Ridley Scott og Noomi Rapace under innspillingen av Prometheus

Sir Ridley satser på damene

Sir Ridley Scott (74) gir «den beste mannen» jobben. Det spiller ingen rolle om vedkommende er kvinne.

Kinoaktuelle «Prometheus», Scotts første stykke science fiction siden «Blade Runner» (1982), har fått kjempekritikker i Norge. Øverst på plakaten: svenske Noomi Rapace. For når Sir Ridley Scott stiller seg bak kamera, plasserer han gjerne en handlingskraftig kvinneskikkelse foran.

– Jeg skiller ikke mellom kjønnene, hevder han overfor NTB i London.

Ridley Scott under pressekonferansen til Cracks

– Jeg eier fem selskaper, og alle drives av jenter. Og vet du hva – den beste mannen fikk jobben. Jeg går alltid for den beste mannen, og gir blaffen i om vedkommende er kvinne, fortsetter Scott, som framstår yngre enn 74 med tjukk grå manke over T-skjorte og jeans.

Gjenoppfant sjanger

Det var i 1979 han gjenoppfant sci-fi-sjangeren med kultklassikeren «Alien». Etter å ha fått seg et glass mineralvann, bekrefter han at den forjettede Ripley-rollen var mannlig før Sigourney Weaver kom på banen.

Sigourney Weaver i Alien

– Jepp, det skulle være en fyr. Så var det noen som foreslo å bruke en dame i stedet. «Hvorfor ikke?» tenkte jeg. Det var ingen big deal for meg.

Scott omtaler sommerens tredimensjonale oppfølger som en «myk forløper». Kort fortalt handler det om vitenskapsteamet som allierer seg med businessmagnaten for å finne kilden til menneskelig liv ytterst i rommet. Valget av Noomi Rapace som idealistiske Elizabeth Shaw kom angivelig etter at regissøren hadde finstudert «Millennium»-trilogien.

Noomi Rapace i Prometheus

Skandinavia-fan

– Jeg er veldig fan av det som er kommet ut av Skandinavia i det siste. Den største av alle var Ingmar Bergman, og nå har historiefortellingen deres tilsynelatende våknet til igjen. Jeg så «Menn som hater kvinner» tre ganger, og skjønte at det er denne pønkeberta som eier filmen.

– Hvorfor tok det 30 år å vende tilbake til «Alien»-arven?

– Jeg var alltid så travel. Jeg har hatt det så fint med å lage andre greier at jeg aldri har tatt meg pause for å tenke, svarer Sir Ridley, som har Oscar-nominerte titler som «Thelma & Louise» (1991), «Gladiatoren» (2000) og «Black Hawk Down» (2001) på CV-en.Neste gang kan det bli cowboyer og indianere, røper han.– I morges fikk jeg endelig servert et manus jeg likte, en western. Faktum er at jeg har hatt et brennende ønske om å lage westernfilm disse 30 årene.

Susan Sarandon og Geena Davis i Thelma & Louise