Charlie og sjokoladefabrikken

Norgespremiere: 16.09.2005
7 år
1 t. 55 min.
Barnefilm / Eventyr / Fantasy / Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Opplev fabrikken som gir vann i munnen og fritt spillerom for fantasien.

Sammen med fire bortskjemte barn får fattiggutten Charlie en drømmedag på Willy Wonkas merkelige sjokoladefabrikk. Når dagen er omme skal en av de fem barna få en stor premie. Men kanskje er det Willy Wonka selv som får den fineste premien - takket være Charlie.

Charlie Bucket bor sammen med mor, far og fire besteforeldre i et lite, skjevt og trekkfullt hus i skyggen av Willy Wonkas enorme sjokoladefabrikk. Charlie drømmer om å komme innenfor fabrikkporten og se hvordan alle godsakene blir til.

De siste 15 årene har imidlertid ingen sett et eneste menneske gå inn eller ut av porten, og Willy Wonka selv er like mystisk forduftet. Likevel produserer fabrikken enorme mengder sjokolade som sendes til alle verdenshjørner.

En dag kommer en kunngjøring som vekker begeistring verden rundt: Willy Wonka skal åpne fabrikken sin for en dag og vise dens hemmeligheter for fem heldige barn som kan finne gullbilletter gjemt i fem tilfeldige sjokoladeplater.

Ingenting ville gjort Charlies familie gladere enn om han ble valgt ut som en av de fem. Sjansen er forsvinnende liten. Familien har ikke råd til å gi gutten mer enn en sjokoladeplate i året, på bursdagen hans.

Den første vinneren er Augustus Gloop, som ikke tenker på annet enn å stappe i seg søtsaker dagen lang. Deretter vinner Veruca Salt, som får anfall hvis faren hennes ikke kjøper alt hun peker på.

Den tredje vinneren er Violet Beauregarde, en tyggegummislafser som er sykelig opptatt av konkurranser og premier. Den fjerde som finner en gullbillett er Mike Teavee. Han er irriterende veslevoksen og fiksert på TV-spill.

Charlie vinner ikke på fødselsdagen sin. Men så skjer noe vidunderlig. Han finner en pengeseddel på gata. Nå skulle det smakt med litt Wonka-sjokolade, tenker Charlie. Når han ivrig flerrer av sjokoladepapiret i butikken kommer noe uventet til syne - den siste gullbilletten!

Charlie skal få se fabrikken likevel!

Den store dagen kommer. I følge med bestefar Joe kan Charlie endelig se innsiden av drømmefabrikken og møte den merkelige Willy Wonka.

Charlie fryder seg over alt det fantastiske de får se. De fire andre barna er så bortskjemt at de ikke har evnen til å glede seg. De får som fortjent; en etter en må de avslutte omvisningen før den er slutt.

Når bare Charlie gjenstår, avslører Willy Wonka hva som er den store premien. Charlies reaksjon overrasker Willy, og kanskje er det sjokoladekongen selv som får den beste premien til slutt.

Roald Dahl (1916-1990)
(barnebok)
Den norskættede forfatteren med det svingende humøret og den røffe omgangstonen ble verdensberømt for sine grøsserhistorier og politisk ukorrekte barnebøker. Han forsto barns glede over det makabre, skremmende og smakløse.

Dahl ble født i Wales av norske foreldre. Han tjenestegjorde i det engelse flyvåpenet under krigen, og han bodde en periode i USA under og etter krigen. Hans mange noveller for voksne er blitt filmatisert for fjernsyn. Noen husker kanskje "Tales of the Unexpected"-serien fra 70-80-tallet.

Like kjent ble Dahl for sine barnebøker, og mange av disse er blitt filmet, deriblant "Danny og den store fasanjakten", (1989, TV), "Heksene" (1990) og "Matilda" (1996).

Boken om Charlie og sjokoladefabrikken ble utgitt i 1964. Den er solgt i mer enn 13 millioner eksemplarer og utgitt på over 30 språk. I en filmatisering fra 1971 med originaltittelen "Willy Wonka & the Chocolate Factory" hadde Gene Wilder rollen som Willy Wonka.

Tim Burton
(regi)
Tim Burton var sist aktuell i Norge med "Big Fish" (2003), en hjertevarm fabel om et far og sønn-forhold.

I 2001 regisserte han storsuksessen "Planet of the Apes", inspirert av storfilmen med Charlton Heston fra 1968.

Burton er kjent for sin særegne visuelle stil og makabre humor, noe han viste allerede med "Beetlejuice" i 1988. Spøkelset i storform her var Michael Keaton, og han fikk en tyngre og maskert helterolle foran Burtons kamera året etter. Da kom Oscar-vinneren "Batman". "Edward Saksehånd" (1990) var et varmt fortalt eventyr med Johnny Depp i tittelrollen.

I 1992 viste Burton fram sitt Gotham-univers på nytt med "Batman Returns". Tonen var langt mer skjør i "Ed Wood" (1994), med Johnny Depp som den legendariske B-filmregissøren. Science fiction-komedien "Mars Attacks" (1996) gledet publikum blant annet med Jack Nicholson som amerikansk president. I 1999 var Johnny Depp igjen foretrukket frontfigur, da i spøkelsesfortellingen "Sleepy Hollow".

Johnny Depp
(Willy Wonka)
Johnny Depps debut kom i grøsseren "A Nightmare On Elm Street" (1984). Han hadde en mindre rolle i Oliver Stones "Platoon" (1986) før han ble tenåringsidol i TV-serien "21 Jump Street" (1987). Så fulgte John Waters-filmen "Cry-Baby" (1990) og den Golden Globe-nominerte tittelrollen i Tim Burtons "Edward Saksehånd" (1990).

Depp har gått sine egne skrå veier. Rollevalgene har til tider vært smale og overraskende. Egenrådigheten har ikke gitt ham plass i Hollywoods glemmebok, tvert imot: Han ble Oscar-nominert til beste mannlige hovedrolle for sine to siste filmer, "Pirates of the Caribbean" (2003) og "Finding Neverland" (2004).

Depp er også kjent for blant annet Lasse Hallströms "Hva er det med Gilbert Grape?" (1993), Mike Newells "Donnie Brasco" (1997) og Terry Gilliams "Frykt og avsky i Las Vegas" (1998).

Fakta

Norgespremiere
16.09.2005
Originaltittel
Charlie and the Chocolate Factory
Sjanger
Barnefilm
Eventyr
Fantasy
Komedie
Skuespillere
Johnny Depp
Freddie Highmore
David Kelly
Helena Bonham Carter
Noah Taylor
Missi Pyle
James Fox
Deep Roy
Christopher Lee
Adam Godley
Franziska Troegner
AnnaSophia Robb
Julia Winter
Jordan Fry
Regi
Tim Burton
Manus
John August
Roald Dahl
Produsent
Richard D. Zanuck
Foto
Philippe Rousselot
Musikk
Danny Elfman
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
1 t. 55 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Familie
Begrunnelse
Denne filmen inneholder lydeffekter og forsvinninger som kan skremme de aller yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Få med deg disse filmene