Goal

De beste fotballfilmene

Fotballfeber? Her er våre favoritter fra den grønne matta!

EM er godt i gang og fotball-feberen brer seg over Europa. Om ikke kampene i seg selv er nok, hva med å sette på en fotballfilm mellom slagene? Stem på din favoritt nederst i artikkelen!

Her er våre favoritter fra fotballbanen:

Skrun som Beckham
Skrun som Beckham

SKRU'N SOM BECKHAM

Don't tell me. The offside rule is when the French mustard has to be between the teriyaki sauce and the sea salt!

Hvorfor være gudinne på kjøkkenet når du kan være et mirakel på fotballbanen? Foreldrene til 18 år gamle Jess er fortvilet. De vil at datteren skal være en tradisjonell, indisk jente, men hun er bare opptatt av fotball, og helten heter David Beckham. Det blir en real interessekonflikt når søsterens bryllup kolliderer med tidspunktet for finalen i en viktig fotballturnering.

Det er lagånd, en kjekk trener, fotballglede på ekstase-nivå og jenter i sentrum av denne hyllesten til fotballverdens store idol, David Beckham. Herlig og sprudlene, morsom og en real innertier for alle som synes damefotball får for lite fokus. En ung Keira Knightley viser seg også som en habil sportsjente, og filmen var faktisk hennes gjennombrudd!

United
United

UNITED

... og din oldemor skal spille spiss i cupfinalen!

"United" handler om Kåre - en fyr på vestlandet som alltid har hatt to store drømmer: Gifte seg med verdens fineste dame og bli proff i Manchester United. I realiteten er han ikke særlig nærme noen av delene. Det nærmeste han har kommet fotballdrømmen er et par fylla-turer til Manchester, og dama si tar han ikke spesielt godt vare på. Når dama truer med å forlate han må han ta tak i ting, og går all in for å vinne det meste.

Kåre (Håvard Lilleheie) er helt rå i rollen som litt tafatt, men lidenskapelig ildsjel. Gjenkjennelsesfaktoren til små fotballag med alt for høye ambisjoner er stor, og med Henrik Mestad som gal russisk trener toppes skuespiller-laget.

Goal!
Goal!

GOAL!

Here we pass the ball, you understand that? We're a unit, not a one-man show.

Som alle andre barn har Santiago Munez en stor drøm. Men i motsetning til de fleste andre har han fått en enestående mulighet til å realisere drømmen - hvis han er villig til å legge alt det han frykter til siden, reise tusenvis av mil hjemmefra og klare seg blant noen av de beste i verden.

"Goal!" er et drama om det tøffe livet på og utenfor banen. Santiago har den samme drømmen som samtlige spillere på ethvert lilleputtlag: å bli oppdaget. Og jammen gjør han ikke det også. Filmen viser dog at det ikke bare er glamour å være proff, selvom profilerte spillere som David Beckham, Zinédine Zidane og Raúl blir å se. Får du ikke nok av den første filmen finnes det 2 til i serien.

The Damned United
The Damned United

THE DAMNED UNITED

I wouldn't say I was the best manager in the country. But I'm in the top one.

"Damned United" forteller oss den kontroversielle og mørkt humoristiske historien om Brian Clough og hans 44 dager lange karriere som manager hos de regjerende mesterne i engelsk fotball; Leeds United. Med en fotballgarderobe full av spillere som i utgangspunktet er lojale ovenfor den bitre rivalen Don Revie blir det ingen enkel jobb, og det hele fører til en ubebudet granskning av Cloughs kamplyst.

Det er oppturer og nedturer i fotball, og her får man hele spekteret i mellom også. En topp film for alle som interesserer seg for taktikk og personene som trekker i trådene i kulissene.

Lange flate ballær
Lange flate ballær

LANGE FLATE BALLÆR

Vi snakkær om VM i fotball!

Seks karer jobber sammen på et verksted, EdGarasjen. Verkstedet trues av konkurs, og guttane står i fare for å miste jobbene sine. I ren desperasjon velger de å gjøre det de har aller mest lyst til, å bruke det som er igjen av penger på en guttetur til fotball-VM i Tyskland.

Guttane fra Fredrikstad er som mannfolk flest - over gjennomsnittlig interessert i fotball. De er kanskje ikke de skarpeste knivene i skuffen, og underveis havner de i en rekke hysteriske situasjoner. Filmen tar samhold og fotballinteresse på blodig alvor, og er rasende festlig! Film nummer to om guttane kan også anbefales.

Flukten til seier
Flukten til seier

FLUKTEN TIL SEIER

Where do I stand for a corner kick?

Et fotballag bestående av allierte krigsfanger møter det tyske landslaget på en stadion i Paris under den andre verdenskrig. Leirsjefen for fangene er nemlig tidligere landslagspiller for Tyskland, og når han ser at flere av fangene er gode forballspillere og ballartister, gjør han hva han kan for å få til et møte med de allierte fotballstjernene.

Kombinasjonen av krig og fotball blir nesten i overkant magisk hva action gjelder. Her er det mer enn ære som står på spill! Kapteinen på laget spilles av selveste Sylvester Stallone, norske Hallvar Thorensen viser seg på banen, og Pelé trikser godt med ballen på fange-laget. Filmen er regissert av legenden John Huston, og er en sikker vinner for alle som elsker den eldre fotballstilen der heltene var virkelige helter og ikke plakat-kjekkaser.

Amors baller
Amors baller

AMORS BALLER

Det er 30.000 fotballspillere på Norway Cup. 15.000 av de er jenter!

Svenske Lucas flytter fra Stockholm til en liten norsk by og forelsker seg umiddelbart i Susanne, keeper'n på det lokale jentelaget. Han blir kjent med den overvektige og sexfikserte sønnen til treneren, og med han som sparringspartner, legger Lucas en plan for å vinne Susannes hjerte. Han blir med på det lokale guttelaget til Norway Cup, for å bli kjent med henne.

Filmen er lagt til Norway Cup, Norges arena for gryende fotballglede. Herlige lag i alle aldersgrupper viser seg på banen, og alle som selv har vært på fotballcup kan kjenne seg igjen i småflørtingen, gnagsårene, lagånden og oppturer som nedturer. Også hjelper det godt at Lucas dribler seg stilsikkert inn i Susannes hjerte.

Hooligans
Hooligans

HOOLIGANS

You don't run, not when you're with us... You stand your ground and fight!

Matt (Elijah Wood) blir venner med den sjarmerende, men farlige Pete Dunham, og trekkes inn i en underverden fylt av voldelige hooligans. Her havner han i en krig mellom rivaliserende klubber, der stump gatevold konstant utgjør skillet mellom liv og død.

"Hooligans" er en film om baksiden av medaljen i fotballens verden. Den handler mer enn noe annet om lojalitet til et lag, og er et godt portrett av britiske hooligans slik vi faktisk tror de er. Fotball, slossing og høy føring av ølglass står på menyen.

Keeper'n til Liverpool
Keeper'n til Liverpool

KEEPER'N TIL LIVERPOOL

Du har drept en hund. For et fotballkort!

Jo er 13 år, litt nerd, og hellig overbevist om at livet er farlig. Han prøver å overleve ungdomsskolen med bøller, søte jenter og helsefarlig sport som fotball, og lukker seg inne med trygge aktiviteter som ligninger og fotballkort i stedet. Jo har det ganske fint, helt til en søt jente begynner i klassen, og han må imponere. Ting blir ganske så trøblete, men Jo har et ess i ermet: et fotballkort som alle gutta har jaktet på hele sommeren, kortet med keeper'n til Liverpool.

Jo er bare kjempesøt, og han verner om sin verden slik bare en 13-åring kan. Men så var det denne fotballen da, og veien hans til den søte jentas hjerte går tilfeldigvis via en rund ball og et fotballkort. Herlig film som har vunnet en rekke internasjonale priser og passer for enhver fotballinteressert familie.

Looking for Eric
Looking for Eric

LOOKING FOR ERIC

I am not a man... I am Cantona.

Eric er i ferd med å miste grepet. Kona har forlatt ham, familien er i oppløsning, hans ville stesønner og en stressende sementblander ute i hagen gjør ikke livet lettere. Men det er hans egen hemmelighet som holder på å gjøre ham gal. Hvordan skal han tørre å kontakte Lily igjen, kvinnen han en gang elsket så høyt?

"Looking for Eric" er en herlig komedie om en fotballfanatiker. For å komme seg på beina igjen kontakter han sitt store idol og navnebror, Eric Cantona. Sammen finner de veien tilbake, via fotballen. Filmen fikk gledessprederprisen under Filmfestivalen i Haugesund i 2009, og er virkelig en fryd for alle fotballinteresserte menn, og kvinner som fortviler over ensporede ektefeller i midtlivskrisa.

Stem på din favoritt!