Silje Reinåmo er Thale

«Thale» klar for USA

Den norske eventyrfilmen «Thale» har fått amerikansk kinodistribusjon og kan bli nyinnspilt i Hollywood.

Distribusjonsavtalen var ferdigsignert til visningen under Toronto International Film Festival onsdag, ifølge produsent Bendik Heggen Strønstad.

– Avtalen innebærer kinorelease i de største byene, samt DVD, Blu-ray og video on demand. Filmen planlegges sluppet vinter/vår 2013, sier han til NTB.

Det er selskapet XLrator som skal stå for amerikansk distribusjon, bekrefter «executive producer» Gudrun Giddings i Los Angeles.

– Koblingen av tradisjonell folklore med elementer fra den kontemporære thrilleren sørger for en sitrende story som fengsler helt til den skumle finalen, sier XLrator-sjefen Barry Gordon via epost.

I forlengelsen kan «Thale» bli nyinnspilt i Hollywood, hevder Strønstad.

– Vi er i sluttforhandlinger om avtalen på en remake. Det er kun detaljer som gjenstår før vi signerer med en betydelig aktør.

Thale

Hulderhistorie

«Thale» fikk sin norgespremiere i februar, er regissert av Aleksander Nordaas og kretser rundt Silje Reinåmo i hovedrollen som hulder.

Blant dem som har merket seg den i Canada, er bransjebladet Variety.

I sin anmeldelse oppsummerer kritiker John Anderson historien som en «sprø norsk miks av fjolleri, myter og sjokk mot sentralnervesystemet». Nordaas & Co. «danser kløktig mellom blod-og-gørr-komedie og fantasy-horror», heter det videre.

Slikt er musikk i Strønstads ører.

– At filmen vises her i Toronto, vil garantert øke interessen i USA, sier han offensivt.

Dødelig miks

Etter at dramaene «Kon-Tiki», «Uskyld» og «90 minutter» har gjort sitt, ligger det an til en fantasy-full Toronto-avslutning sett med norske øyne. Fredag presenteres episodefilmen «The ABCs of Death», der Thomas Cappelen Malling har regissert ett avsnitt.

– Den består av 26 kapitler som alle skildrer en måte å dø på, og karakteristisk for filmen er at de er skapt av nyere eller yngre regissører som kanskje har markert seg som litt utenfor boksen, sier Malling.

Selv markerte han seg med «Kommandør Treholt & ninjatroppen» (2010) under festivalen Fantastic Fest i Texas. Snart var han om bord.

– Thomas var én av de første vi oppsøkte fordi vi visste han ville bringe noe helt annerledes til prosjektet, skryter medprodusent Ant Timpson, som krysser fingrene for skandinavisk kinodistribusjon av «The ABCs».

Full feiring

Imens setter «Thale» kursen mot USA – men ikke før staben har festet ferdig i Toronto.

– Det er selvfølgelig veldig gøy å få distribusjon i USA. Og det er nesten litt uvirkelig å ha en «remake»-avtale så godt som på plass når vi ser tilbake på hvor dette prosjektet startet i 2009, sier Strønstad.

– Mange har vært interessert i rettighetene, og for oss er det viktig å signere med noen som viser genuin interesse for filmen og virkelig vil gjennomføre produksjonen. (©NTB)