Uno

Norgespremiere: 10.09.2004
15 år
1 t. 43 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Først når du mister alt - har du noe å leve for.

David har trøbbel. Politiet har funnet forbudte stoffer i garderoben på treningsstudioet hvor han vanker. Samtidig ligger faren på dødsleiet. David tvinges til å tyste på kompisene sine for å få tatt et siste farvel med faren. Men han kommer for sent. Med familien i oppløsning og de tidligere vennene ute etter blodhevn må David kjempe for livet.
Uno er en historie fra indre Oslo om David, en tjuefem-åring med få framtidsutsikter. Han tilbringer dagene sine sammen med småkriminelle på et treningsstudio i sentrum. Likevel, det er bedre enn å være hjemme: faren hans er dødssyk, broren er mentalt handikappet og han er ikke i stand til å kommunisere med moren.

Men så, i det faren ligger på dødsleiet, blir treningsstudioet utsatt for en politirazzia. David blir tatt inn til forhør. Han velger å tyste på vennene sine for å ha et håp om å rekke å ta et siste farvel med faren. Men det er for sent. Med faren død og moren sørgende tvinges han til å ta ansvar for broren sin samtidig som han kjemper for å unnslippe sine tidligere venner i den kriminelle underverdenen. Krisen får David til å innse hva som virkelig betyr noe for ham i livet: familien. Han innser at han må ta ansvar for både sin fortid og framtid.

Ved å miste alt får David en sjanse til å starte på null og gjenoppbygge livet sitt.

Aksel Hennie
(regi, manus, David)
Aksel Hennie var en av de mest profilerte norske skuespillerne i 2003. Han hadde en av hovedrollene i Morten Tyldums "Buddy" og tittelrollen i Jens Liens muntre blikk på Bygde-Norge, "Jonny Vang". Hennie var i februar såkalt "Shooting Star" ved den internasjonale filmfestivalen i Berlin sammen med talenter fra en rekke andre land.
Aksel er utdannet fra Teaterhøgskolen 1998-2001. Han var ansatt ved Teatret Vårt i Molde 2001-2002. Han har hatt hovedrollen i "Flammefjes" og en av de to hovedrollene i "Stones in his Pockets" ("Lomman full av stein"). Aksel er ansatt på Oslo Nye Teater fra høsten 2002. Han har blant annet hatt hovedrollen i kortfilmen "Fort Forover" i regi av Morten Tyldum, en stor birolle i novellefilmen "Spenn" av Jens Lien, hovedrollen i "Anolitt", en novellefilm av Stefan Faldbakken, og en mindre rolle i "Ulvesommer". Aksel var bygdebølla Arnt-Olaf i Karin Julsruds "1732 Høtten - marerittet har et postnummer".

John Andreas Andersen
(fotograf/ co-regi)
En av fjorårets vinnere på norske kinoer, "Buddy", var den første norske spillefilmen John Andreas Andersen signerte som fotograf, etter en rekke kort-, novelle- og reklamefilmer, hvorav flere i samarbeid med regissør Morten Tyldum.
Andersen har MFA-utdannelse fra American Film Institute (AFI) i Los Angeles, med spesialisering i filmfoto. Andersen startet å lage kortfilmer som svært ung, og vant tidlig Amandusprisen to år på rad. Deretter har det gått slag i slag med alt fra musikkvideoer for A-ha til dokumentarfilmer, kortfilmer og ikke minst hundrevis av reklamefilmer i inn- og utland for kunder som Budweiser, Mercedes, Nokia, Coca-Cola og Volkswagen. Han vant i 1998 Gullsvanen for Beste skandinaviske reklamefilmfoto.

John Andreas har jobbet tett sammen med Aksel Hennie i flere år, og UNO var derfor en naturlig fortsettelse av dette.
Han er for tiden travelt opptatt sammen med Pål Sletaune på hans nye film "Naboer".

Nicolai Cleve Broch
(medforfatter, regiassistent, Morten)
Nicolai Cleve Broch hadde i 2003 hovedrollen i "Buddy". Nicolai er utdannet fra Teaterhøgskolen 1996-1999, og har vært ansatt ved Oslo Nye Teater. Han debuterte som Hjalmar i "Hjalmar og Frode", spilte sønnen i "Sa Mor" og har ellers spilt i blant annet "Tater", "Rocky Horror Show", "Vest for Eden" og "Amadeus". Nicolai spilte i "Hvem er redd for Virginia Woolf?" høsten 2003. Han hadde hovedrollen i TV-serien "Lekestue", som ble sendt på NRK1 våren 2002. Serien mottok Gullruten for Beste drama, og Nicolai ble nominert til Beste mannlige skuespiller. Serien ble også nominert til Amanda i 2002. Nicolai er nå ansatt ved Det Norske Teatret.

Fakta

Norgespremiere
10.09.2004
Originaltittel
Uno
Sjanger
Drama
Skuespillere
Aksel Hennie
Nicolai Cleve Broch
Bjørn Floberg
Liv Bernhoft Osa
Espen Juul Kristiansen m. fl.
Regi
Aksel Hennie
Manus
Aksel Hennie
Produsent
Jørgen Storm Rosenberg
Foto
John Andreas Andersen
Nasjonalitet
Norge
Språk
Norsk
Lengde
1 t. 43 min.
Produksjonsår
2004
Produksjonsselskap
Tordenfilm
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Trusler og nærgående voldsskildringer gjør at dette dramaet fra et røft, kriminelt kroppsbyggermiljø får 15-årsgrense.

Få med deg disse filmene