Den Gode Dinosaur

Pixars vidunderlige verden

Animasjonsmestrene fra Hollywood.

Her tar vi et lite dykk ned i filmografien til verdens mest kjente animasjonsstudio!

Fra Toy Story 3
Fra Toy Story 3

TOY STORY-FILMENE

Da Pixar kom med sin aller første langfilm "Toy Story" i 1995, revolusjonerte de den dataanimerte filmteknikken. Filmen handler om lekers hemmelige liv, og vi møter cowboydukken Woody, robotleken Buzz Lightyear og alle vennene deres. Den fikk utelukkende positive kritikker, ble nominert til tre Oscar-priser og endte opp som årets mest innbringende film i 1995. Pixar ble et begrep.

Studioet fulgte senere opp suksessen med "Toy Story 2" (1999) og "Toy Story 3" (2010). Den tredje filmen i serien vant Oscar for beste originalmusikk og beste animasjonsfilm, og er tidenes tredje mest innbringende animasjonsfilm i USA.

Fra Småkryp
Fra Småkryp

SMÅKRYP

"Småkryp" (1998) var Pixars og Lasseters andre langfilm, denne gangen med Andrew Stanton som medregissør. Historien er basert på Æsops fabel om Mauren og Gresshoppen. Nok en gang fikk Pixar en massiv hit blant både publikum og filmkritikere. Pixar fikk også sin fjerde Oscar-nominasjon, for beste originalmusikk.

Fra Monsterbedriften
Fra Monsterbedriften

MONSTERBEDRIFTEN

I Pixars fjerde langfilm "Monsterbedriften" (2001) har Pete Docter regien. Filmen, som handler om monsteret Sully og hans enøyde assistent, satte ny besøksrekord for en Pixar-film (i skrivende stund innhas rekorden av "Toy Story 3", med over 1 milliard besøkende på verdensbasis) og ble meget godt mottatt av kritikerne. Den vant Pixars første Oscar, for beste originalsang.

Fra Oppdrag Nemo
Fra Oppdrag Nemo

OPPDRAG NEMO

Andrew Stanton tok regien for første gang i "Oppdrag Nemo" (2003), hvor vi møter den overbeskyttende klovnefisken Marlin og hans venninne Dory, som sammen er på leting etter lille Nemo. Nye besøksrekorder, jublende kritikere og Oscar for beste animerte film ble resultatet, og Pixar befestet sin posisjon som verdens ledende animasjonsstudio, kjent for både sin overveldende teknikk og sine fengslende historier.

Fra De Utrolige
Fra De Utrolige

DE UTROLIGE

I "De Utrolige" (2004), regissert av Brad Bird, møter vi en familie av superhelter, alle med forskjellige superkrefter. Filmen vant to Oscar-priser, for beste animerte film og beste lydklipp, og nok en gang vaar det tommelen opp fra både publikum og filmkritikerne.

Fra Biler 2
Fra Biler 2

BILER-FILMENE

John Lasseter var tilbake i regien med "Biler" (2006), Pixars syvende fullengdes animasjonsfilm. De snakkende bilene satte rekorder for Disney/Pixar når det gjaldt salg av filmeffekter, blant annet takket være et populært dataspill basert på filmen. Filmen kan skilte med to Oscarnominasjoner, inkludert for beste animasjonsfilm, solide besøkstall og generelt gode kritikker, om enn ikke like jublende som tidligere Pixar-produksjoner.

I 2011 kom oppfølgeren "Biler 2", også med Lasseter ved roret, som ikke helt matchet tidligere filmer, tross generelt gode besøkstall. Kritikerne var for første gang i Pixar-historien i hovedsak negative.

Fra Rottatouille
Fra Rottatouille

ROTTATOUILLE

Brad Bird regisserte sin andre Pixar-film i 2007, "Rottatouille". Her møter vi rotta Remy som drømmer om bli fransk mesterkokk. Filmen gjorde det bra besøksmessig og kritkerne var nok en gang fornøyde. Nok en gang vant Pixar Oscar for beste animasjonsfilm.

Fra Wall-E
Fra Wall-E

WALL-E

Andrew Stanton har regien for andre gang i "WALL-E" (2008), en litt annerledes film fra Pixar-universet. Uten dialog, stillferdig og med et mer kunstnerisk uttrykk, sjarmerte roboten WALL-E både publikum og kritikere verden over. Det ble også ny rekord i antall Oscarnominasjoner, seks totalt, og nok en Oscar for beste animerte film.

Fra Se opp
Fra Se opp

SE OPP

"Se opp" (2009), regissert av Pete Docter, fikk æren av å bli tidenes første animasjonsfilm som fikk åpne Cannes-festivalen. Vi møter en 78-åring i hovedrollen, en bitter gammel enkemann som legger ut på en vidunderlig reise for å fullbyrde en gammel drøm. To Oscarpriser til på hylla ble det for Pixar, for beste animasjonsfilm og beste originalmusikk, i tillegg til strålende kritikker og svært gode besøkstall.

Fra Modig
Fra Modig

MODIG

I "Modig" (2012) har Pixar for første gang valgt en jente i hovedrollen, en kvinne har regien for første gang (Brenda Chapman, sammen med Mark Andrews) og for første gang utspiller historien seg i fordums tid. Vi befinner oss på det mytiske skotske høylandet, hvor impulsive og egenrådige prinsesse Merida slåss mot både tradisjoner og skumle fiender med sin pil-og-bue.

Fra Monsteruniversitetet
Fra Monsteruniversitetet

MONSTERUNIVERSITETET

I "Monsteruniversitetet" (2013) ble det gjensyn med karakterene Mike og Sully fra "Monsterbedriften". Denne gangen møter vi dem tilbake i studentdagene, før de ble kjent med hverandre. Mike er et lite monster som drømmer om å bli en Skremmer, mens hotshot', Sully er et skikkelig naturtalent.

Fra Innsiden ut
Fra Innsiden ut

INNSIDEN UT

I "Innsiden ut" fortelles historien fra et uvanlig perspektiv, fra innsiden av følelsene. Hovedpersonen er Riley, en jente som i likhet med oss alle styres av de grunnleggende følelsene glede, frykt, sinne, avsky og trishet. Følelsene lever i Hovedkvarteret, hvor de bistår Riley i å tilpasse seg til sin nye tilværelse når familien flytter til San Fransisco.

Fra Den gode dinosaur
Fra Den gode dinosaur

DEN GODE DINOSAUR

Hva om dinosaurene aldri ble utryddet? I "Den gode dinosaur" (premiere 22. januar 2016) er nettopp det tilfellet. Her møter vi Apatosaurusen Arlo som sammen med sin nye lille venn legger ut på en eventyrlig reise.

Fra Oppdrag Dory
Fra Oppdrag Dory

OPPDRAG DORY

I sommer blir det gjensyn med de herlige fiskene fra "Oppdrag Nemo", og denne gangen er det Dory som forsvinner. I "Oppdrag Dory" blir det gjenhør med blant annet Ellen Degeneres (Dory) og Albert Brooks (Marlin) fra den første filmen. Premiere 26. august 2016.

Vil du vite mer om de eventyrlige animatørene? Les om Pixars bakgrunnshistorie.