Til ungdommen

En hyllest til ungdommen

- Ikke bare en trist film om 22. juli.

"Til ungdommen" har denne uken premiere over hele landet. Vi møter Henrik, Johanne, Sana og Haakon som alle er politisk engasjerte. Teamet bak dokumentarfilmen fulgte ungdommene fra høsten 2009 til høsten 2011. Felles for de fire var at de ville forandre verden. Men så kom sommeren som forandret dem.

Vi har snakket med regissør Kari Anne Moe om den premiereklare dokumentaren.

"Til ungdommen" er hennes tredje dokumentarfilm, og har lenge vært et ønske for henne å lage. Hun har selv en fortid som ungdomspolitiker.

- Utgangspunktet er egentlig dypt personlig for meg, fordi jeg har bakgrunn som først en 15 år gammel aktivist, og senere SU- leder. Det var spesielt den unge aktivisten jeg hadde lyst til å lage film om.

Moe er oppttat av å fremme viktige budskap uten at det skal bli kjedelig, og jobbet derfor lenge for å finne de rette ungdommene som kunne medvirke i filmen. Gjennom tett dialog med ungdomspartiene og testfilming av hele 135 kandidater, falt valget på Haakon fra Unge Høyre, Johanne fra AUF, Sana fra SU og Henrik fra FpU.

- Jeg har aldri angret på de fire jeg valgte!

Henrik, Johanne, Sana, Haakon og regissør Kari Anne Moe.
Henrik, Johanne, Sana, Haakon og regissør Kari Anne Moe.

Moe hadde høye ambisjoner for filmen fra dag én, og så for seg en kombinasjon av "Karate Kid" og "Breakfast Club"; et persongalleri man kunne identifisere seg med og interessante historier holdt sammen av underholdende dramaturgi.

- Jeg er opptatt av å lage film som er viktig, uten at det skal føles som en plikt å se den.

"Den forferdelige Utøya-filmen"

22. juli 2011 tok dokumentaren en uventet vending. Gjennom filmteamets nærvær med ungdommene satt de med ett på svært sensitivt materiale som viste både ødeleggelsene i Regjeringskvartalet og ungdommenes reaksjoner på hendelsene på Utøya. Moe ønsket likevel å gjennomføre prosjektet.

- Jeg tenkte med en gang at det ble enda viktigere å fortelle denne historien. Samtidig har det blitt mer krevende fordi de fire sto midt oppe i dette som har blitt et tidsskille i norsk historie, og en hendelse som så mange har en relasjon til. Hvordan man forvalter fortellingen stilles det større krav til. For meg har det vært viktig å være lojal mot den filmen jeg ønsket å lage, og mot det jeg og disse fire ungdommene satte i gang sammen.

Dokumentarens fokus ligger likevel ikke på terrorhandlingene, men på ungdommenes engasjement, og det er nettopp dette som har vært viktig for Moe å formidle.

- Det er jo en film som handler om det å vokse opp og skulle bety noe. Jeg tror alle ungdommer har et engasjement, men akkurat disse fire har funnet en kanal og en måte å strukturere det på. Og det universet er veldig spennende.

Sana fra SU i Til ungdommen
Sana fra SU i Til ungdommen

"Til ungdommen" går fredag 31. august opp på kinoer over hele landet, og Kari Anne Moe håper å kunne gi publikum en følelse av håp, og vise frem hyllesten til det som er godt i samfunnet.

- Haakon, Henrik, Sana og Johanne er ungdommer man kan bli berørt av. Kanskje kan også noen ungdommer bli inspirert til å gjøre noe med det engasjementet de har i seg?

Les mer om "Til ungdommen" her.