Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock - spenningens mester

Den legendariske filmskaperen er evig aktuell.

Hva er det med Alfred Hitchcock som stadig fascinerer?

I 2012 passerte hans "Vertigo" mesterverket "Citizen Kane", som har vært på topp siden 1962, og tok over tronen som tidenes beste film i det britiske filminstituttets Sight and Sounds anerkjente kåring.

Det er 22 år siden han døde og 26 år siden hans siste film kom ut, men mannen bak klassikere som "Psycho", "Vertigo", "Fuglene", "Vinduet mot bakgården" og "North by Northwest" er relevant som aldri før.

“There is no terror in the bang, only in the anticipation of it."

Hitchcock hadde en unik evne til å holde publikum på nåler, og regnes som den store pioneren innen skrekk- og spenningsfilm. Det geniale ligger i evnen til å skille mellom forventningen om at noe uhyggelig skal skje og selve sjokket. Nerven ligger i spenningen frem mot selve smellet, et prinsipp den britiske filmskaperen rendyrket og som utallige filmskapere har kopiert etter ham.

En nervepirrende biltur bærer bud om uhyggen som kommer...
En nervepirrende biltur bærer bud om uhyggen som kommer...

Han startet sin karriere i stumfilmens æra, og ble vant til å bruke bilder, og ikke ord, til å fortelle historiene sine. Dette tok han med seg gjennom hele sin karriere. Han var svært opptatt av visuelle detaljer og fylte filmene sine med innovative kameravinkler, kjøringer og montager.

Den psykologiske og moralske kompleksiteten er også typisk for Hitchcocks filmer – skyld og uskyld er ikke alltid det det ser ut som, heltene er ikke alltid så uskyldige.

Hitchcocks heltinner: Tippi Hedren, Kim Novak og Grace Kelly
Hitchcocks heltinner: Tippi Hedren, Kim Novak og Grace Kelly

Hitchcock-stilen

Han var flink å markedsføre seg selv, både gjennom sine mange gjesteroller i filmene, aktivt PR-arbeid og TV-serien "Alfred Hitchcock Presents" (1955-1962). Navnet Hitchcok ble fort viden kjent, og er det fortsatt, og det samme er hans distinkte stil.

I tillegg til sin sterke innflytelse på filmhistorien, er kanskje Alfred Hitchcock den som har hatt mest langvarig innflytelse på motebildet. Hans karakteristiske blonde heltinner er gang på gang inspirasjon for moteskapere og moteelskere verden over. Den enkle og gjennomførte 1950/60-talls-elegansen dukker stadig opp, både på catwalken og generelt i populærkulturen.

Anthony Hopkins som Alfred Hitchcock i Hitchcock
Anthony Hopkins som Alfred Hitchcock i Hitchcock

Hitchcock-biografier

Selveste Anthony Hopkins gjorde rollen som filmskaperen i "Hitchcock", en film som tar for seg innspillingen av den legendariske skrekkfilmen "Psycho". Helen Mirren spiller hans kone og samarbeidspartner Alma Reville, mens Scarlett Johansson gjør rollen som Janet Leigh, hun som spilte Marion Crane i filmen - kvinnen i den legendariske dusjscenen. James D'Arcy skal spille Anthony Perkins, han som spilte Norman Bates.

Toby Jones som Alfred Hitchcock i The Girl
Toby Jones som Alfred Hitchcock i The Girl

I en annen film om Alfred Hitchcock, BBC/HBOs "The Girl", er det Toby Jones som spiller regissøren. Her er det Hitchcocks besettelse av skuespillerinnen Tippi Hedren, spilt av Sienna Miller, som er tema. Hedren spilte i to av hans filmer, "Fuglene" og "Marnie", og hun var i tankene hans for en rekke påfølgende roller, men hun nektet å jobbe med ham igjen.

Tippi Hedren i Fuglene
Tippi Hedren i Fuglene
Kilder: Collider, The Playlist, BFI