Regissør og manusforfatter Joachim Trier

Filmkritikerprisen til Joachim Trier

Mens "Oslo, 31. august" fortsetter å vinne priser – nå sist Filmkritikerprisen 2012 – fortsetter folkene bak å lage nye filmer.

Regissør og manusforfatter Joachim Trier går til høsten i gang med innspillingen av "Louder Than Bombs" i USA. Samtidig gir Triers faste medmanusforfatter Eskil Vogt seg i kast med sin regidebut – "Blind".

– Vi gir oss ikke, sier " Oslo, 31. august"-produsent Hans-Jørgen Osnes.

– Selvfølge

Gratulasjonene hagler ned over trioen etter at "Oslo, 31. august" akkurat har mottatt Filmkritikerprisen 2012 for fjorårets beste norske langfilm.

– Det var en selvfølge, sier anmelderveteranen Per Haddal om valget. Han er en av Norsk Filmkritikerlags nær 100 medlemmer, som var så å si samstemte om å løfte frem "Oslo, 31. august".

Anders Danielsen Lie i Oslo, 31. august

Det har i lagets 62 år lange pristradisjon aldri vært så mange filmer å velge mellom. Filmåret 2011 bød på nærmere 40 norske filmer. Men dette til tross:

– Det er én film som virkelig skiller seg ut og plasserer seg i en klasse for seg selv, sa lagets styreleder Øyvor Dalan Vik da hun overrakte prisen til Trier.

Joachim Trier sier han er beæret over hedersbevisningen, og takknemlig både for den svært gode mottagelsen "Oslo, 31. august" har fått både av anmeldere og publikum – og for reisen den har fått gjøre.

– En god reise

Filmen har akkurat vært vist i Hong Kong og Istanbul, er i San Francisco nå, og skal videre til Melbourne. Bak seg har den visninger på betydningsfulle festivaler som Toronto, Sundance, Rotterdam, Cannes, Chicago, AFI Fest i Los Angeles og New York-festivalen "New Directors, New Films".

– Det har vært en god reise for en film som startet i det små, med en lokal historie fra Oslo, sier Trier som forsøksvis forklarer suksessen for sitt eksistensielle drama slik:

– Mange har hungret etter alvorlig tematikk. Vi fortalte en god historie, der også det visuelle stemte, sier han til NTB.

– Har filmen åpnet nye dører for deg?

– Jeg tror en regikarriere har faser der dører åpner seg hele tiden, og så stenges de. Akkurat nå er det åpne dører overalt, smiler han.

Trier vil ut

At Joachim Trier nå gir seg i kast med en amerikanskspråklig og -innspilt film, handler ifølge Trier om å skaffe seg et publikum ute:

– Vi fortsetter å markere et forhold til publikum både i Norge og utenfor. Vi ser at når vi lager filmer som tar sjanser, er det ikke alltid at vi har et publikum her hjemme.

Spillefilmdebuten til regissør Joachim Trier «Reprise» får verdenspremiere på Karlovy Vary-filmfestivalen.

Ifølge Trier ble hans forrige film " Reprise" sett av 50.000 her hjemme, mens den hadde et stort publikum blant annet i USA. I Frankrike har "Oslo, 31. august" foreløpig nådd et billettsalg på 125.000, og 25. mai har den premiere i USA. Her hjemme er den ifølge Filmweb sett av drøye 60.000 – mens tallet for fjorårets mest sette kinofilm i Norge, "Hodejegerne", nærmer seg det tidoble.

– De utenlandske tallene vises ikke her hjemme, fastslår Joachim Trier.

Han vil fortsette å jobbe med suksesslaget sitt, som trodde så sterkt på "Oslo, 31. august" at de la inn deler av lønnen i finansieringen.

– Jeg føler meg litt som et band. Jeg liker å jobbe i en gruppe, ikke sitte alene, sier Trier.