Line Verndal i Limbo

Norske filmer til den 52. filmfestivalen i Lübeck

18 norske filmer skal vises frem på festivalen Nordische Filmtage Lübeck.

Hans Petter Moland, Maria Sødahl, Bent Hamer og Petter Næss vil delta på den største nordiske filmfestivalen utenfor Norden, som finner sted fra 3. til 7. november 2010.

Molands "En ganske snill mann", Sødahls "Limbo", Hamers "Hjem til jul" og Næss’ "Maskeblomstfamilien" skal konkurrere om hovedprisen på 12.500 euro for beste spillefilm. I tillegg vil Lars Berg presentere barnefilmen "Asfaltenglene", Elsa Kvamme sin kommende dokumentarfilm "Konger av Oslo" og Benedicte Maria Orvung dokumentarfilmen "Strengt hemmelig".

Maria Bonnevie i Maskeblomstfamilien

I tillegg til visninger av ferdige filmer, har Lübeck også vist seg å være et ypperlig samlingspunkt for samproduksjoner med Tyskland. I fjor var det en presentasjon av tre norsk-tyske samproduksjoner: "Max Manus", "Upperdog" og "Appelsinpiken". I år blir søkelyset rettet mot filmer hvor Norge er minoritetsprodusent. Årets to prosjekter er "Two Lives" med Axel Helgeland som norsk produsent og "Mercy" med Aage Aaberge som norsk produsent.

Tyskland er et viktig marked for eksport av norsk film. I 2009/2010 har filmene "Nord" (Rune Denstad Langlo), "Appelsinpiken" (Eva Dahr), "Max Manus" (Joachim Rønning og Espen Sandberg) og "deUSYNLIGE" (Erik Poppe) vært vist på kino i Tyskland, mens "Hjem til jul" (Bent Hamer) og "En ganske snill mann" (Hans Petter Moland) vil få kinopremiere i løpet av kort tid.

Ellen Dorrit Peters og Pål Sverre Valheim Hagen i deUSYNLIGE