Nikki Reed og Jackson Rathbone

Nikki Reed: – Twilight-universet er magisk

Hun spiller den vakre vampyren Rosalie i Twilight-filmene, og er ikke i tvil om at Stephenie Meyers millionbutikk av et univers har betydd enormt mye for henne.

Sammen med Kristen Stewart, Robert Pattinson og Taylor Lautner har Nikki Reed fløyet høyt på Twilight-bølgen. Men nå er det slutt. Den femte og siste filmen kommer på kino fredag, og det er duket for festpremiere med to av filmens stjerner på plass i Oslo.

– Jeg føler ikke lettelse. Jeg er trist fordi det er over, sier Reed. Hun er ganske sliten når vi treffer henne på en hotellsuite i Oslo.

– Vi var på filmpremiere, så fløy vi rett hit. Jeg har sovet en time. Så du må ha meg tilgitt om jeg virker litt utenfor. Men jeg klager ikke. Det å reise er faktisk det jeg vil fremholde som det kanskje mest fantastiske med hele Twilight-opplevelsen for min del. Jeg har fått oppleve så mye ekstraordinært.

Vil ikke snakke om Stewart

Vi spør henne hvordan det har vært å observere hysteriet rundt Robert Pattinson og Kristen Stewart på nært hold, men hun vifter avvæpnende på hodet.

– Jeg kan ikke snakke for dem.

– Men du må jo ha sett selv hvor hysteriske fansen er i nærheten av dem, og hvilken kult det er som omgir stjerneparet?

– Jo da, men som sagt: Det får de nesten si noe om selv. Jeg svarer ikke på noe som har med dem å gjøre. Personlig har jeg lært meg å leve med alt oppstyret som omgir Twilight. Jeg blir ikke lenger overmannet av fansen selv om de er mange – og gjør mye ut av seg.

Den mørkhårede skjønnheten, som også har vært innom manusskriving, smykkedesign og musikk, har gått langt for å bli vampyren Rosalie.

– Rosalie kalles jo Blondie, så hva kan jeg si. Jeg er mørk, men ville ha rollen. Det har betydd veldig mange lange timer hver dag i sminkestolen. Det kan være slitsomt, særlig når scenen din klippes bort føles det tungt.

Nikki Reed som Rosalie i Twilight-serien

– Andre utfordringer? Ja, i store deler av filmserien har Rosalie vært sinna på verden og familien. Det var deilig å få vise en mykere side av henne i denne siste filmen.

– Og igjen: Jeg kan ikke klage. Det har vært for fantastisk å være med på dette til at jeg kan gjøre det.

Sterke scener

Vi rekker så vidt å få inn et spørsmål om graden av vold i den siste filmen. I grusomme middelalderske tilbakeblikk blir spedbarn kastet på bålet. Og i et slag mellom godt og vondt triller hodene som om det var eplehøsting.

– Jeg vet det kan være sterke scener. Jeg har en 13-årig lillebror som jeg prøver å holde unna disse scenene. Jeg pleier å si at foreldrene må se an ungdommen sin. Ikke alle unge bør se dette, medgir hun.

Men sier at det er noe episk og storslått over kampen mellom det gode og det onde.

– Det er en av grunnene til at filmene fenger. Det, sammen med budskapet om udødelig kjærlighet, er nok grunnen til at dette er blitt så stort. Stephenie Meyers verden er magisk, smiler Nikki Reed en tanke matt. Og innrømmer at hun gleder seg til å få mer søvn.

– I motsetning til vampyrene så trenger jeg det, smiler hun.

Rosalie (Nikki Reed)