Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen (Liv og Thor) i Kon-Tiki

Kon-Tiki – historien om eventyr og ekteskap

Thor Heyerdahl ønsket selv at en ny film om Kon-Tiki skulle handle om noe mer enn bare seks menn og hundre dager på en flåte.

Regissørparet Joachim Rønning og Espen Sandberg har greid å gi dramatikken rundt Thor Heyerdahls ekspedisjon ny dybde og forståelse i storfilmen "Kon-Tiki" som har premiere førstkommende fredag.

– Thor Heyerdahl mente at livet hans var så mye mer enn Kon-Tiki. Han hadde jo gjennomført også en rekke andre reiser og ekspedisjoner, sier manusforfatter Petter Skavlan som er sikker på at den premiereklare filmen ville blitt godkjent av Heyerdahl selv om han fremdeles hadde levd.

Forventningspress

Lørdag fikk filmen æren av å åpne den 40. filmfestivalen i Haugesund, og forventningene har kanskje aldri vært større. Etter at Rønning og Sandberg sprengte alle besøkstall for norsk kinofilm med over 1 million for «Max Manus», har mange vært spente til hva de to vil by på med «Kon-Tiki».

– Denne gangen er det et helt annet forventningspress, så det er klart vi merker det, sier Espen Sandberg til NTB.

Se traileren her

Mye kan tyde på at regissørduoen kan puste litt roligere etter den første visningen lørdag. Mange av anmelderne var godt fornøyde med filmen de ble vist. Historien om Thor Heyerdahls ekspedisjon med flåten Kon-Tiki er blitt en vellaget film med sikre grep om fortellerspråket og flotte bilder. Regissørene har valgt å legge mye penger i å skape spenning med farene som truet balsaflåten fra havet på undersiden.

Kon-Tiki

– Barn som kommer til Kon-Tiki-museet er ofte mer opptatt av hvalhaien under flåten, enn flåten selv. Nå er «Kon-Tiki» blitt det eventyret vi ville lage, sier Rønning til filmfestivalens egen avis.

– Ubehagelig nær

Thor Heyerdahls eget eventyr om sin ferd med balsaflåten Kon-Tiki ble en suksess. Boken solgte i milliontall over hele verden og dokumentarfilmen vant Oscar i 1952. Men ekspedisjonen kostet ham ekteskapet med den første kona Liv.

– Jeg tror Thor hadde dårlig samvittighet for at han ikke engang hadde spurt om hun ville være med på Kon-Tiki, og tenkte nok at en film hvor dette ville bli belyst ville kunne rette opp noe, forteller Skavlan.

Som 22-åring hadde Thor Heyerdahl giftet seg med den to år yngre Liv som deltok på alle hans ekspedisjoner fram til Kon-Tiki. Den hasardiøse flåteturen, ble hun derimot ikke spurt om å delta på. Hun satt hjemme med to små barn og ventet på beskjed om mannen og mannskapet hans kom levende fram etter 5.000 kilometer på sjøen.

Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen i Kon-Tiki

I filmen er Heyerdahl er spilt av Pål Sverre Hagen og Agnes Kittelsen spiller kona Liv. Begge er erfarne og kjent med regissørene fra Max Manus.

– Da jeg så den ferdige filmen måtte jeg si de to greide å komme nær mine foreldre, nesten ubehagelig nær. Men det er et kompliment, sa Thor Heyerdahl junior som også har en liten rolle i filmen.

100 millioner

Helt siden slutten av 40-tallet lokket store filmstudioer Heyerdahl med store penger for rettighetene til å lage fiksjonsfilm av Kon-Tiki-ferden, men eventyreren holdt tilbake. Ikke før i 1996, seks år før han døde gikk han med på en filmatisering.

Likevel skulle det gå enda mange år før filmen kunne spilles inn. Petter Skavlans manus ble vurdert av to andre regissører, amerikanske Philip Noyce (Salt, Patriot Games, The Bone Collector) og franske Jean Jaques Annaud (Rosens navn, Syv år i Tibet) før Sandberg og Rønning endelig greide å realisere filmen.

– Vi liker jo å skape fallhøyde for oss selv og føler nå at vi har overgått hva vi har gjort tidligere, sier Rønning.

Med en prislapp like under 100 millioner er filmen den dyreste i norsk historie. Likevel er det ingen dyr film i internasjonal sammenheng, og «Kon-Tiki» skal ut i verden. Allerede om et par uker skal den vises under filmfestivalen i Toronto.

Under innspillingen, som foregikk i seks land og med nesten 1.000 personer involvert, ble alle scenene spilt inn to ganger. Først på norsk, siden på engelsk.