Kristen Stewart i On the Road

Kristen vil provosere i «On the Road»

Fra vampyrer til beatniks. «Twilight»-filmene gjorde Kristen Stewart til verdensstjerne. Snart blir hun å se i filmatiseringen av Jack Kerouacs «On the Road».

Der spiller hun den frigjorte Marylou, som reiser sammen med Sal Paradise (Sam Riley) og Dean Moriarty (Garrett Hedlund) gjennom USA på slutten av 40-tallet. Hun er sistnevntes barnebrud, og tidvis også sammen med den første.

– Jeg liker å provosere, jeg liker å se hvor langt jeg kan gå, sier Kristen Stewart om rollen i "On the Road", som først ble vist under årets Cannes-festival.

Sam Riley og Garret Hedlund i On the road
Sam Riley og Garret Hedlund i On the road

Endelig film

Regissør Walter Salles står bak «On the Road»-filmatiseringen, der Jack Kerouacs 1957-roman – en av de fremste innen beatsjangeren – ligger til grunn. Romanen er aldri tidligere filmatisert, og Francis Ford Coppola kjøpte rettighetene allerede i 1979.

Siden har Coppola gjort atskillige forsøk på å få prosjektet på beina, og nå sist lyktes det: Da hyret han brasilianske Salles etter å ha sett hans «Motorsykkeldagbøkene», og er selv produsent.

Filmen, som har norsk premiere i september, beskriver en reise fylt av oppdagerglede, jazz, poesi, dop og sex.

Romanens skikkelser og handling baseres ofte på virkelige hendelser og personer. Historien til Sal Paradise er i stor grad Kerouacs egen, mens Kristen Stewarts rollefigur Marylou har sin virkelige motstykke i Luanne Henderson.

Kristen Stewart i On the Road
Kristen Stewart i On the Road

– Like mye fan

– Jeg gikk på en skole som oppmuntret til lesing av bøker som «On the Road». Jeg elsket boken, den snakket til meg, og jeg har villet spille rollen som Luanne siden jeg var 16, sier Kristen Stewart til TT Spektra:

– Men det var viktig for meg å spille Luanne som en jente som ikke er et sexleketøy, og vise at det var noe bunnløst der. Jeg har strengere grenser enn hva hun hadde, jeg vil for eksempel ha en familie, noe hun ikke brydde seg om.

Siden Kristen Stewart hadde vært begeistret så lenge for boken, følte hun seg like mye som en fan som en skuespiller under innspillingen.

– Det er en bok som alltid kommer til å være relevant. Den har inspirerte flere politiske bevegelser, og det er en bok som det er viktig å ha i seg.

Dette er et av skrittene på veien videre etter «Twilight». Men hun er utelukkende takknemlig over å ha vært med på vampyrsagaen.

– Jeg kjenner meg lykkelig over å ha fått denne muligheten til å gjøre det jeg vil. Hva alt handler om, er sluttresultatet, og jeg ser frem til en lang karriere og mange filmer, sier Kristen Stewart.