Mange damer, ingen "damefilm"

Det til tross for kvinnekarakter-bonanza i "Som du ser meg".

Med hele ni kvinneroller har regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud laget en film som ikke nødvendigvis handler så mye om kvinner likevel. Årets festivalsnakkis kunne i følge Henriette Steenstrup like gjerne vært om menn.

Les også: Som du ser meg vant den nordiske filmprisen.

INGEN TYPISK DAMEFILM

I "Som du ser meg" viser Haugerud frem tre historier med ulike moralske dilemma. En sykepleier havner i en arbeidskonflikt fordi hun slår om til engelsk når hun blir usikker. En oversetter setter sin integritet på spill i det hun overtales til å oversette en bok hun ikke kan stå inne for. En eldre dame og hennes datter føler seg ydmyket i det de blir tilbudt en milliongave fra en slektning. Sistnevnte spilles av Henriette Steenstrup, som slett ikke vil kalle filmen en typisk "damefilm".

- Når alle menn prøver å si at dette er en "damefilm", så parerer jeg med at ja, det er en film med masse damer, men det handler jo ikke om "dameting", det handler om hvordan folk knoter det til for seg selv.

Ane Dahl Torp og Henriette Steenstrup i en scene fra Som du ser meg

SLEIVSPARK TIL AMANDA

Utilsiktet er filmen blitt et sleivspark til årets Amandanominasjoner, der kun to kvinner var nominert i kategorien "beste kvinnelige hovedrolle". Steenstrup tror likevel at filmen like gjerne kunne inneholdt utelukkende menn, selv om uttrykket naturligvis ville blitt noe annerledes.

- Damer snakker ikke bare én til én, og det får vi se tydelig.

Steenstrup tror noe av grunnen til at publikum så langt har funnet filmen morsom er at gjenkjennelsesfaktoren er høy.

- Noe av grunnen til at man ler av det er at ingen får sånne åpenbaringer der de liksom går gjennom katarsis og blir bedre mennesker. Samtidig er det en komedie med mye sårhet i seg.

Les også: Amandanominasjonene 2012.

Fra Som du ser meg
Fra Som du ser meg

I de øvrige rollene møter vi blant annet forlagssjefen Anne (Andrea Bræin Hovig), forfatteren (Andrine Sæther), oversetteren Grete (Ragnhild Hilt), sykepleieren Lise (Laila Goody), Inger (Anne Marit Jacobsen) og Vibeke (Ane Dahl Torp).

PRISVINNER

"Som du ser meg" vant den nordiske filmprisen under filmfestivalen i Haugesund , og er plukket ut som en av tre aktuelle kandidater til neste års Oscar. Torsdag 13. september blir det klart om Haugeruds kvinnedrama slår storfilmene "Kon-Tiki" og "Kompani Orheim" i kampen om å være Norges bidrag.

Se bilder fra pressedagen her.

Filmen har premiere fredag 14. september.