Babel

Norgespremiere: 17.11.2006
15 år
2 t. 22 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Det er ikke mange ganger tidligere i filmhistorien at virkelighet og fiksjon har kollidert som i Babel, Alejandro Gonzalez Inarritus (Amores Perros, 21 Grams) oppdatering av den bibelske myten som hevder å være opprinnelsen til menneskehetens manglende kommunikasjon.

Spilt inn i løpet av et helt år over tre kontinenter og med et flerspråklig ensemble anført av Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal og Koji Yakusho i tillegg til en stor andel amatørskuespillere fra Marokko, Mexico og Japan, kom dette til å bli en film som har betydd svært mye for alle involverte. Det ble en fysisk og psykisk reise liknende den som gjennomføres av karakterene i filmen. Den forteller historiene til mennesker som mangler fotfeste på grunn av kulturelle og idiomatiske frontlinjer, og både regissøren og crewet gjennomgikk de samme utfordringene måneder før innspillingen startet.

Gonzalez Inarritu, en selvutnevnt "regissør i eksil", har uttalt at først og fremst er ideen om Babel et resultat av å ha forlatt hjemlandet sitt og både fysisk og mentalt være på farten til enhver tid. - Babel svarte ikke lenger på spørsmålet "Hvor er jeg fra?", men snarere "Hvor er jeg på vei?", sier han.

Sentralt i Babel er emnet som er selve kjernen i livet vi fører i det 21ste århundre: Mangel på kommunikasjon. - På et konvensjonelt plan kan man si at Babel handler om feilkommunikasjon, men for meg er filmen til syvende og sist om hvor sårbare og skjøre vi er som mennesker. Og når et bånd brytes, er det ikke båndet som er råttent, men selve tauet, sier Gonzalez Inarritu.

Regissøren fikk ideen om å lage en film med en kakofoni av menneskelige stemmer før han begynte å spille inn 21 Grams, og henvendte seg for tredje gang til manusforfatteren Guillermo Arriaga for å fullføre trilogien som startet med Amores Perros i 2000. - Arriagas talent er utrolig, sier han. - Han har vært en fantastisk samarbeidspartner som har skåret ut fire fortellinger som foregår i tre forskjellige deler av verden.

Den ene historien følger et gift amerikansk ektepar med store problemer som plutselig må slåss for livet i det som er eller ikke er en terrorhandling mens de er på ferie i det muslimske Marokko der det lokale språket og kulturen er en konstant gåte. Paradokset implisert i forholdet mellom karakterene spilt av Cate Blanchett og Brad Pitt er et eksempel på en mer intim definisjon på feilkommunikasjon: Utenfra ser de ut som et par som har gått seg vill i ørkenen, mens de i virkeligheten er et fortapt par som finner frem til hverandre i sin ensomhet. I et tilsvarende tilfelle er historien om de to barna som er involvert i ulykken ikke så mye om utfallet, men om den "moralske kollapsen i en muslimsk familie som i stor grad er ledet av spirituelle prinsipper", som ser disse prinsippene falle til bakken når ting utvikler seg.

En annen fortelling tar oss til en meksikansk barnepike som jobber blant velstående amerikanere i California, en annen igjen til en enkemann og far som forsøker å knytte bånd til sin døve datter i Tokyo.

Gonzalez Inarritu mener at filmspråket er effektivt i å bryte ned grenser og feilkommunikasjon mellom mennesker verden rundt. - Jeg mener at språk kan være som en luftspeiling som fører oss på villspor og forvirrer oss. Språk kan gjøre oss mer mistenksomme overfor mennesker vi betrakter som annerledes. Men jeg mener også at det er få verktøy som er mer perfekt til å bryte vekk språklige barrierer enn levende bilder og musikk. Bilder trenger ingen oversettelse fordi de trigger universelle menneskelige følelser. Film er så nær Esperanto som man kommer...

BRAD PITT har spilt i en lang rekke suksessfilmer, blant annet Troja, Fight Club, Mr. And Mrs. Smith, Seven, Twelve Monkeys, Thelma & Louise, Der elven renner, En vampyrs bekjennelser, Kalifornia, True Romance, Legends Of The Fall, Ocean's Eleven og Ocean's Twelve, Spy Game, The Mexican, Snatch, Sleepers og mange andre.

CATE BLANCHETT har blant annet spilt i Ringenes herre-trilogien, The Aviator, The Life Aquatic With Steve Zissou, Elizabeth, The Shipping News, Veronica Guerin, Oscar & Lucinda, An Ideal Husband, Charlotte Gray, The Talented Mr. Ripley, Bandits, The Gift, Coffee And Cigarettes, The Missing og Pushing Tin.

GAEL GARCIA BERNAL spilte i Amores Perros og har dessuten spilt blant annet i ...og mora di også, El Crimen del Padre Amaro, The Motorcycle Diaries og The King.

ELLE FANNING har blant annet spilt i I Am Sam, The Door In The Floor, Daddy Day Care, Because Of Winn-Dixie og TV-serien Taken.

KOJI YASHUKO er kjent fra Shall We Dance og Memoirs Of A Geisha, og er en av Japans mest anerkjente skuespillere.

RINKO KIKUCHI spiller her i sin første amerikanske film, men har spilt i flere japanske filmer.

ADRIANA BARRAZA spilte i Amores Perros, og var nylig å se i Spanglish.

Den meksikanske regissøren ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU har tidligere laget filmene Amores Perros og 21 Grams.

Fakta

Norgespremiere
17.11.2006
Originaltittel
Babel
Sjanger
Drama
Skuespillere
Brad Pitt
Cate Blanchett
Adriana Barraza
Elle Fanning
Nathan Gamble
Gael García Bernal
Rinko Kikuchi
Kôji Yakusho
Yuko Murata
Boubker Ait El Caid
Said Tarchani
Mustapha Rachidi
Driss Roukhe
Regi
Alejandro González Iñárritu
Manus
Alejandro González Iñárritu
Produsent
Guillermo Arriaga
Jon Kilik
Foto
Rodrigo Prieto
Musikk
Gustavo Santaolalla
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 22 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Summit
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
I dette dramaet skildres sterke og realistiske menneskeskjebner. Filmen inneholder flere dramatiske scener hvor bla mennesker blir skutt på, og hvor barn blir etterlatt og utsatt for livstruende situasjoner.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene