Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris, Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger i The Expendables 2

Gamle actionhelter ruster ikke

Stem på din favoritt fra "Expendables 2"!

I "Expendables 2" samles nok en gang Hollywoods A-listere i kategorien actionveteraner på ett brett. Det er vel overflødig å si at her er det store våpen, tøffe miner og pur action det går i.

Se traileren her

Hvem av Hollywoods action-travere er din favoritt? Stem nederst i artikkelen!

Det er noe eget med actionheltene av den gamle skolen... De er så tvers igjennom bad ass. Så über-macho og kompromissløst tøffe at det nesten blir parodisk. Samtidig er de så gjennomførte i sine ekstremiteter at de på underlig vis blir troverdige - de gamle er fortsatt eldst, er det ikke det det heter?

Dette er heltene fra Expendables-universet:

Sylvester Stallone i Rocky Balboa
Sylvester Stallone i Rocky Balboa

SYLVESTER STALLONE (66 år)

Mest kjent for: Rocky- og Rambo-filmene

Kallenavn: Sly, The Italian Stallion

Sitat: "You're a disease, and I'm the cure." (Marion "Cobra" Cobretti)

Selveste Stallone sto for regien i den første Expendables-filmen, men denne gangen har han overlatt roret til Simon West. Han er en av Hollywoods desidert største actionskuespillere, velkjent for sine machoroller, sin buldrende stemme og sine store, sløve italienske øyne.

Men Sly har mer å by på enn en muskelbunt av en kropp. Han ble Oscar-nominert for manuset til "Rocky" (1976), han har hatt regien på en rekke filmer, inkludert de fire Rocky-oppfølgerne og "John Rambo" (2008), og skrevet drøssevis av manus. I tillegg har han prøvd seg som produsent. I sine velmaktsdager var han en av Hollywoods best betalte skuespillere, og filmene hans har hatt en massiv inntjening på verdensbasis.

Arnold Schwarzenegger i Terminator 2
Arnold Schwarzenegger i Terminator 2

ARNOLD SCHWARZENEGGER (65 år)

Mest kjent for: Terminator-filmene

Kallenavn: Arnie, Austrian Oak, Conan the Republican, Styrian Oak, The Governator, The Running Man

Sitat: "I'll be back!" (The Terminator)

Han startet sin karriere som bodybuilder, og med en voldsom oppmerksomhet og titler som Mr. Universe og Mr. Olympia i bagasjen, er han uten tvil den mest kjente kroppsbyggeren verden har sett. Tross sin sterke østerrikske aksent (som har blitt et av hans varemerker) slo han etter hvert også gjennom i Hollywood og har skapt seg en karriere som en av tidenes største actionskuespillere. Han har stort sett beveget seg i actionuniverset, men også snust innom sci-fi, med for eksempel "Total Recall"(1990), og komedie, med "Førskolepurk" (1990) og "Junior" (1994).

Men Arnie stopper ikke der, han har også en politisk karriere og ble valgt til guvernør i California i 2003, som representant for Det republikanske partiet, og fikk straks kallenavnet The Governator.

Bruce Willis i Die Hard 4.0
Bruce Willis i Die Hard 4.0

BRUCE WILLIS (57 år)

Mest kjent for: Die Hard-filmene

Kallenavn: Bruno, Brucer'n

Sitat: "Yippe-kay-yay, motherfucker!" (John McClane)

Tyskfødte Bruce Willis er den av disse actionheltene som kan vise til den mest varierte filmografien, og som har greid å etablere seg som velrenomert skuespiller utover en muskuløs kropp og imponerende stunt. I tillegg til rene actionroller har han figurert i filmer som "Pulp Fiction" (1994), "Det femte element" (1997), "Den sjette sansen" (1999) og nå nylig Wes Andersons "Moonrise Kingdom".

Han er rangert som tidenes 9. mest innbringende skuespiller, hvis man regner etter hovedroller, og 12. mest innbringende om man inkluderer biroller. Ved siden av skuespillerkarrieren har han prøvd seg som både produsent og musiker.

Jean-Claude Van Damme i Hard Target
Jean-Claude Van Damme i Hard Target

JEAN-CLAUDE VAN DAMME (51 år)

Mest kjent for: Bloodsport, Universal Soldier, Timecop

Kallenavn: Muscles from Brussels

Sitat: "I just want to eat." (Universal Soldiers)

Jean-Claude Van Damme startet sin karriere innen kampsport og bodybuilding i hjemlandet Belgia, før han i likhet med Arnold emigrerte til USA for å starte en filmkarriere. Han gjorde seg først bemerket i filmen "Bloodsport" (1988), og har siden figurert i en rekke filmer, inkludert "Kickboxer" (1989), "Universal Soldier" (1992), "Hard Target" (1993), "Timecop" (1994), "Sudden Death" (1995) og "JCVD" (2008), hvor han spiller seg selv.

Hans mest innbringende film er "Kung for Panda 2" (2011), hvor han låner stemmen sin til kampsportmesteren Master Croc.

Chuck Norris i kjent stil
Chuck Norris i kjent stil

CHUCK NORRIS (72 år)

Mest kjent for: Chuck Norris-facts og Walker, Texas Ranger

Kallenavn: Ground Chuck

Sitat: "Please let us not resolve our problems with fighting." (Texas Ranger)

Den eldste i gjengen er Chuck Norris. Selv om han forlengst har passert pensjonsalder, er det fortsatt krutt i denne cowboyen.

Han meldte seg til luftforsvaret som ung, og under et opphold i Korea oppdaget han sitt talent for karate. Han jobbet som instruktør i mange år, og har svart belte i både Tang Soo Do og Tae Kwan Do. I tillegg har han grunnlagt sin egen skole, Chun Kuk Do.

Gjennombruddsrollen hans var som Bruce Lees fiende i "Way of the Dragon" (1972), og siden har han brukt kampsporttalent i en rekke filmer. Han spilte også hovedrollen (og synger tittelsporet!) i TV-serien "Walker, Texas Ranger".

Det verserer også en rekke "fakta" om Norris, såkalte "Chuck Norris Facts". Av favorittene kan vi nevne:

- Chuck Norris doesn't have an ESC key on his computer. No one ever escapes.

- Chuck Norris' tears cure cancer. Too bad he has never cried.

- When the Boogeyman goes to sleep every night he checks his closet for Chuck Norris.

- Chuck Norris counted to infinity - twice.

Dolph Lundgren i Expendables 2
Dolph Lundgren i Expendables 2

DOLPH LUNDGREN (54 år)

Mest kjent for: Ivan Drago i Rocky IV

Kallenavn: Ivan Drago

Sitat: "He's not human. He's like a piece of iron." (Ivan Drago, på russisk)

Svenskenes store Hollywood-actionhelt Dolph Lundgren har sin spesialitet innen karate, og ble Europamester i 1980 og 1981. Ved siden av kampsport har han glitrende resultater i sine ingeniørstudier - hvem skulle tro at actionbøffen var lynende intelligent?

Mens han tok en master i Sydney, ble han tilbudt jobben som Grace Jones' bodyguard og innledet straks et forhold til sangerinnen. De flyttet sammen til New York, hvor Dolph Lundgren gjorde sin første filmrolle i Bond-filmen "Med døden i sikte" (1985). Deretter fikk han sitt store filmatiske gjennombrudd i rollen som den russiske bokseren Ivan Drago i "Rocky IV" (1985). Siden det har han spilt i utallige actionfilmer, blant annet "Masters of the Universe", hvor han spiller He-Man, og er blitt en av tidenes mest kjente actionhelter.

Jet Li i Romeo must Die
Jet Li i Romeo must Die

JET LI (49)

Mest kjent for: "Hero", "Dødelig vågen 4" og "Kiss of the Dragon"

Kallenavn: Jet

Sitat: "In Hong Kong, you'd be dead." (Dødelig våpen 4)

Jet Li ruver bare 170 cm over bakken, men er en gigant innen ulike martial arts-grener. Han startet tidlig å lære seg kampsport, og kun ni år gammel begynte han på en skole i Wushu. To år senere vant han det kinesiske mesterskapet, hvilket han også gjorde de fem påfølgende årene.

Han gjorde sin filmdebut med "Shaolin Temple" (1982), og har hatt en svært suksessrik karriere siden. Den første Hollywood-filmen var "Dødelig våpen 4" i 1998. Han er også en ivrig filantrop, og har vært Kina Røde Kors-amabassadør siden 2006.

Jet Li, Randy Couture, Jason Statham, Liam Hemsworth og Terry Crewes i The Expendables 2
Jet Li, Randy Couture, Jason Statham, Liam Hemsworth og Terry Crewes i The Expendables 2

Om filmen

I "The Expendables 2" gjenforenes leiesoldatene fra "The Expendables" (2010) for å utføre det som ser ut som et enkelt oppdrag, men en uventet trussel dukker opp og en av deres menn blir drept. Jakten på hevn og fullførelsen av oppdraget fører dem langt inn i fiendeland.

I tillegg til nevnte actionbøffer møter vi Jason Statham, en aspirerende "gammel actionhelt", Liam Hemsworth, kjent fra "The Hunger Games", unge, lovende Nan Yu og ringrevene Terry Crewes og Randy Couture.

Klipp fra filmen

Filmen kan sees på kino fra 17. august - billetter kjøper du her.