Ben Affleck i Operasjon Argo

Afflecks Operasjon Argo slår an

Kritikerros og Oscar-buzz rundt Ben Afflecks nye film "Operasjon Argo", som er klar for norske kinoer.

Ben Afflecks nye film "Operasjon Argo" nevnes hyppig i Oscar-sammenheng, og med en vel overstått premiere i USA i viser filmen at den også har falt i smak hos kinopublikummet.

23. november er det klart for norske premiere.

Basert på en sann historie

Året er 1979 og den iranske revolusjonen nærmer seg sitt klimaks. Den styrtede sjahen har fått eksil i USA, og amerikanere blir dermed fiende nr 1 for et hevntørsig regime ledet at Ayatollah Khomeini. Ingen amerikanske borgere slipper inn eller ut av landet. Den amerikanske ambassaden angripes og 52 mennesker tas til gissel. Seks unnslipper i kaoset, og søker tilflukt i hjemmet til den kanadiske ambassadøren.

Se traileren her!

Ben Affleck i Operasjon Argo
Ben Affleck i Operasjon Argo

Kritikeryndling

Affleck har en tendens til å involvere seg i gode filmprosjekter. Han vant sin første, og hittil eneste, Oscar allerede i 1998 sammen med Matt Damon, for manuset til "Good Will Hunting"(1997). Regidebuten "Gone Baby Gone" (2007) og "The Town" (2010) ble begge godt mottatt og sikret begge Oscar-nominasjon for beste birolle, henholdsvis til Amy Ryan og Jeremy Renner.

Nå står han klar med den vanskelige tredjefilmen som regissør, og etter spekulasjonene å dømme kan han vente seg Oscar-nominasjon for både beste film, beste regi og beste adapterte manus (ved Chris Terrio) for innsatsen.

Ben Affleck som Tony Mendez i Operasjon Argo
Ben Affleck som Tony Mendez i Operasjon Argo

"Operasjon Argo" har hittil fått meget gode kritikker, etter å ha blitt vist på anerkjente filmfestivaler som Telluride og Toronto, og premierehelgen i USA viste at også publikum lot seg overbevise. Filmen åpnet meget godt med over 20 millioner dollar innspilt, og Oscar-sjansene styrkes stadig.

Tony Mendez (Ben Affleck), en såkalt eksfiltreringsekspert fra CIA, en som spesialiserer seg i å få folk trygt hjem fra truende områder og situasjoner, får oppdraget med å bringe de seks helskinnet hjem. Planen hans er så vanvittig at den bare kunne skjedd på film...

Filmen er basert på virkelige hendelser som i årtier var skjult for offentligheten.

FILMKLIPP: Operasjon Argo - En sann historie

Kilder: IndieWire, RottenTomatoes