Ingrid Bolsø Berdal i Flukt

Sterk norsk filmhøst

Her er alle de norske kinofilmene vi kan se frem til denne høsten!

Norsk film er i siget, både innenlands og i det store utland. Med massiv internasjonal interesse og hele 14 premiereklare filmer går vi en svært spennende høst i møte. På plakaten finner vi både drama, dokumentar og humor, fra etablerte så vel som hittil ukjente skuespillere og regissører.

Her er høsten norske bidrag:

Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i Kon-Tiki

KON-TIKI

Premiere 24. august

I 1947 fascinerte den unge nordmannen Thor Heyerdahl en hel verden med sin teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika. For å bevise sin teori gjorde han det som var ansett for umulig: å seile de 8000 kilometrene på en primitiv flåte ved navn Kon-Tiki.

I 2012 får verden se Heyerdahl (Pål Sverre Hagen) gjøre det igjen - på film. Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg forteller en historie de har drømt om å fortelle lenge, og resultatet kommer i form av en etterlengtet film med halve kloden som scene.

Til ungdommen

TIL UNGDOMMEN

Premiere 31. august

"Til Ungdommen" følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Fire unge som vil noe, som tør å si hva de mener om det samfunnet vi lever i, som vil gjøre verden til et bedre sted. 22. juli 2011 endrer alt seg.

Kari Anne Moe har regien på denne gripende dokumentaren om terroren som berørte en hel verden. Hun har selv bakgrunn fra ungdomspolitikk, og ville vise frem unge menneskers engasjement. 22. juli i fjor tok dokumentaren en uventet vending. Blant hovedpersonene er Johanne, en ivrig AUF-er som befant seg på Utøya denne skjebnesvangre dagen. Gjennom et særs spesielt materiale vises i kronologisk rekkefølge hvordan livene til de fire ungdommene brått endrer seg.

Triana Iglesias (Synnøve Risnes) i TINA & BETTINA

TINA & BETTINA - THE MOVIE

Premiere 7. september

På Skandinavias beste vestkant, Smestad, bor Tina og Bettina - de mest populære jentene på ungdomsskolen. Livet deres er komplett med blogging, gutter og fester, helt til en ny elev begynner i klassen: Synnøve Risnes (Triana Iglesias).

Tina og Bettina, kjent fra Torsdag kveld fra Nydalen, behøver neppe noen nærmere introduksjon. De er kule, og alle andre er horer, nørder, hipstere eller revmatikere. Dette blir norsk fjortisskomedie for et bredt publikum med kjente fjes som Odd-Magnus Williamson, Henrik Thodesen og Else Kåss Furuseth.

Mer eller mindre mann

MER ELLER MINDRE MANN

Premiere 14. september

Henrik (Henrik Rafaelsen) er godt vant med kompiser som fester som om de fortsatt er 20, og en mor som fremdeles steller for ham som om han var et barn. Når kjæresten Tone blir gravid og han må finne seg en seriøs jobb havner han langt utenfor sin egen komfortsone.

"Mer eller mindre mann" er tatt ut til en rekke filmfestivaler, og har allerede vunnet prestisjetunge priser for beste mannlige hovedrolle og beste film ved Karlovy Vary. Henrik Rafaelsen portretterer en mann som sliter med å innfinne seg med at enkelte ting er alvor. Han klarer ikke en gang å danse uten ironi. Ved første øyekast kan han fremstå som en riktig atal figur, og Empire Magazine har i sin omtale av filmen skrevet at den virkelig setter publikums evne til å føle empati for en figur på prøve.

.
.

SOM DU SER MEG

Premiere 14. september

En sykepleier havner i en arbeidskonflikt fordi hun slår om til engelsk når hun blir usikker. En oversetter setter sin integritet på spill i det hun overtales til å oversette en bok hun ikke kan stå inne for. En eldre dame og hennes datter føler seg ydmyket i det de blir tilbudt en milliongave fra en slektning.

Med varme og nyanser viser regissør Dag Johan Haugerud frem tre historier med tre moralske dilemmaer. Med rask skissering av sterke karakterer, hverdagsproblemer og hele ni kvinneroller sender han et sterkt svar til kritikken mot årets Amanda-nominasjoner.

Ingrid Bolsø Berdal i Flukt

90 MINUTTER

Premiere 21. september

Halvannen time av et menneskes liv kan fortelle utrolig mye. Noen ganger trenger man ikke historien før eller etter.

Eva Sørhaugs nervepirrende drama-thriller skildrer de avgjørende minuttene i det vanlige mennesker mister fotfestet og trer inn i handlinger vi vanligvis kun ser i overskrifter i avisene. Hun har latt seg inspirere av det faktum at Norge ligger på europatoppen i partnerdrap, og filmen er blitt uvanlig ærlig og brutal. I 90 minutter ønsker man aller helst at denne filmen skal være slutt, men ved å vise handlingene gjennom mennenes perspektiv, uten å moralisere, bidrar den til en (om enn uønsket) forståelse for deres handlinger. "90 minutter" vil garantert skape debatt.

Les også: 90 minutter til Toronto

Molly (Elise Strømberg Mærlie) i Skvis

FLUKT

Premiere 28. september

Ti år etter at Svartedauen herjet landet legger en familie ut på en reise for å finne bedre levekår. På en øde fjellovergang blir de angrepet av en bande nådeløse rovmordere som tar unge Signe til fange. Hun lærer snart at å flykte er langt tryggere enn å bli hos banden.

Hele Norges skrekkfilmdronning, Ingrid Bolsø Berdal, har fra før av samarbeidet med regissør Roar Uthaug i Fritt Vilt-filmene. Nå er hun tilbake i sitt rette element, med vestlandet som bakteppe. I følge regissøren selv er Berdal både beintøff og beredt, og gjør alle stuntene sine selv. "Flukt" er allerede solgt til over 50 land, og vil være toneangivende for norsk action fremover.

.
.

LIV & INGMAR

Premiere 28. september

"Liv & Ingmar" er en kjærlighetshistorie og kinodokumentar om forholdet mellom to av Skandinavias sterkeste filmpersoner, Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

Filmen tar for seg deres forhold gjennom 42 år og 12 filmer, med personlige beretninger fra Liv Ullmann. Resultatet har blitt en hyllest til hengivenheten og kjærligheten mellom de to filmkunstnerne og sjelevennene.

En som deg

SKVIS

Premiere 5. oktober

Ida skal være hjemme alene en uke i sommerferien. Venninnen Molly overnatter hos henne, og de to planlegger å nyte friheten til det fulle. Når Molly stikker av for å henge med den lokale kjekkasen Lukas er det duket for både svik, forelskelse og oppløsning av vennskap.

Regissør Kathrine Haugen ga oss et godt innblikk i ungdommenes hverdag i "Til siste hinder" i fjor. Nå har de den gangen så hesteinteresserte jentene fått øynene opp for gutter, og vi får se deres første famlende steg inn i en mer voksen verden.

Fra innspillingen til Uskyld

EN SOM DEG

Premiere 12. oktober

På ferie i Istanbul møtes finske Kaisa og norske Jakob. I løpet av en kveld blomstrer en berusende forelskelse. Dagen etter reiser Jakob til Oslo, uten at Kaisa en gang får vite etternavnet hans. Uten evnen til å glemme romansen reiser hun til Oslo, og det utrolig skjer: hun møter ham tilfeldigvis på en butikk. Det eneste problemet er at Jakob ikke husker henne.

Regissør Eirik Svensson fikk massivt skryt for sin eksamensfilm "Fredag" i 2010. Nå tar han steget over til spillefilm for første gang, og det med en film spilt inn uten manus. Resultatet av workshopen er blitt en gnistrende debut om spenningen som oppstår i møte med kjærligheten.

Anders Baasmo Christiansen i Reisen til julestjernen

TO LIV

Premiere 19. oktober

Katrine vokste opp i Øst-Tyskland etter andre verdenskrig. Som 25-åring flytter hun til Norge for å gjenforenes med sin mor. Når en advokat ber henne og moren vitne i en rettsak mot den norske stat på vegne av krigsbarna nøstes et nett av fortielse og hemmeligheter opp.

Hovedrolleinnehaver Juliane Köhler (Der Untergang) bærer historie på sterke skuldre i dette internasjonale samarbeidet som baserer seg på historiske fakta.

DE ANDRE

Premiere 26. oktober

Margreth Olin (Engelen, Ungdommens råskap) har tatt for seg unge asylsøkeres situasjon i Norge i sin siste dokumentar. Gjennom en visualisering av menneskeverd og den politiske situasjonen i Norge etter tiltakene som trådde i kraft i 2009, ønsker hun å vise hvilke konsekvenser det får å sende unge asylsøkere ut av landet idet de fyller 18 år.

USKYLD

Premiere 2. november

Janne (Maria Bonnevie) møter William (Kristoffer Joner) som hun var kjæreste med som ung, og forlater sin samboer for å tilbringe sommeren sammen med William. Senere på høsten oppdages de tre liggende i skogen. To døde, én fortsatt i live.

Sara Johnsen har regissert en sterk film om det å forsøke å kontrolle elimenter som ikke lar seg regjere: begjær, forelskelse og sjalusi. Gjennom et ambivalent visuelt bilde viser hun et trekantdrama som pågår gjennom et helt liv. Filmen er tatt ut til filmfestivalen i Toronto.

REISEN TIL JULESTJERNEN

Premiere 9. november

Historien om lille Sonja som jakter på julestjernen har blitt fortalt i en rekke versjoner, og er nært knyttet til mange nordmenns julefeiring. Det er med stor spenning vi følger Nils Gaups nyinnpilling av denne klassikeren. Unge Vilde Zeiner er den perfekte Sonja, Anders Baasmo Christiansen en troverdig konge, og Agnes Kittelsen en god lumsk skikkelse.

Filmen er allerede solgt til over 40 land, og vi tror og håper at norske som utenlandske publikummere vil trykke denne eventyrhistorien til sitt hjerte.

Med forbehold om endringer i premieredatoer.

Les også: Sniktitt på filmhøsten

Alle kommende filmer finner du her