Lady og Landstrykeren (no. versjon)

Norgespremiere: 04.11.2005
1 t. 17 min.
Animasjon / Familiefilm / Barnefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Helaftens tegnefilm om en av verdens vakreste kjærlighetshistorier!

Denne klassikeren er kanskje den mest kjære av alle Walt Disneys helaftens tegnefilmer, og kanskje den mest berømte kjærlighetshistorien noen sinne. Dette er også Disneys første film i Cinemascope-formatet.
Filmen er med respekt tilegnet alle hunder - det være seg Ladyer eller Landstrykere.

Tegnefilmen om den lille cocker spanielen Lady, fortalt utfra en hunds synspunkt, hadde vært i Walt Disneys tanker så langt tilbake som i 1937. Han ble inspirert av en liten hundevalp som han ga sin kone som "plaster-på-såret"-gave etter å ha glemt en middagsavtale. Walts gave kom i en hatteeske, noe som lagde grunnlaget for den sjarmerende åpningsscenen i filmen der ekteparet Jim og Elskling møter hundevalpen for første gang. "Lady"-prosjektet var opprinnelig ment som en kortfilm, men i 1943 ble det bestemt å utvide historien og lage en helaftens tegnefilm ut av det. På dette tidspunktet fantes ikke Landstryker-rollen, men året etter ble løshunden Homer introdusert. Senere ble Homers navn skiftet til Rags og deretter til Bozo. Dermed jobbet teamet lenge under tittelen "Lady og Bozo". Det endelige vendepunktet kom da Disney kom over Ward Greenes novelle "Happy Dan the Whistling Dog". Disney og Greene utvekslet hundehistorier og erfaringer med egne kjæledyr. Det tok ikke lang tid før Greene hadde funnet opp Landstrykeren, og han skrev en bok som filmen så ble bygget på.

Mer enn 150 tegnere holdt på i fire år og utarbeidet omlag 20 millioner skisser og 110.000 ferdige fargebilder.

Handlingen
Jim og hans kone Elskling er et ungt lykkelig par som bor på den amerikanske østkysten. En dag gir Jim sin kone en presang - en liten hundevalp som de kaller for Lady. Hun blir fort et medlem av familien - og snart får også paret en baby!

En dag de plutselig må reise bort en stund og overlater Lady og babyen til tante Sara, starter problemene...

Tante Saras to siamesiske katter Si og Am lager det komplette kaos i huset, og stakkars Lady for skylden og blir låst inne. Ydmyket, rømmer hun og blir snart forfulgt av lurvete løshunder. Plutselig dukker den tøffe schnauzeren Landstrykeren opp, og kommer henne til unnsetning. Han befrir henne og tross deres heller forskjellige levemåte og bakgrunn, lærer de snart å stole på hverandre...og forelsker seg.

En kveld inviterer han med seg Lady til sine gode italienske venner som driver en liten restaurant. Her er Landstrykeren innom rett som det er for å få seg en matbit. Under den romantiske stjernehimmelen forfører han Lady med spagettimiddag og stearinlys, til tonene av italiensk trekkspillmusikk.

Fakta

Norgespremiere
04.11.2005
Originaltittel
Lady and the Tramp
Sjanger
Animasjon
Familiefilm
Barnefilm
Skuespillere
Barbara Luddy
Larry Roberts
Peggy Lee
Lee Millar
Bill Baucom
Bill Thompson
George Givot
Verna Felton
Regi
Hamilton Luske
Clyde Geronimi
Wilfred Jackson
Manus
Erdmann Penner
Joe Rinaldi
Ralph Wright
Don DaGradi
Produsent
Erdmann Penner
Musikk
Oliver Wallace
Nasjonalitet
USA
Språk
Norsk dubbing
Lengde
1 t. 17 min.
Produksjonsår
1955
Produksjonsselskap
Walt Disney Pictures
Distribusjon
Buena Vista International

Bilder

Få med deg disse filmene