Under jorden

Norgespremiere: april 2014
2 t. 51 min.
Drama / Komedie / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

"Det var en gang et land..."

Slik begynner Emir Kusturicas gale og humoristiske røverhistorie om det forhenværende Jugoslavias tragiske sjebne. Fortellingen begynner i 1941. Hitler bomber Beograd for fullt. Smartingen Marko og den litt naive Svarten havner i den lukurative våpen-bransjen. De er begge ute etter samme kvinne, den vakre skuespilleren Natalija. Rivaliseringen fører til bedrageri, løgner og svik. Historien utvikles til en allegori over en verden av politisk korrupsjon og utnyttelse av et uvitende folk.

Da Emir Kusturica vant Gullpalmen for Under jorden i 1995, vakte det reaksjoner fra folk som mente at filmen romantiserte den serbiske væremåten og indirekte rettferdiggjorde serbernes ugjerninger i eks-Jugoslavia på 90-tallet. Dette fordi Kusturica fremstiller serberne som et voldsomt utagerende og livsvitalt folkeslag som først og fremst er opptatt av øl, fitte og hornmusikk, men som ikke går av veien for litt nevekamp og lystdrap i festlige lag. Det er denne "bagatelliseringen" av serbisk aggresjon mange hadde tungt for å svelge, i en tid hvor serberne toppet nyhetsbildet som de ultimate verstingene.

Men det ville være tåpelig å avskrive Under jorden på dette grunnlaget. Selv om filmen godt kan ses som en storslått tragi-komisk allegori over Balkans nyere historie, er det ikke først og fremst en politisk film. Heller er det en slags frodig og sprakende, eventyraktig fabel Kusturica har laget om sitt hjemland, en beveget hyllest til et folk med en imponerende overlevelsesevne og en genuint fandenivoldsk holdning til livet.

Handlingen starter i 1941 med et tysk bomberaid som legger store deler av Beograd i ruiner. Kompisene Svarte og Marko lar ikke dette forstyrre dem i deres aktiviteter (sex og mat), og ser heller på krigen som en gylden anledning til å utfolde seg som best de kan. Sammen er de det serbiske svaret på Asterix og Obelix som omfavner enhver mulighet til å drikke, pule, danse og slåss med hvitglødende intensitet. Den brautende og temperamentsfulle Svarte kaster seg med hud og hår ut i kampens hete, mens den mer strategisk anlagte Marko ser sitt snitt til å profitere på situasjonen. Når Svarte blir tvunget til å gå i dekning, plasserer Marko ham sammen med andre motstandsfolk i en diger kjeller hvor de setter i gang en storstilt våpenproduksjon som gir Marko penger og makt. En hel verden tar form under jorden, komplett med fødsler, dødsfall, bryllup og fest, og Marko er det eneste forbindelsesleddet til samfunnet ovenpå. Flere tiår passerer uten at Marko forteller dem at andre verdenskrig sluttet i 1945, og mens de fortsetter våpenproduksjonen under jorden, blir Marko en stor byråkrat i Titos Jugoslavia.

Det temperamentsfulle skuespillet, den suggererende sigøynermusikken, den detaljerte dekoren og Kusturicas særdeles feberhete fortellerstil hever Under jorden opp fra det hverdagslige og gjør den til et storslått, fyrverkeriartet, livsbejaende eventyr som ikke stagnerer en eneste gang i løpet av de 171 minuttene den varer.

Fakta

Norgespremiere
april 2014
Originaltittel
Underground
Sjanger
Drama
Komedie
Krigsfilm
Skuespillere
Miki Manojlovic
Lazar Ristovski
Mirjana Jokovic
Slavko Stimac
Mirjana Karanovic
Miljena Pavlovic
Regi
Emir Kusturica
Manus
Dusan Kovacevic
Emil Kusturica
Produsent
Pierre Spengler
Foto
Viko Filac
Musikk
Dusan Bregovic
Nasjonalitet
Frankrike
Jugoslavia
Tyskland
Ungarn
Språk
Serbisk
Lengde
2 t. 51 min.
Produksjonsår
1995
Produksjonsselskap
Kamarad Productions/Ciby 1000
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene