Hvem vinner Oscar i 2013?

Vi har tatt en titt på aktuelle kandidater!

Stumfilmen "The Artist" ble den store vinneren i 2012 - hvem blir 2013s vinnere?

Det er veldig tidlig enda, men de første spekulasjonene rundt neste års Oscar-utdeling er allerede i gang. Vi ser nærmere på de tre mest spennende kategoriene: beste film, beste kvinnelige hovedrolle og beste mannlige hovedrolle.

BESTE FILM

Kan Tarantino endelig få sin første pris for beste film? Han har vunnet regi- og manus-Oscare før, men aldri fått den aller gjeveste statuetten av dem alle. Og hva med P. T. Anderson? Skal han endelig få sin velfortjente Oscar? Eller kan det umulige skje: en superheltfilm stikker av med seieren?

Her er kandidater vi tror vil hevde seg i kampen om prisen for 2012s beste film:

Anne Hathaway i The Dark Knight Rises

THE DARK KNIGHT RISES

Hvorfor? Den siste filmen i en populær trilogi har historisk sett litt ekstra sjanser i Oscar-sammenheng, og Christopher Nolans Batman-filmer har alle fått meget gode kritikker. Hittil har serien «kun» fått Oscar for beste lydredigering og beste birolle (Heath Ledger), i tillegg til en haug tekniske nominasjoner. Kan siste filmen reise kjerringa på vegne av alle superhelter der ute?

Joaquin Phoenix i The Master

DJANGO UNCHAINED

Hvorfor? Tarantino er en av vår tids største auteurer, og en av få filmskapere som skriver manusene sine selv. Elsket som de er av både publikum og kritikere, har aldri filmene hans vunnet Oscar i kategorien beste film. Hans kommende film ser meget lovende ut – kan dette bli Tarantinos Oscar-triumf?

Daniel Day-Lewis i Lincoln

THE MASTER

Hvorfor? Spennende casting, spennende tema og en drivende dyktig regissør. «The Master» seiler opp som en av de store Oscar-kandidatene for 2013 – men vil den innfri forventningene? Vil Hollywoods scientologer bli så fornærmet at de stikker kjepper i hjulene? Traileren lover i alle fall bra. Svært bra.

Hushpuppy i Beasts of the Southern Wild

LINCOLN

Hvorfor? Produktive og suksessrike Steven Spielberg er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel i seg selv. Men akademiet elsker han (les: Oscar-nominasjon til «War Horse»). Og hans kommende film om USAs populære 16. president pirrer virkelig nysgjerrigheten, ikke minst på grunn av skummelt dyktige Daniel Day-Lewis i tittelrollen.

Sterke kandidater er også disse bokadapsjonene: Joe Wrights sternespekkede «Anna Karenina», Tom Hoopers like stjernefylte «Les Misérables» og Baz Luhrmans fargesprakende «The Great Gatsby», samt Ang Lees surrealistiske «Historien om Pi». I tillegg holder vi øynene opp for Kathryn Bigelows Osama bin Laden-film «Zero Dark Thirty», Sundance-vinneren «Beasts of the Southern Wild», Wes Andersons «Moonrise Kingdom» og Ben Lewins «The Sessions». Peter Jacksons “Hobbiten: En uventet reise” må selvsagt også regnes med! Den kommer i alle fall til å raske med seg mange tekniske priser.

Les også: Haneke storfavoritt til Oscar

Oppdatering i saken: "The Great Gatsby" er utsatt til sommeren 2013 og blir derfor ikke med i Oscar-racet.

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE

Vi holder allerede en knapp på nydelige lille Quvenzhané som kun åtte år gammel kan bli tidenes yngste Oscar-vinner. Og den eneste barneskuespilleren som noensinne har vunnet i hovedrolle-kategorien. Den yngste Oscar-vinneren til dags dato er Tatum O’Neal, som 10 år og 148 dager gammel vant for beste birolle i filmen «Paper Moon» (1973) – på tide med en ny rekord?

Her er brennhete kandidater i denne kategorien:

Keira Knightley i Anna Karenina

QUVENZHANÉ WALLIS (Beasts of the Southern Wild)

Hvorfor? Slipp barna til! En rekke barneskuespillere har blitt oversett i Oscar-sammenheng i det siste (Hunter McCracken i “Tree of Life” for eksempel). Og lille Hushpuppy i «Beasts of the Southern Wild» ser ekstremt bra, overbevisende og ekte ut, av det vi har sett hittil. Kun fem år gammel var hun da hun landet rollen. Et naturtalent uten sidestykke.

Laura Linney

KEIRA KNIGHTLEY (Anna Karenina)

Hvorfor? Det er noe tidløst over Keira, og hun virker perfekt i rollen som Tolstojs komplekse heltinne. En gang tidligere har hun vært nominert, for «Stolthet og fordom», og vi tipper at dette blir hennes andre nominasjon. Men kan hun også vinne?

Leonardo DiCaprio som Calvin Candie i Django Unchained

LAURA LINNEY (Hyde Park on Hudson)

Hvorfor? Tre ganger har hun vært nominert, men det har hittil ikke blitt noen Oscar på Laura Linney. Er 2013 hennes år? Vi ser for oss et brilliant samspill med Bill Murray i «Hyde Park on Hudson», hvor hun spiller presidentens nære venn.

Vi følger også spent med på disse damene: Carey Mulligan i "The Great Gatsby", Viola Davis i «Won’t Back Down», Amy Adams i «Trouble With the Curve», og/eller "The Master", og ikke minst Helen Hunt i "The Sessions". Å ja, og så er det jo den evigaktuelle Oscar-dronningen Meryl Streep da, med sin prestasjon i «Hope Springs».

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE

Får endelig Leonardo DiCaprio den gjeve Oscar-statuetten? Eller skal Daniel Day-Lewis sanke inn sin tredje pris? Det er MEGET sterke kandidater i denne kategorien i år, og det blir veldig spennende å se hvem som ender opp med nominasjoner og hvem som stikker av med prisen til slutt.

Disse skuespillerne har vi troa på for 2013:

Daniel Day-Lewis under Ninth Annual Screen Actors Guild Awards

LEONARDO DICAPRIO (The Great Gatsby)

Hvorfor? På fjerde skal det skje! Vi har en følelse av at 2013 står i Leos tegn. Han kan attpåtil vinne for både beste hovedrolle, som selveste Gatsby, og beste birolle, som Calvin Candie i «Django Unchained». Tre ganger har han vært nominert tidligere. I 2013 vinner han. Minst en pris.

Philip Seymour Hoffman i The Master

DANIEL DAY-LEWIS (Lincoln)

Hvorfor? Vi fryser på ryggen av denne karen. Han spiller ikke roller, han ER roller. Og kun et bilde av ham i rollen som Abraham Lincoln (vist tidligere i artikkelen) er nok til å vedde hatten på at han i det minste blir Oscar-nominert. Blir dette tredje Oscar på briten som er method acting-kongen over alle?

PHILIP SEYOUR HOFFMAN (The Master)

Hvorfor? Han har gjort det før og kan gjøre det igjen. Det overbevisende portrettet av Truman Capote ga Hoffman hans første Oscar, og rollen som den karismatiske kultlederen i «The Master» (en karakter som sammenlignes med Scientologikirkens L. Ron Hubbard) kan gi statuett nummer to. Joaquin Phoenix fra samme film er en (minst) like sterk kandidat.

Ellers: Kan Channing Tatum danse (strippe) seg inn i akademiets hjerter for sin innsats i «Magic Mike», og karre til seg en nominasjon? Hva med Jamie Foxx og/eller Christoph Waltz fra «Django Unchained»? Eller gode gamle Bill Murray, som det ryktes gjør en forrykende innsats som Franklyn D. Roosevelt i «Hyde Park on Hudson»? Og dyktige John Hawkes («The Sessions») er også en farlig utfordrer her, han leverer alltid.

Oppdatering i saken: "Hitchcock" har flyttet premieren sin til november, som betyr at Anthony Hopkins portrett av mesterregissøren er innen for tidsgrensen og plassert gunstig i kappløpet om Oscar-nominasjon.

Årets Oscar-nominasjoner offentliggjøres 15. januar 2013, og selve prisutdelingen går av stabelen 24. februar.

Dette var våre premature spekulasjoner, hva tror dere?