Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i Kon-Tiki

Voldsomme forventninger til Kon-Tiki

Vi møtte Thor sjøl, Pål Sverre Hagen.

24. august sparker storfilmen "Kon-Tiki" i gang det som tegner til å bli en meget sterk norsk filmhøst.

En snau uke før premieren møtte vi en rolig, men spent Pål Sverre Hagen, som har fått æren av å portrettere Thor Heyerdahl.

Pål Sverre Hagen flankert av regi-duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg
Pål Sverre Hagen flankert av regi-duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg

Det knyttes voldsomme forventninger til det som er Norges desidert dyreste film, med en prislapp på 93 millioner, og hovedrolleinnhaveren begynner å merke at det ikke er hvilken som helst film han har vært med på:

- Som skuespiller jobber man på samme måten, uansett hva en film koster. Men at den er så synlig gjør det jo mer sårtbart. Mange skal mene noe, forteller skuespilleren.

Hans skespillerkollega Anders Baasmo Christiansen legger spøkefullt til:

- Du vet du er med på en storfilm når filmen skal lages når du kommer hjem!

Kon-Tiki

Det er nemlig en god del CGI i filmen, og uten å røpe for mye av handlingen er det i stor grad haier det dreier seg om. Tidenes beste fremstilling av haier på film, ifølge regissørene.

- Vi har skapt en stor fallhøyde for oss selv. Og det liker vi, sier Joachim Rønning, som har regien sammen med Espen Sandberg.

Pål Sverre Hagen som Thor Heyerdahl i Kon-Tiki
Pål Sverre Hagen som Thor Heyerdahl i Kon-Tiki

EN EVENTYRER BLIR FØDT

Handlingen i filmen tar oss med over hele verden - Norge, USA, Polinesia, Peru og, selvsagt Stillehavet. Her møter vi en ung og eventyrlysten Thor Heyerdahl, med befolkningsteorier som det etablerte vitenskapsmiljøet regelrett ler av.

Se traileren her

- Denne filmen handler om Thor Heyerdahal før han ble den Thor Heyerdahl alle kjenner. Det handler om reisen som forandret livet hans, forteller Pål Sverre Hagen.

Det er ikke bare bare å portrettere en mann så mange har et tydelig bilde av.

- Det som har vært utfordringen for meg, var å finne ut hvem han var før han ble berømt. Samtidig har det vært der jeg fant min frihet til å tolke, som er helt nødvendig for å arbeide.

Med seg på balsaflåten har han en meget sterkt kobbel av skuespillere: Gustav Skarsgård, Stellans sønn og Alexanders bror, som fotograf og etnograf Bengt Danielson, Odd-Magnus Williamson som barndomsvenn og navigatør Erik Hesselberg, Jakob Oftebro som radiotelegrafist Torstein Raaby og Tobias Santelmann som Knut Haugland, krigshelt, oppdager og telegrafist om bord. Agnes Kittelsen spiller rollen som Liv, Heyerdahls første kone

Se bilder fra filmen her

Kon-Tiki (1950)
Kon-Tiki (1950)

NY KON-TIKI-OSCAR PÅ GANG?

Filmen som Thor Heyerdahl selv lagde om den velkjente ekspedisjoenen vant Oscar for beste dokumentarfilm i 1952, og det surrer allerede, mer eller mindre seriøst, spekulasjoner om at spillefilmen "Kon-Tiki" kan gjenta bragden og vinne Oscar for beste utendlandske film.

Uansett skal det bli veldig spennende å følge filmen videre ut i verden. Det er filmet dobbelt i flere av nærscenene, slik at det foreligger en fullstendig engelskspråkelig versjon. Så her satses det virkelig internasjonalt. Hittil har produksjonsselskapet vært veldig tilbakeholdne med å vise filmen, og den første muligheten for utenlandske oppkjøpere til å se den er under den anerkjente filmfestivalen i Toronto, som går av stabelen 6. - 16. september.

"Kon-Tiki" er allerede solgt til de nordiske landene og Tyskland. Usett.

INNFRIS FORVENTNINGENE?

Gjengen bak "Kon-Tiki" kan foreløpig puste litt ut, for skal vi tro de første anmeldelsene lever filmen virkelig opp til forventningene. Den har allerede fått terningkast 5 i både Dagblandet, VG og NRK P3. Nå gjenstår det å se om filmen lever opp til utenlandsforventningene og om publikum vil strømme til kinoene.

Bilder fra pressedagen:

Anders Baasmo Christiansen, Joachim Rønning, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen, Espen Sandberg, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson og Jakob Oftebro på pressedag med Kon-Tiki
Anders Baasmo Christiansen, Joachim Rønning, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen, Espen Sandberg, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson og Jakob Oftebro på pressedag med Kon-Tiki
Tobias Santelmann og Jakob Oftebro på pressedag med Kon-Tiki
Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Hagen, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson og Jakob Oftebro på pressedag med Kon-Tiki

Se alle bildene fra presse dagen her