile inn i det amerikanske markedet med Phillip Noyces thriller "Farlig farvann" (1989). Sammen med ektemann Tom Cruise har hun også spilt i "Mot nye horisonter" (1992).

Kidman fikk strålende kritikker og en Golden Globe-pris for Gus Van Sants "Noe å dø for" (1995). Senere har vi sett henne i actionthrilleren "Fredsmegleren" (1997) og som villfaren søster i den forheksede "Magiens makt" (1998). Hun gjorde i fjor stor lykke på teaterscenen i London og New York med "The Blue Room".


Sydney Pollack (Victor Ziegler)
Pollacks 18 filmer er hedret med til sammen 46 Oscar-nominasjoner, hvorav fire for beste film og tre for Pollack selv. Mest suksess gjorde han med "Mitt Afrika" (1985), som vant sju Oscar-priser, deriblant for beste film og beste regi. Blant andre regioppgaver for Pollack finner vi "Tre dager for Kondor" (1976), "Den elektriske rytter" (1979), "Tootsie" (1982), "Havana" (1989), "Firmaets mann" (1993) og "Sabrina" 1995).

Pollack har spilt i flere av sine egne filmer, men også i blant annet Woody Allens "Husbands and Wives" (1992) og Robert Altmans "The Player" (1992). I 1985 etablerte Pollack Mirage Productions. Selskapet har produsert blant annet "The Fabulous Baker Boys" (1989), "Fornuft og følelser" (1995) og "Livets lotteri" (1998).

Fakta

Originaltittel
Eyes Wide Shut
Sjanger
DRAMA, THRILLER
Skuespillere
Tom Cruise
Nicole Kidman
Sydney Pollack
Marie Richardson
Madison Eginton
Jackie Sawiris
Leslie Lowe
Peter Benson
Todd Field
Vinessa
Shaw
Leelee Sobieski
Alan Cumming
Thomas Gibson m.fl.
Regi
Stanley Kubrick
Manus
Stanley Kubrick og Frederic Raphael
Produsent
Stanley Kubrick
Foto
Larry Smith
Musikk
Jocelyn Pook
Nasjonalitet
GBR, USA
Språk
Engelsk
Lengde
160 min. - 4386 meter
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år

Få med deg disse filmene