Big B Thunders i The Rocka

The Rocka ut til folket - tross alt

Ideen bak "The Rocka" dukket opp da Hans Bastian Borg så seg i speilet i øvingslokalet – med alle sine 120 kilo.

– Jeg tenkte "fy faen". Der har du en drøm om å ta opp noe du synes er morsomt igjen, vende tilbake til musikken, og så får du en reality check i speilet. Jeg begynte å le, sier han.

Og siden Borg er den ene halvdelen av filmproduksjonsselskapet Graceland, så begynte ideen å rulle. Om en rockekomedie som rører seg i mockumentary-landskapet. Som forteller historien om Big B Thunder, førtiåringen som er feit – men ikke ferdig – og som insisterer på å leve ut rockedrømmen på overtid.

I filmen " The Rocka" ser Hans Bastian Borg – alias Big B Thunders – ut som noe fra en Levi Henriksen-roman. Og oppfører seg slik også. Samtidig er mye hentet fra virkeligheten rundt Borg: Sønnen Harald spiller sønnen Harald, og filmbandet Bang Bang eksisterer i virkeligheten – og spiller musikk skrevet av vår mann.

– Hvis folk tror jeg som privatperson er som Big B Thunders, fortjener jeg en Amanda! ler Borg, før han føyer til: – Vi har tatt en mann i midtlivskrisen og ganget med 200. Ellers hadde det ikke blitt noe morsomt.

Se traileren her

The Rocka
The Rocka

– Tragikomisk perle

Resultatet får premiere fredag – men ikke på mange av de store kinoene. De store distributørene tok nemlig ikke sjansen på den snodige filmen – som Norge knapt har sett maken til.

"The Rocka" har fått god omtale i filmbladet Cinema, Natt og Dag og på Pondus.no for å være "en tragikomisk perle" og "vårens mest bittersøte doku-komedie".

For filmens Big B Thunders mangler enhver selvkritisk sans, noe han definitivt kunne trengt. Samtidig blir det en ufrivillig happy ending når Bang Bang gjør konsert i London, forteller regissør og med-manusforfatter Robert Næss:

– Konsertene med bandet ble bedre og bedre, og publikum i London var positive. Vi hadde tenkt de skulle si mindre pene ting om bandet, men så likte de konserten.

Med i bandet er for øvrig trommeslager Thor Staff Christiansen, som i sin tid spilte i Kung Fu Girls, og på bass Brage Kvasbø.

33 kinoer klare

I filmen dukker også folk som Lars Beckström, Ronnie Le Tekrö og Thomas Seltzer opp. Mens førstnevnte er høflig, fastslår TNT-gitaristen at "you can't polish a turd", mens sistnevnte uttaler at han er "glad for at skattepengene hans ikke går til å lage filmen, systemet funker på en eller annen pervers måte".

Thomas Seltzer i The Rocka
Thomas Seltzer i The Rocka

Og selv om dette "bare er film", så havner Seltzers filmreplikk litt for nære blinken til at filmfolkene er helt happy. Ikke ble det distribusjon, ikke ble det oppsetningsstøtte.

– Det er vanskelig å være independent når alle andre er så dependent, fastslår Hans Bastian Borg, mens Robert Næss hevder bransjen "kikker veldig på hverandre". For når først én sa nei, sa alle nei, ifølge de to herrene. Ikke engang oppsetningsstøtte ble det.

– Derfor laget vi vårt eget distribusjonsselskap. To jenter med praksisplass tok en ringerunde og sikret premiere på 33 norske kinoer. Det er skremmende, når de store distributørene sa at dette ikke ville gå, fastslår Næss.

I Oslo, der det ble blankt nei fra Oslo Kino, blir det i stedet visning av "The Rocka" å se på Cinemateket i Filmens hus – arnestedet for norsk filmbransje.

Hans Bastian Borg i The Rocka
Hans Bastian Borg i The Rocka

Til filmfestival

Det blir også visning på Os Internasjonale Filmfestival i Oseana kunst- og kultursenter utenfor Bergen fra helgen av, der Bang Bang dessuten gjør to konserter.

Robert Næss tror "The Rocka" kanskje bør få prøve seg på dokumentarfilmfestivaler også.

– Da kan man jo bruke vår film som diskusjonstema for hvor grensene går, mellom dokumentar og fiksjon? For hva er egentlig en dokumentar?

Han ser også for seg at "The Rocka" vil finne et publikum på musikkfestivaler også. For som Hans Bastian Borg selv sier:

– Folk flest forstår ikke sjangeren.

Men de som gjør det – de ler godt. Som anmelderen i "Natt og Dag" fastslår:

"Jeg kan ikke huske sist gang jeg har ledd så mye på kino. Filmen fremstår som en blanding av "Spinal Tap" med en intravenøs overdose av selvironi".

Hans Bastian Borg i The Rocka
Hans Bastian Borg i The Rocka

Her blir "The Rocka" å se

* Alstahaug, Alta, Berlevåg, Brandbu, Dombås, Drøbak, Drammen, Eidsberg, Eidfjord, Elverum, Finnsnes, Fredrikstad, Karmøy, Kragerø, Krossvoll, Lærdal, Rjukan, Sirdal, Ski, Storfjord, Svelgen, Tingvoll, Tromsø, Trysil, Tunset, Ulvik, Ullensaker, Vennesla, Volda, Ørskog og Ålesund

* Cinemateket, Filmens hus, Oslo – 23., 24., 28., 29. og 30. april i første omgang