U-571

Norgespremiere: 06.10.2000
Action / Thriller / Krigsfilm
U-571 er lagt til min liste

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Idet USA blir med i andre verdenskrig, skal den gamle ubåten S-33 nok en gang vise hva den er verdt. Arbeidshesten som er eldre enn de fleste om bord skal utføre et oppdrag som kan få store konsekvenser for krigens gang. Besetningen, med kapteinløytnant Mike Dahlgren (Bill Paxton) og løytnant Andrew Tyler (Matthew McConaughey) i spissen, er alminnelige sjøfolk uten kamperfaring. De aner uråd når de i all hast må legge ut på et nytt tokt.
Først ute i sjøen blir oppdraget avslørt. S-33 er blitt kamuflert som en tysk ubåt. Lik en trojansk hest skal S-33 møte en tysk ubåt som antas å ha "Enigma" om bord, en maskin for utveksling av hemmelige koder som gjør tyskerne i stand til å påføre de allierte store tap til sjøs. Får amerikanerne fatt i "Enigma", kan krigen ta en dramatisk vending til det verre for nazistene.

Etter planen skal besetningen på S-33 ødelegge ubåten som har "Enigma", ta tyskerne om bord til fange og føre dem til USA uten at den tyske krigsmakten noensinne finner ut av hva som skjedde.

Planen mislykkes. Amerikanerne blir nødt til å flykte i den tyske ubåten etter et fiendtlig møte med et tysk fartøy. Fanget om bord i en fremmed ubåt i farlig farvann må ni vanlige amerikanere kjempe en kamp mot klokka - og sin egen frykt.


Engelsk raseri
"U-571" ble møtt med begeistring fra amerikanske krigsveteraner, som mener filmen gir et realistisk bilde av det klaustrofobiske minisamfunnet om bord i en ubåt.

Hyllesten var mildt sagt mer dempet i England, der veteraner, historikere og politikere hylte opp om historieforfalskning. Det gikk så langt at både Tony Blair og Bill Clinton måtte si sin mening om den påkostede krigsfilmen.

Joda, det var engelske sjømenn som tok knekken på "Enigma", noe verken regissør Jonathan Mostow eller filmstudioet har benektet. Mostow sier han har brukt den sanne hendelsen som grunnlag for et manus som tar seg mange kunstneriske friheter.

Skal en Hollywoodproduksjon med stort budsjett ha håp om å holde seg flytende med god margin, må ofte eventuelle historiske fakta krydres med mer action og kjente skuespillere fra drømmefabrikken.


Jonathan Mostow (regi/manus)
Mostow begynte karrieren som student ved Harvard-universitetet, der han regisserte kortfilmer og dokumentarer. Hans første spillefilm var den paranoide thrilleren "Breakdown" (1997). Senere har han regissert avslutningen på den Emmy-nominerte miniserien "From The Earth To The Moon".


Matthew McConaughey (Andrew Tyler)
Matthew McConaughey tilhører Hollywoods yngre stjernegalleri. Han debuterte i Richard Linklaters "Dazed and Confused" (1993) etter å ha møtt filmens produsent og rollebesetter tilfeldig i Austin, der McConaughey studerte.

McConaughey ble en sensasjon da han fikk en rolle i Joel Schumachers "Et spørsmål om skyld" (1996), basert på John Grishams roman. Han fortsatte å bygge seg et navn i samarbeid med toppregissører som Robert Zemeckis ("Contact", 1997) og Steven Spielberg ("Amistad", 1997). McConaughey er sist sett i mediesatiren "EDtv" (1999).


Bill Paxton (Mike Dahlgren)
Bill Paxton har spilt i mer enn 40 filmer, og flere av dem er enorme kassasuksesser. Han er sist sett i Sam Raimis "A Simple Plan" (1999), og er kjent fra tornado-thrilleren "Twister" (1996) og romfartsdramaet "Apollo 13" (1995).

Paxton har hatt et mangeårig samarbeid med James Cameron. Begge startet karrieren i designavdelingen i Roger Cormans filmselskap. Etter hvert som Cameron satte seg i registolen, fikk Paxton roller i "The Terminator" (1984), "Aliens" (1986), "Sanne løgner" (1994) og "Titanic" (1997).


Harvey Keitel (Klough)
Harvey Keitel braste inn i amerikansk filmbevissthet i Martin Scorseses "Mean Streets" (1973). Keitel fortsatte samarbeidet med Scorsese i 1974s "Alice bor ikke her lenger", og med både Scorsese og Robert De Niro i "Taxi Driver" (1976).

I 1991 ble Keitel nominert til Oscar for beste mannlige birolle i "Bugsy". I senere år har han blant annet spilt i "Thelma &sLouise" (1991), "De hensynsløse" (1992), "Piano" (1993), "Pulp Fiction" (1994), "Smoke" (1995) og "Cop Land" (1997).


Jon Bon Jovi (Pete Emmett)
Han er utvilsomt mest kjent som frontfigur i bandet Bon Jovi, som har solgt mer enn 80 millioner plater på sine drøyt 15 år i bransjen. Likevel har Jon Bon Jovi gradvis begynt å gjøre seg gjeldende på kinolerretet.

Han debuterte i "Moonlight And Valentino" (1995) til gode kritikker og en nykommerpris fra The Motion Picture Club. Også før han stilte seg foran kamera hadde Jon Bon Jovi en fot i filmbransjen. Hans låt "Blaze of Glory" til westernfilmen "Young Guns II" (1990) vant en Golden Globe-pris og ble nominert til Oscar.

Fakta

Norgespremiere
06.10.2000
Originaltittel
U-571
Sjanger
Action
Thriller
Krigsfilm
Skuespillere
Matthew McConaughey
Bill Paxton
Harvey Keitel
Jon Bon Jovi
Jake Weber
David Keith
Matthew Settle
Regi
Jonathan Mostow
Manus
Jonathan Mostow
Sam Montgomery
David Ayer
Produsent
Dino De Laurentis
Martha De Laurentis
Foto
Oliver Wood
Musikk
Richard Marvin
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Universal Pictures
Canal+ Image
Distribusjon
Sandrew Metronome

Få med deg disse filmene