Max Manus

Norgespremiere: 19.12.2008
12 år
1 t. 57 min.
Action / Drama / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Filmen bygger på den virkelige historien om motstandsmannen Max Manus (1914-1996), soldat i Kompani Linge i de frie norske styrkene i England og senere storsabotør i Norge under krigen 1940-45.

Max er blitt kalt Norges første "hippie". Han kuttet ut skolen 14 år gammel, dro til sin onkel på Cuba og fortsatte senere til Chile der han livnærte seg ved å selge blomster. Senere gikk han til fots over Andesfjellene. I filmen møter vi Max første gang under vinterkrigen i Finland 1940 der han sloss som frivillig mot russerne. Da våpenhvile ble inngått i mars ble alle frivillige sendt hjem og Max opplevde å komme til Oslo tidsnok til å se tyskerne marsjere inn i byen 9. april.

Etter at Norge kapitulerte i juni dannet det seg etter hvert motstandsgrupper rundt i landet. Max ble raskt en pioner i motstandsbevegelsen. Sammen med kameratene Kolbein Lauring, Gregers Gram, Gunnar Sønsteby m.fl. sto de bak Norges første illegale avis VI VIL OSS ET LAND. Men det ungdommelig overmotet til en "eventyrer" som Max Manus rådde. Han undervurderte tyskerne, og særlig Gestapo's utspekulerte og meget intelligente Siegfried Fehmer. Fehmer var en interessant personlighet som elsket Norge og så på motstandsbevegelsen som en liten gruppe terrorister som ødela muligheten for tyskere og nordmenn til å leve i fred og fordraglighet. Fehmer var en stor damevenn med et utseende som en Hollywood stjerne, men han var også en nådeløs torturist og ble henrettet for krigsforbrytelser etter frigjøringen i 1945.

Max ble arrestert i sin egen leilighet og hoppet resolutt ut vinduet i 2. etasje. Han overlevde og ble lagt inn på Ullevål sykehus der han på tross av å ha store skader klarte å flykte gjennom vinduet i 3. etasje. En nesten uforståelig bragd i hans tilstand.

Max sluttet seg til de norske styrkene i Skottland der han treffer igjen Gregers Gram. Sammen ble de sendt til Norge der de står bak en rekke dristige sabotasjeaksjoner.

Filmen dekker tre av de mest spektakulære aksjonene - Operasjon Mardonius i 1943 der Max & Co padler inni Oslo Havn i kanoer og sprenger tre tyske skip med tidsinnstilte bomber, aksjonen mot Arbeidstjenestens arkiv i 1944 der de setter en stopp for Quislings planer om å kalle ut norsk ungdom til tysk krigstjeneste på Østfronten, og sist men ikke minst, senkingen av det notoriske fange- og troppetransportskipet Donau i januar 1945.

I Stockholm møter Max den vakre motstandsorganisatoren Tikken Lindebrække som arbeider ved den engelske legasjon. Hun er i utgangspunktet alt annet imponert over den tilsynelatende bråkjekke antihelten Max Manus, men etter hvert utvikler det seg et nært forhold mellom dem. Hun blir en viktig støttespiller for Max etter hvert som krigen tilspisser seg og en rekke av hans kamerater blir torturert og drept av Gestapo. For Max er det nå ikke lenger bare en kamp mot nazismen, men også en kamp for å overvinne indre demoner og skyldfølelse.

MAX MANUS er et usminket krigsdrama om en av Norges mest kjente sabotører. Filmen tar oss med på noen av de dristigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig og gir et bilde av personene bak, valgene de måtte gjøre og hvilken effekt krig har på mennesker.

Manuskriptet til MAX MANUS vant pitcheprisen under filmfestivalen i Trondheim i fjor. Det er skrevet av Thomas Nordseth-Tiller. Filmen forventes å gå i opptak i februar og blir en av de største satsingene i norsk filmhistorie med et budsjett på rundt 55 millioner. En betydelig del av pengene går med til å gjenskape Oslo slik byen så ut i 1940. Filmen vil også få et internasjonalt preg da deler av historien utspiller seg i Finland, Skottland og Sverige i tillegg til at deler av handlingen i Norge - naturlig nok - har et vesentlig tysk element.

Max Manus var et sentralt medlem av den såkalte Oslogjengen. Kjente personer som Gunnar Sønsteby, kaptein Martin Linge, Jens Chr. Hauge, Gregers Gram m.fl. figurerer i historien. Max Manus' mest kjente bedrifter var kanskje å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945 samt deltagelsen i sprengningen av arbeidsdirektoratets personalarkiv for å stoppe nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten.

Filmen skal regisseres av Espen Sandberg og Joachim Rønning som har gjort internasjonal karriere som reklamefilmregissører. De regisserte BANDIDAS med Penelope Cruz og Salma Hayek for produsenten Luc Besson. MAX MANUS produseres av John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene AS som i over 20 år har produsert en lang serie kritiker- og kassasuksesser bl. a. den Oscar nominerte VEIVISEREN, den Emmy-nominerte animerte serien om redningsskøyta ELIAS og filmen som har vunnet flest priser for Norge internasjonalt, Torun Lians BARE SKYER BEVEGER STJERNENE.

Fakta

Norgespremiere
19.12.2008
Originaltittel
Max Manus
Sjanger
Action
Drama
Krigsfilm
Skuespillere
Aksel Hennie
Nicolai Cleve Broch
Knut Joner
Agnes Kittelsen
Viktoria Winge
Ken Duken
Christian Rubeck
Petter Næss
Pål Sverre Hagen
Regi
Espen Sandberg
Joachim Rønning
Manus
Thomas Nordseth-Tiller
Produsent
John M. Jacobsen
Sveinung Golimo
Foto
Geir Hartly Andreassen
Musikk
Trond Bjerknæs
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
1 t. 57 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Filmkameratene AS
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense
12 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Enkelte nærgående skildringer av nedskytninger og tortur i dette krigsdramaet, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene