Woody Allen instruerer Penélope Cruz i To Rome with Love

Woody Allens europeiske flørt fortsetter

Denne gangen går turen til den evige stad med kinoaktuelle "To Rome with Love".

Filmskaperen som er kjent for sine utallige Manhattan-portrett har de senere årene fått en forkjærlighet for Europa. I fjor var det Paris, før det Barcelona og før det igjen utforsket han London flere ganger.

Nå tar Woody Allen oss med til Italias hovedstad med filmen "To Rome with Love", som har norgespremiere 29. juni.

Se traileren her

Judy Davis og Woody Allen i To Rome with Love
Judy Davis og Woody Allen i To Rome with Love

ALLENS EUROPA

Det er ikke til å stikke under en stol at Allens europeiske flørt hovedsakelig startet av finansielle grunner. Filmene hans har alltid hatt større nedslagsfelt i Europe enn hjemme i USA, og han har flere ganger spøkt med at han overlever på grunn av det europeiske markedet. Da han gjorde sin første film i London, var det tilbudet om støtte der som gjorde utslaget til at den produktive regissøren flyttet filmen ut fra sitt elskede New York.

Men opplevelsen med å filme i London var meget positiv, og flere europeiske filmer fulgte.

KONKURRANSE: Vinn Woody Allen-filmer!

Her er en oversikt over Allens utlendighet:

Scarlett Johansson og Jonathan Rhys-Meyers i Match Point
Scarlett Johansson og Jonathan Rhys-Meyers i Match Point

MATCH POINT (2005, London)

Med dette romantiske krimdramaet gjorde Allen sin første av tre London-filmer som kom på rappen. I filmen møter vi en ung tennislærer (Jonathan Rhys Meyeres) som faller for den amerikanske skuespillerinnen Nola (Scarlett Johannson). Eneste problemet er at hun dater hans velstående venn, som også er bror til hans egen utkårede. Filmen ble Oscarnominert for beste originalmanus og er i følge Allen selv en av de beste filmene han har laget. Den gjorde det også godt besøksmessig og ble svært positivt omtalt av filmkritikerne.

Woody Allen og Scarlett Johansson i Scoop
Woody Allen og Scarlett Johansson i Scoop

SCOOP (2006, London)

Småabsurde "Scoop" er film nummer to fra London og film nummer to med Scarlett Johansson. Her følger vi en amerikansk journalist (Johannson) som innleder et forhold til en aristokrat med det mål for øye å avdekke ham som seriemorder og gjøre sitt første scoop. Allen spiller også i filmen, i rollen som den nevrotiske magikeren Sidney Waterman. Filmen fikk blandede kritikker og ble kalt både en farse (Ty Burr, Boston Globe) og årets morsomste film (Mick LaSalle, San Fransisco Chronicle).

Colin Farrell og Ewan McGregor i Cassandra's Dream
Colin Farrell og Ewan McGregor i Cassandra's Dream

CASSANDRA'S DREAM (2007, London)

Allens tredje krim fra London, denne gangen en komedie, handler om to brødre (Colin Farrell og Ewan McGregor) med finansielle problemer, som roter seg borti en lumsk plan. Filmen ble stort sett utskjelt av kritikerne og er ansett av mange for å være hans svakeste film.

Penélope Cruz i Vicky Cristina Barcelona
Penélope Cruz i Vicky Cristina Barcelona

VICKY CRISTINA BARCELONA (2008, Barcelona)

To venninner (Rebecca Hall og Scarlett Johansson) drar på sommerferie til Barcelona, hvor de møter en spansk eksotisk kunstner (Javier Bardem) og vikler seg inn i et drama som involverer hans temperamentsfulle ekskone (Penélope Cruz). Med filmen fikk Allen sine beste kritikker siden "Match Point" og den er en av hans mest innbringende filmer, med over 96 millioner dollar innspilt på verdensbasis. Cruz fikk Oscar for beste birolle.

Owen Wilson og Rachel McAdams i Midnight in Paris
Owen Wilson og Rachel McAdams i Midnight in Paris

MIDNIGHT IN PARIS (2011, Paris)

Med denne kritikerroste filmen vant Allen sin fjerde Oscar, for beste originalmanus. Handlingen er satt til Paris, hvor amerikanske Gil (Owen Wilson) er på ferie med forloveden (Rachel McAdams). Forholdet skranter, men Gil finner ny glede i tilværelsen gjennom reiser tilbake i tid til 1920-tallets Paris. Her møter han storheter som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Picasso og Gertrude Stein. "Midnight in Paris" er til dags dato Allens mest innbringende film på hjemmebane.

Alec Baldwin og Jesse Eisenberg i To Rome with Love
Alec Baldwin og Jesse Eisenberg i To Rome with Love

TO ROME WITH LOVE (2012, Roma)

I kinoaktuelle "To Rome with Love" er det Roma som står for tur. I denne ensemblefilmen er filmskaperen selv tilbake foran lerretet for første gang siden "Scoop". Gjennom fire vignetter fortelles historien til en rekke besynderlige karakterer, og vi møter blant annet Penélope Cruz, Alec Baldwin, Jesse Eisenberg og Roberto Benigni i rollene.

EN FILMSKAPER UTENOM DET VANLIGE

76 år gamle Woody Allen er ikke som andre filmskapere. Han er en av får som skriver manuset til alle filmene sine selv, og han er ekstremt produktiv. Som regissør har han laget 43 filmer over en periode på 46 år. Ganske imponerende.

Opp gjennom årene har han vunnet fire Oscar-stautetter, tre for beste originalmanus ("Annie Hall" (1977), "Hannah og hennes søstre" (1986) og "Midnigt in Paris" (2011)) og en for beste film ("Annie Hall").

Filmene hans er lett gjenkjennelige, med sine smånevrotiske, overanalyserende og snakkesalige karakterer, sin typiske komikk og sine filosofiske undertoner, og brorparten av dem er spilt inn i New York.

Woody Allen i sine yngre dager
Woody Allen i sine yngre dager

Man kan elske eller hate ham, ofte begge deler, men han er ubetvilsomt en av vår tids mest profilerte filmskapere - en underlig skrue som de fleste kjenner til.

Vil du dykke nærmere inn ned i Allens forunderlige verden, ta en titt på den kinoaktuelle dokumentaren "Woody Allen: A Documentary".

Allerede i sommer skal neste film etter planen starte med innspillngen, og etter det vi vet returnerer da Allen til sitt elskede New York, i tillegg til å filme deler av filmen i San Fransisco.