Ane Dahl Torp og Henriette Steenstrup i en scene fra Som du ser meg

Konfliktfylt kommunikasjon mellom kvinner

Kvinner som mener det beste, men som roter det til når de skal snakke sammen, er temaet i Dag Johan Haugeruds film «Som du ser meg».

En film om kvinner som snakker sammen høres kanskje ikke ut som en sprelsk historie. Men med et knippe av de mest kjente skuespillerinne i Norge samlet i samme prosjekt, har Haugerud laget en film med varme, sårhet og mye humor. Og noen ganger oppstår pinlige situasjoner farlig nær «pute-TV», det vil si at publikum får mest lyst til å gjemme seg for det de ser komme.

Se den nyeste traileren på "Som du ser meg" her!

– Det er kort vei mellom gråt og latter. Jeg ønsker å vise hvordan små ting kan bli kjempestore problemer, og hvordan personer kan tolke hverandres følelser så forskjellig, sier Haugerud.

Andrea Bræin Hovig i Som du ser meg
Andrea Bræin Hovig i Som du ser meg

Les også: Som du ser meg vant den nordiske filmprisen

Tre historier

Filmen, hvor han både er regissør og manusforfatter, har nettopp hatt første lukkede visning for pressen under Filmfestivalen i Haugesund. Filmen har ordinær premiere 14. september.

«Som du ser meg» skildrer tre historier, om kvinner som havner i situasjoner der den daglige balansen forrykkes. En sykepleier havner i en personalkonflikt på jobben, en oversetter føler integriteten truet når hun får ny redaktør i forlaget og en mor og en datter blir dratt mellom stolthet og ydmykelse. Vanskelige valg og avgjørelser forkludres av at kommunikasjonen svikter mellom rollefigurene.

– På det private plan var det slik at da jeg leste manuset, fikk jeg bare lyst til å spille i filmen. Det hadde ingen betydning hvilken rolle jeg skulle få. Alle rollene hadde noe ved seg, forteller Henriette Steenstrup til NTB.

Skuespilleren, som kanskje er mest kjent for sitt komiske talent, spiller den sure datteren i en av de tre historiene. Sammen med moren, spilt av Anne Marit Jacobsen, havner hun i en klassisk konflikt mellom rik og fattig i Norge. I de øvrige hovedrollene har regissøren valgt skuespillere fra øverste hylle, nemlig Ane Dahl Torp, Laila Goody, Ragnhild Hilt, Trine Wiggen, Andrine Sæther og Andrea Bræin Hovig.

Fra Som du ser meg
Fra Som du ser meg

– Privilegert

– Det er veldig mange kvinnelige skuespillere jeg har hatt lyst til å samarbeide med, og jeg er jo privilegert som får lov til å gjøre det, sier Haugerud til NTB.

Han beskriver filmen mer som en skildring av ulikheter i det norske samfunnet, heller enn en kvinnefilm. Haugerud er opptatt av at han mener klassesamfunnet fremdeles eksisterer, og at det preger dialogen i filmen vel så mye som at det bare er relasjoner mellom kvinner som er skildret.

Han vedgår imidlertid at en film om kommunikasjonsproblemer mellom menn måtte ha vært basert i andre typer konflikter enn hva som tas opp i filmen.

– Det handler om folk som lar seg vippe av pinnen av ganske små ting. Det er små ting som velter svære lass og som forstyrrer verdensbildet deres. Men det er jo slik det er i virkeligheten, sier Steenstrup.

Haugerud er opptatt av å skildre vanlige mennesker i vanlige situasjoner, men hvor ting går galt på grunn av helt banale grunner.

Laila Goody i Som du ser meg
Laila Goody i Som du ser meg

Psykodrama

– Jeg vil kalle filmen et psykologisk drama. Jeg tenker at hvis det skal være et psykologisk drama, så må det være komiske elementer ellers vil det ikke fungere, sier regissøren.

Han kaller også filmen en «Oslofilm». «Som du ser meg» inneholder tallrike scener med bilder fra Norges hovedstad, men mye for å skildre reisene mellom ulike sosiale soner i byen.

– Jeg tenker at alt kan tolkes i de sosiale skillelinjene. Mye er tatt med for å vise de geopolitiske linjene, sier Haugerud.