Amour

Høstens filmperler!

Stor oversikt over festivalfavoritter og prisvinnende filmperler som mønstrer i årets kinohøst.

Høsten er kanskje den fineste årstiden å nyte i kinomørket. Store og små, norske og utenlandske og smale og brede filmer er klare for å underholde, røre, engasjere og begeistre oss på det store lerretet i månedene som kommer.

Her er noen av høstens utenlandske filmperler for kinogjengere som er på jakt etter noe litt annerledes:

Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva i Amour

AMOUR

Premiere: 25. desember

Mesterregissør Michael Hanekes kritikerroste film vant Gullpalmen i Cannes tidligere i år. Den handler om et velutdannet pensjonistpar i 80-årene, George og Anne, som opplever at kjærligheten blir satt på prøve når Anne en dag rammes av slag.

Monsieur Lazhar

MONSIEUR LAZHAR

Premiere: 25. desember

Denne Oscarnominerte dramakomedien forteller historien om en immigrant fra Algerie som søker asyl i Canada. Her får han en bratt læringskurve som vikar på en barneskole. En forfriskende historie og tap, uskyld og bedrageri, og om å lære av hverandre.

TIDLIGERE I HØST

Mads Mikkelsen i En kongelig affære

EN KONGELIG AFFÆRE

Premiere 14. september

Mellom den stadig mer sinnssyke kong Christian, opplysningsmannen og idealisten Struensee og den unge dronningen utspiller det seg et trekantdrama i 1700-tallets Danmark, som historikere har latt seg fascinere av i en årrekke. Regissør Nikolaj Arcel byr på lidenskapelig, forbudt kjærlighet, modige idealister og en nasjon i endring.

Léa Seydoux og Kacey Mottet Klein i Min søster

MIN SØSTER

Premiere: 21. september

Ursula Meiers kritikerroste film vant Sølvbjørnen under filmfestivalen i Berlin i år. Her møter vi unge Simon, som brødfør familien ved å stjele utstyr fra rike skituriser, og storesøsteren Louise, en rastløs sjel som flakker mellom jobber og kjærester.

Nina Hoss i Barbara

BARBARA

Premiere: 28. september

Denne vant prisen for beste regi i Berlin tidligere i år og er Tysklands håpefulle Oscar-birdrag. Vi befinner oss i Øst-Berlin i 1980, hvor legen Barbara forflyttes til en lite gudsforlatt sykehus som straff for å ha søkt utreisevisum. Sammen med kjæresten i Vest-Tyskland legger hun en plan for å flykte, samtidig som hun blir stadig mer involvert i sitt nye arbeid.

Liv Ullmann og Ingmar Bergman i Liv & Ingmar

LIV & INGMAR

Premiere: 28. september

Denne dokumentaren er en hyllest til Liv Ullmann og Ingmar Bergmann, skandinavias mest kjente filmpar. Den tar for seg historien om to sjelevenner, mennesker og store filmkunstnere, og spenningsfeltet mellom dem.

lykke

LYKKE

Premiere: 5. oktober

Den prisvinnende tyske regissøren Doris Dörrie er tilbake med ny film, som handler om relasjonen mellom to skadeskutte ungdommer i Berlin. Irina har rømt fra sitt krigsherjede hjemland og livnærer seg som gateprostituert, mens Kalle er en hjemløs pønker. Mot alle odds skaper de seg et liv sammen.

Hushpuppy i Beasts of the Southern Wild

PARADIS: KJÆRLIGHET

Premiere: 19. oktober

Ulrich Seidls nye film tar for seg begrepet "Sugar Mamas", gjennom en kvinne i 50-årene som reiser alene på ferie til Kenya på jakt etter kjærlighet og lykke. En mørk film som tegner et nådeløst bilde av et tabubelagt fenomen.

Brad Pitt i Killing them softly

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

Premiere: 26. oktober

Årets Sundance-vinner og store snakkis i filmverdenen beskrives som et fyrverkeri av en film. Vi møter Hushpuppy, en selvstendig liten jente som bor med sin fordrukne far i et fattig kystsamfunn i Louisiana. Det spekuleres allerede i Oscar-nominasjoner, både for regidebutant Benh Zeitlin og hovedrolleinnehaver Quvenzhane Wallis, spesielt sistnevnte.

Fra Headshot

KILLING THEM SOFTLY

Planlagt premiere: 2. november

Brad Pitt spiller hovedrollen som leiemorderen Jackie Cogan i Andrew Dominiks nye film, basert på en roman av George V. Higgins. Cogan får i oppdrag å undersøke et kupp begått under et mafiabeskyttet pokerspill. Filmen deltok i hovedkonkurransen i Cannes.

Fra Cesar må dø!

HEADSHOT

Premiere: 2. november

I denne mørke, stilsikre og intrikate krimmen fra Thailand møter vi en mann som prøver å glemme sin fortid som leiemorder. Men volden hjemsøker ham, og rollene reverserers - jegeren blir jaktet på. Når han møter en jente blir det enda vanskeligere.

Fra Operasjon Argo

CÆSAR MÅ DØ!

Premiere: 16. november

Italiensk dokumentar som følger de innsatte ved et sikkerhetsfengsel og deres oppsettelse av Shakespeares Julius Cæsar. Fangene fordyper seg i samspillet mellom vennskap og svik, makt, uærlighet og vold, men når applausen stilner smeller celledørene igjen bak Cæsar, Brutus og de andre.

Pietá

OPERASJON ARGO

Premiere 23. november

Med strålende kritikker og Oscar-buzz så det holder er denne thrilleren en av høstens mest spennende filmer. Ben Affleck har regien og spiller hovedrollen, og historien er basert på en sann historie om en risikabel redningsaksjon for å hente hjem seks amerikanere som har rømt fra en gisselaksjon i Iran på slutten av 1970-tallet.

From Up On Poppy Hill

PIETÁ

Premiere: 23. november

Koreanske Kim Ki-duk er kjent for særpregede og prisvinnende filmer som "Vår, sommer, høst, vinter... og vår" (2003) og "Tomme hus" (2004). Hans nye film er et gangsterdrama om en voldelig ung mann som jobber for en lånehai, og som blir konfrontert av en kvinne som hevder å være hans mor.

Selma Blair og Jordan Gelber i Dark Horse

MØTE PÅ VALMUEÅSEN

Premiere: 23. november

Animasjonsmestrene fra Studio Ghibli er tilbake med en ny film i høst, denne gangen rettet mot tenåringer og et voksnere publikum. Året er 1963 og Japan forbereder seg til OL. Her stifter vi bekjentskap med to svært så forskjellige ungdommer, populære Shun og pliktoppfllende Umi.

DARK HORSE

Premiere: 30. november

Filmskaperen Todd Solondz er kjent for mørke, tankevekkende og satiriske filmer om middelklassens skyggeside. Nå er han tilbake med en ny film, som tar for seg en blomstrende romanse mellom to stagnerte mennesker i 30-årene.