Aksel Hennie og Kaia Varjord i 90 minutter

Sterk kost med juling på jobb

Kaia Varjord filmdebuterer med voldsoffer-rolle.

Eva Sørhaugs "90 minutter" viser de avgjørende minuttene i menneskers liv. Vi følger tre menn og deres ofre i minuttene før det hele går galt. Sørhaug har latt seg inspirere av det faktum at Norge er i europatoppen i antall partnerdrap, og viser således frem en realitet man ellers er vant til å forholde seg til i avisoverskrifter. Resultatet er blitt et knyttneveslag av en film som gir innsyn i en verden alle vet finnes, men ingen vil se.

FILMDEBUTANT

Kaia Varjord spiller samboeren til Trond (Aksel Hennie) i filmen. Hun debuterer dermed på kinolerretet med en særs krevende rolle som både voldtas og bankes opp gjentatte ganger. Selv var Kaia lenge i tvil om hun skulle takke ja til rollen.

Kaia Varjord i 90 minutter
Kaia Varjord i 90 minutter

I filmen er Varjords rollekarakter fanget i sitt eget hjem av samboeren, en ruset og voldelig mann. Det å gå på jobb dag etter dag i ens ærend for å få bank av Aksel Hennies rollekarakter på settet opplevde Varjord som tungt.

- Det var tøffe saker, og ekstremt utmattende. Det var stort sett voldtekt eller sloss-scener. Vi holdt vel på i en drøy uke med det, så det var jo det jeg gikk til på jobb kan du si.

BANKET AV HENNIE

Under arbeidet med de tøffeste scenene kom det gode forholdet til motspiller Aksel Hennie godt med. De to holdt en tett dialog underveis, og hadde gjort klare avtaler på forhånd.

- Vi kjente hverandre ikke fra før av, så vi snakket mye sammen om hvor grensene gikk, og gjorde avtaler om at vi begge kunne rope stopp dersom ting gikk for langt.

Isposer måtte ofte tas i bruk for å lindre, og Varjord forteller at hun generelt hadde vondt i kroppen under innspillingen etter de krevende scenene.

STERK KOST OGSÅ FOR PUBLIKUM

Av publikum som har sett filmen så langt omtales den som sterk kost, og filmen har fått aldersgrense 15 år med frarådning om å la yngre publikum se den. Regissør Eva Sørhaug skal i ettertid ha innsett hvilken påkjenning det var for Varjord å spille inn enkelte scener.

- En dag kom Eva og sa at herregud, sorry, jeg burde ha snakket med deg underveis, men jeg var redd for at du skulle bryte sammen. Så hun satt i et annet rom og ropte inn til meg, Kaia - går det bra? Og da måtte jeg være sterk og rope tilbake at jada, en gang til!

Som skuespiller trigges Varjord av utfordrende roller, og er ikke fremmed for å gjøre noe lignende igjen, men i nærmeste fremtid blir det neppe.

- Jeg har nok en stund tenkt at jeg ikke skal gjøre for mye sånt fremover, men man skal aldri si aldri!

Kaia Varjord, Mads Ousdal, regissør Eva Sørhaug, Bjørn Floberg, Pia Tjelta og Annmari Kastrup
Kaia Varjord, Mads Ousdal, regissør Eva Sørhaug, Bjørn Floberg, Pia Tjelta og Annmari Kastrup

NORSK STJERNEENSEMBLE

I tillegg til Aksel Hennie møter vi i filmen også Bjørn Floberg og Mads Ousdal, som begge spiller menn som i en eller annen form utøver vold mot sine partnere, spilt av henholdsvis Annmari Kastrup og Pia Tjelta. "90 minutter" ble tatt ut til filmfestivalen i Toronto og har høstet lovord fra anmeldere i blant annet Variety og Screen.

Les også: Store forventninger til norske filmer i utlandet.

"90 minutter" har norgespremiere fredag 21. september.