J. K. Rowling

Rowlings nye: Sex, knark og landsbypolitikk

Harry Potter er skrevet ut av historien, men hans forfattermamma JK Rowling gir seg ikke. Nå kommer hennes første roman som først og fremst er beregnet for voksne, «The Casual Vacancy».

Boka kommer i salg i Storbritannia torsdag. Den norske utgaven får tittelen «Den tomme stolen», og boka beskrives av nyhetsbyrået AFP som en hardtslående historie om sex, narkotika og lokalpolitikk på landsbynivå.

Forventningene er skyhøye og store ord sitter løst i forhåndsomtalen av boka.

– Dette er en av de største utgivelsene så langt i det 21. århundre, sier Philip Stone som har ansvar for salgsbarometrene i de britiske bokhandlernes fagblad The Bookseller.

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint og J. K. Rowling på verdenspremieren til Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2

Respekt

Men så er det heller ikke hvilken som helst forfatter det dreier seg om. JK Rowlings bøker om trollmannslærlingen Harry Potter er solgt i mer enn 450 millioner eksemplarer verden over, men er ikke bare en kommersiell suksess – de har også sikret Rowling litterær respekt.

Den tyske forfatteren Uwe Tellkamp foreslår Rowling til Nobels litteraturpris. Han mener de sju Harry Potter-romanene er «de første bøker fra det 21. århundre som utvilsomt vil bli stående i litteraturhistorien».

– Hun har utrettet utrolige ting for litteraturen, for lesingen og for barna, sier Tellkamp ifølge nyhetsbyrået DPA. Han er selv hedret med høythengende Deutscher Buchpreis for sin roman «Der Turm».

Daniel Radcliffe, J. K. Rowling, Emma Watson og Rupert Grint på verdenspremieren til Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2

Voksenforfatter

Så spørs det om Rowling kan markere seg som voksenforfatter, like sterkt som hun gjorde det i rollen som litterær magiker for den yngre garde. Den steinrike 47-åringen trekker nærmest på skuldrene, når hun blir spurt om hun frykter kritikernes reaksjon.

– Jeg er verdens frieste forfatter, jeg kan gjøre hva søren jeg vil. Hvis alle sier at den nye boka er sjokkerende dårlig, så byr jeg selvfølgelig ikke inn til fest. Men jeg skal nok overleve, sier Rowling til London-avisen The Guardian.

Så får vi se hva hun har stelt til i den oppdiktede landsbyen Pagford sørvest i England. Historien begynner med at et medlem av det lokale kommunestyret dør, og landsbyfolket legger planer og lager sammensvergelser for å fylle den tomme stolen.

Les mer om Harry Potter!