Ben Affleck som Tony Mendez i Argo

Affleck leder «Operasjon Argo»

– Det smarteste jeg har gjort er å bruke skuespillerkarrieren som regiskole, sier Ben Affleck, klar med brennaktuelle «Operasjon Argo».

Senhøsten 1979: Iranske militante stormer USAs ambassade i Teheran og tar 52 gisler. Seks ansatte unnslipper og går i dekning hos sine kanadiske UD-kolleger i byen.

Nå kommer filmen (norgespremiere 23. november) om den utrolige redningsaksjonen, der amerikansk etterretningstjeneste slo seg sammen med Hollywood for å få de seks ut.

– Det er et drama, det er en thriller, det er en komedie, sier regissør og hovedrolleinnehaver Ben Affleck (40) under London Film Festival.

– Og det er en sann historie, legger han triumferende til.

Se traileren her

Ben Affleck i Operasjon Argo

Sci-fi à la CIA

Affleck spiller CIA-agenten Antonio Mendez, som tar seg inn i Iran under påskudd av å skulle finne innspillingssteder til det fiktive sci-fi-eventyret «Operasjon Argo». Slik var det også i virkeligheten.

– Som filmskaper har du to former for ansvar, doserer en uformelt jeanskledd Affleck.

– Den første er å lage en best mulig film – den andre å gjøre det så sannferdig som mulig. Selv om det ikke er blitt noen dokumentar, er ryggraden i det som presenteres, reell. Tony Mendez jobbet med oss hele veien, samt fem av de seks, så vi hadde input nok.

«Operasjon Argo» er imidlertid ikke ment som noen kommentar til dagens uroligheter, ifølge Affleck, enda den følger tett på rakettangrepet som kostet ambassadør Stevens livet i Libya.

– Dette er ingen politisk film. Den handler om faktiske hendelser for over 30 år siden. Vi hadde ingen muligheter til å foregripe hvordan historien ville gjenta seg, understreker han.

Gratis filmskole

Det var med Richard Linklaters «Dazed and Confused» (1993) Affleck havnet i rampelyset for alvor. I voksen alder har han søkt bak kamera i «Gone Baby Gone» (2007) og «The Town» (2010).

Ben Affleck og Casey Affleck på premieren til Gone Baby Gone
Ben Affleck og Casey Affleck på premieren til Gone Baby Gone

– Jeg hadde alltid et ønske om å bli regissør. Jeg skrudde sammen noen usedvanlig dårlige studentfilmer i min ungdom, forteller han.

– Det smarteste jeg sannsynligvis har gjort, var å bruke skuespillerkarrieren min som gratis filmskole. De kan jo ikke sparke deg av settet for å stille spørsmål når du tross alt er med i filmen, fortsetter Affleck lattermildt.

– Altså var det sånn jeg drev på. Jeg anser meg selv som filmskaper, og som skuespiller, manusforfatter og produsent. Jeg ser ikke store skillelinjer mellom merkelappene – alle inngår i suppa du lager film av.

Tenker ikke Oscar

Hvordan ser Affleck så på Oscar-spekulasjonene som allerede omkranser den nye «babyen» hans?

– Ærlig talt opptar de meg ikke. Jeg tenker ikke på sånt, hevder han.

– Film er vanskelig. Du jobber så hardt, og hvis ingen går og sjekker resultatet, blir det som treet som faller i skogen. Derfor konsentrerer jeg meg først og fremst om å få folk til å komme og dele opplevelsen.