American History X

Norgespremiere: 12.01.1999
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Derek Vinyard (Edward Norton) er den aggressive snauskallen som er fylt av hat til alle som er annerledes enn ham selv. I nynazistmiljøet er Derek med sitt intellekt og sine lederegenskaper sett på som kronprins i et regime styrt av Cameron Alexander (Stacy Keach). Dereks største beundrer er lillebroren Danny (Edward Furlong), en tenåring som er sterkt påvirket av storebrorens livsstil og tenkesett.
Når Danny skriver en skolestil som roser Hitlers manifest "Mein Kampf", får han et valg av rektor: Skriv en stil om broren din eller bli utvist. Fra Dannys penn avsløres så historien om Vinyard-familien.

Dereks rasehat ble tent for alvor da faren ble drept i tjenesten som politimann. Ungguttens misnøye blir oppgradert til raseri og hat kanalisert mot de svarte og andre som han mener ødelegger velferden for hvite slitere i middelklassen. Raseriet fører Derek inn i voldelige gjenger, den ene verre enn den andre. Når han danner sin egen gruppe for å oppfylle ambisjonene om et hvitere USA faller Derek i stor fart nedover den sosiale stigen. Et usedvanlig rått mord setter punktum for ugjerningene.

De neste årene må han tilbringe i fengsel. Brutaliteten og de sosiale og etniske reglene innenfor murene gir Derek et helt annet syn på livet og sin ungdomstid. Når han slipper ut er Derek en ny mann. Han innser at han må ta et oppgjør med både seg selv, broren og nynazistmiljøet for å redde familien fra undergangen...

Tony Kaye
regi
"American History X" er Tony Kayes første spillefilm etter en suksessrik karriere innen reklamefilm. Blant kundene hans er Atlanta-OL, Volkswagen, Volvo og Nike. Porteføljen har bidratt til en rekke priser for regi og foto.

Kayes sosiale samvittighet har gitt seg utslag i filmer av langt mindre kommersiell støpning. Han har gjort oppdrag for blant annet Greenpeace, og har i flere år arbeidet med en dokumentar om abortdebatten i USA. Kaye ble dessuten nominert til en Grammy-pris for musikkvideoen til Soul Asylums "Runaway Train".

Edward Norton
(Derek Vinyard)
Edward Norton er en av de mest lovende skuespillere i sin generasjon. Han fikk en kometstart på karrieren med tre filmer på ett år: Milos Formans "Larry Flynt - skandalenes mann", Woody Allens "Everyone Says I Love You" og "Primal Fear" mot Richard Gere - alle i 1996. For sistnevnte ble Norton nominert til Oscar for beste birolle. Han har mottatt en rekke andre priser for sine svært ulike roller i disse filmene. Norton er også aktuell med John Dahls "Rounders" i samspill med Matt Damon, og David Finchers "Fight Club" med Brad Pitt.

Edward Furlong
(Danny Vinyard)
Edward Furlong ble oppdaget av en talentspeider mens han var på sommerleir. Snart var han å se over hele verden som frihetskjemperen John Connor i science fiction-suksessen "Terminator 2: Judgment Day" (1991). Furlong beviste at han ikke var en døgnflue da han leverte sterkt samspill med Jeff Bridges i "American Heart" (1993). Han hadde nylig hovedrollen i John Waters-komedien "Pecker".

Fairuza Balk
(Stacey)
Fairuza Balk debuterte som niåring i Disneys "Return to Oz" (1985) og spilte deretter i en rekke TV-filmer. På stort lerret har hun opptrådt i blant annet "Valmont" (1989), "Things To Do in Denver When You're Dead" (1995) og "Den onde sirkel" (1996). Hun er nå aktuell med "The Waterboy" mot Adam Sandler ("Bryllupssangeren").

Beverly D'Angelo
(Doris Vinyard)
Beverly D'Angelo har spilt i mer enn 50 filmer, men er nok i Norge mest kjent som Chevy Chases hardt prøvde hustru i fire "Hjelp, vi må på ferie"-filmer. Hun har også medvirket i prisbelønte filmer som Woody Allens "Annie Hall" (1977) og Milos Formans "Hair" (1979). D'Angelo har også gjort suksess med teater og TV.

Stacy Keach
(Cameron Alexander)
Keach var nylig med i John Carpenters "Escape from L.A" (1996), oppfølgeren til kultsuksessen "Escape from New York" (1981). I TV-ruta har Keach utmerket seg i årevis som detektiven Mike Hammer i flere filmer basert på Mickey Spillanes romaner. Miniserien "Mistrals datter" er også vist på norske skjermer. Hans teaterdebut på Broadway i 1969 ble belønnet med en Tony-nominasjon.

Fakta

Norgespremiere
12.01.1999
Originaltittel
American History X
Sjanger
Drama
Skuespillere
Edward Norton
Edward Furlong
Beverly D'Angelo
Avery Brooks
Jennifer Lien
Ethan Suplee
Stacy Keach
Fairuza Balk
Elliott Gould
Guy Torry
William Russ
Regi
Tony Kaye
Manus
David McKenna
Produsent
John Morrissey
Foto
Tony Kaye
Musikk
Anne Dudley
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1t.58m.
Produksjonsår
1998
Produksjonsselskap
New Line Cinema
Distribusjon
Sandrew Metronome

Få med deg disse filmene