Jeremy Renner i The Bourne Legacy

Renner etter Damon

– Hvis det ikke blir bra, er det min skyld, sier Jeremy Renner (41), som hopper etter Matt Damon i «The Bourne Legacy».

De tre Bourne-avsnittene med Damon i front har spilt inn nesten 1 milliard kinodollar på verdensbasis. Nå er det opp til ett år yngre Renner å ta serien til nye actionhøyder med «The Bourne Legacy».

– Siden jeg kom rett fra digre, effektdrevne greier som «Mission Impossible» og «The Avengers», føltes det som en liten film, ikke som en kjempefranchise, sier han til NTB på et London-hotell.

– Jeg likte det intime ved historien. Under brorparten av innspillingen befant jeg meg i et rom som dette. Og selv om det fysiske universet er viktig, er det ingen CGI-bruk involvert. Det skal være autentisk. Hvis resultatet ser dårlig ut, er det helt og holdent min feil.

Jeremy Renner og Rachel Weisz i The Bourne Legacy
Jeremy Renner og Rachel Weisz i The Bourne Legacy

Oscar-gjennombrudd

Det var i 2008, med Kathryn Bigelows multi-Oscar-vinner «The Hurt Locker», at californieren Renner virkelig ble stjerne. I 2010 ble han nominert igjen, takket være innsatsen i Ben Afflecks ranseventyr «The Town». Siden har det bokstavelig talt gått slag i slag med erkehollywoodske blockbusters, uten at vår mann vil høre snakk om at det er blitt rutine.

– Hver film er forskjellig, uavhengig av størrelse, insisterer han.

– Med store budsjetter får du kanskje litt bedre matservering og litt finere trailer. Men jeg vet ikke om jeg noen gang vil bli vant til sånne ting. Jeg er bare glad jeg har mulighet til å jobbe, fortsetter Renner, som stiller til intervju ubarbert og laidback antrukket i jeans og skinnjakke.

Jeremy Renner, Chris Evans og Scarlett Johansson i The Avengers.
Jeremy Renner, Chris Evans og Scarlett Johansson i The Avengers.

Super oppvarming

Oppvarmingen kommer i form av et gjensyn med Joss Whedons superhelt-massemønstring «The Avengers» (DVD-slipp denne uka). Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo og Chris Hemsworth er fortsatt med på laget.

– Jeg grunner ennå på hvem skikkelsen min der i gården var og er. På grunn av antallet figurer ble det begrenset plass, sier Renner om Hawkeye-rollen.

Desto mer oppmerksomhet vil han få som spesialagent Aaron Cross i «The Bourne Legacy», enda motspillerne er kjente nok også her. Regissør Tony Gilroy har mobilisert Rachel Weisz, Edward Norton og ringreven Albert Finney på flankene.

– Det ble mye kamptrening i forkant. Det var intenst. Stuntgjengen var den samme som på «The Avengers», så i så måte ble det en sømløs overgang, skryter Renner.

Så gjenstår det å se om publikum foretrakk at Damon sto for julingen.