Du har m@il

Norgespremiere: 12.02.1999
Komedie / Romantikk

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Joe Fox (Tom Hanks) og Kathleen Kelly (Meg Ryan) bor og arbeider få kvartaler fra hverandre på Manhattan. De handler i samme butikk, går til samme kaffebar, arbeider begge i bokbransjen og har begge kjærester. Joe og Kathleen har aldri truffet hverandre - tror de. Sannheten er at de på kveldstid fører lange, åpenhjertige samtaler på internett - som NY152 og Shopgirl.
Hverdagen er ikke like hjertevarm. Kathleen hater nemlig Joe og alt han står for. Som multimillionær og sjef for bokkjeden Fox Books er han en stor trussel for Kathleens lille bokhandel The Shop Around the Corner som hun arvet etter moren. Når Fox Books´ åpner en ny filial i nabolaget, skjønner hun straks alvoret. Hennes tro på personlig service og filosofi om bøker som fantasiføde for barn trues av Fox Books´ rabatterte bøker og egen espressobar.

Kathleen gir seg ikke uten kamp. Hun søker støtte hos gamle kunder, holder appeller og rakker ned på Joe offentlig. Samtidig søker hun støtte hos sin venn på internett, og begge to merker at romantikken sniker seg inn mellom linjene. Når Joe tilfeldig oppdager at Kathleen og Shopgirl er samme person, får han store kvaler. Hvordan skal han kunne avsløre hvem han er uten å miste hun som kan være kvinnen i hans liv?


Klassiker i digital drakt
"Du har mail" er en gammel historie som gjenfortelles med vår elektroniske hverdag som bakteppe. I filmen "The Shop Around the Corner" (1940) skriver James Stewart og Margaret Sullivan brev til hverandre. Teamet bak "Du har mail" mente det var logisk å bytte ut penn og papir med tastatur og modem. Ikke bare fordi vi er i 90-årene, men fordi internett er et medium tuftet på anonymitet - som forholdet mellom Kathleen og Joe. Regissør Nora Ephron gjenforenes her med sitt suksesspar fra "Søvnløs i Seattle" (1993), Tom Hanks og Meg Ryan.

- Det er vanskelig å skrive en romantisk komedie uten å tenke på disse to. Og listen over skuespillere som kan spille komedie er ikke lang. Særlig ikke når det skal gjøres bra, sier Nora Ephron.

Det hjelper også at Ephron kaller Hanks vår tids James Stewart. Hun mener de begge har den sjarmen som avslører hjertelag selv hvis de bekler skurkeroller. Meg Ryan har de samme egenskapene. Hun har i årevis vært blant Hollywoods fremste kvinnelige skuespillere når det gjelder å forene komisk timing med romantikk.


Nora Ephron (regi)
Ephron er særlig kjent for "Søvnløs i Seattle" (1993), der hun lagde gnistrende kjemi mellom Tom Hanks og Meg Ryans enslige rollefigurer. Filmen ga Ephron en Oscar-nominasjon for beste manus. Det samme gjorde Rob Reiners "Da han møtte henne..." (1989, med Billy Crystal og Meg Ryan) og Mike Nichols-dramaet "Silkwood" (1983, med Meryl Streep).

Ephron skrev også bestselgeren "Heartburn", og lagde selv filmmanus av romanen. Hennes forrige regijobb var komedien "Michael" (1996), med John Travolta som ikke helt plettfri engel.
Ephrons talent for filmmanus er ikke overraskende, tatt i betraktning at hun i årevis var en av USAs mest kjente journalister, med oppdrag blant annet for magasiner som Esquire og The New York Times Magazine.


Tom Hanks (Joe Fox)
Hanks er en av USAs mest anerkjente skuespillere. Ikke minst takket være to Oscar-priser for beste mannlige skuespiller - som homoseksuell advokat i "Philadelphia" (1993) og som den enfoldige "Forrest Gump" (1994). Det vil ikke overraske noen om han blir nominert igjen for hovedrollen i Steven Spielbergs rystende krigsfilm "Redd menig Ryan" (1998).

Hanks´ reise til stjernehimmelen begynte med roller i en rekke komedier - som "Ungkarsfesten" (1984) og "Splash" (1984). Det store gjennombruddet kom i Penny Marshalls "Big" (1988). Hanks ble her Oscarnominert for rollen som 12-åring i en voksen kropp. Naturligvis må også "Søvnløs i Seattle" nevnes.

I senere år har Hanks høstet anerkjennelse i romfartsdramaet "Apollo 13" (1995), som stemmen til cowboyen Woody i animasjonsklassikeren "Toy Story" (1995), og for regidebuten "That Thing You Do!" (1996).


Meg Ryan (Kathleen Kelly)
Ryans sjarm og mangesidige talent har gitt henne stjernestatus etter roller som journalist i "Søvnløs i Seattle" og Joe Dantes "Min mikropartner (1987, mot ektemannen Dennis Quaid og Martin Short), som alkoholiker i Rob Reiners "When A Man Loves a Woman" (1994), og som soldat i Golfkrigdramaet "Courage Under Fire" (1996). Og selvfølgelig som Billy Crystals hjertevenn i "Da han møtte henne...". Vi så henne sist på norske lerreter i "City of Angels" (1998), der Nicolas Cage som engel forelsker seg i henne.

Ryan utdannet seg til journalist ved New York University før hun filmdebuterte som Candice Bergens datter i "Rich and Famous" (1981). Hun ble for alvor kjent etter Tony Scotts "Top Gun" (1986), storsuksessen med Tom Cruise som jagerpilot.

Fakta

Norgespremiere
12.02.1999
Originaltittel
You've got mail
Sjanger
Komedie
Romantikk
Skuespillere
Tom Hanks
Meg Ryan
Katie Sagona
Greg Kinnear
Parker Posey
Jean Stapleton
Steve Zahn
Heather Burns
Dave Chappelle
Dabney Coleman
John Randolph
Regi
Nora Ephron
Manus
Nora Ephron og Delia Ephron
Produsent
Lauren Shuler Donner og Nora Ephron
Foto
John Lindley
Musikk
George Fenton
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1t.59m.
Produksjonsår
1998
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene