Dette blir storfilmene i 2013

Filmweb guider deg gjennom storhetene i filmåret 2013.

Hobbiter, Tarantino-western, litterære klassikere, raske biler, morsomme monstre og nostalgi. Vi har tatt en titt på kinoåret 2013, og her er mye spennende i vente.

I fjor traff vi mye og hadde noen store bom - og i år prøver vi igjen på å tippe filmene som trekker flest kinogjengere i det kommende året.

Disse filmene vinner kinopublikummets gunst i 2013:

Leonardo DiCaprio i Tarantinos Django Unchained

DJANGO UNCHAINED

Premiere: 18. januar

Hvorfor? Quentin Tarantino er en populær regissør som trekker mye publikum. Vi tror at hans nye film vil gjøre det samme og gleder oss til et western-univers kalibrert gjennom den særpregede filmskaperens øyne, med Leonardo Dicaprio som skurk, morsom dialog og et kult soundtrack. Utenlandske kritikere gir dessuten tommlene opp, filmen er nominert til 5 Golden Globe-priser og den ligger an til å bli en av de store kandidatene til Oscar-utdelingen på nyåret.

Filmen fikk i overkant av 180 000 besøkende.

Eddie Redmayne i Les Misérables

LES MISÉRABLES

Premiere: 18. januar

Hvorfor? Med stjernefylt rollebesetning, dyktige Tom Hooper i regien og en velkjent og høyt elsket musikal som utgangspunkt, tror vi "Les Misérables" vil lokke både unge og gamle til kinosalen i 2013. Filmen, og spesielt Anna Hathaways birolle, regnes som en sterk kandidat til den store prisudelingssesongen, og har allerede fått med seg 4 Golden Globe-nominasjoner. Vi ser for oss en storslagen og visuelt fengende film.

Filmen fikk nesten 165 000 besøkende.


Bruce Willis i A Good Day to Die Hard

A GOOD DAY TO DIE HARD

Premiere: 14. februar

Hvorfor? Gjennom tre tiår har Die Hard-filmene begeistret publikum over hele kloden. Hele veien har publikumstallene økt, og vi tror den femte i serien med Bruce Willis som John McClane vil gjøre det minst like bra som sine forgjengere. Vi forventer rendyrket action og onelinere i fleng: Yippie-kai-jay, motherfucker! Dessuten var teasertraileren meget lovende.

Filmen fikk nesten 180 000 besøkende.

Alice Englert og Alden Ehrenreich i Beautiful Creatures

BEAUTIFUL CREATURES

Premiere: 15. februar

Hvorfor? Denne første filmen basert på den bestselgende bokserien til Kami Garcia og Margaret Stohl tror vi kan være en utfordrer til å fylle vakumet etter de populære Twilight-filmene, som nå har hatt sin finale. Fantasy-sjangeren slår an om dagen, og her blir vi tatt med inn i magiens verden med hemmeligheter, mystiske forbindelser, ung kjærlighet og en kamp mellom lys og mørke. Blir Ethan og Lena de nye Bella og Edward?

Les også: Bli kjent med karakterene i Beautiful Creatures

Her bommet vi, denne filmen fikk i overkant av 50 000 besøkende.

Iben Akerlie i Victoria

VICTORIA

Premiere: 1. mars

Hvorfor? Knut Hamsuns kjente roman skal for første gang filmatiseres på norsk, og bak står produsentene av "Max Manus" og "Trolljegeren". Nykommer Iben Akerlie gjør tittelrollen, mens Bill Skarsgård og Jakob Oftebro spiller hennes beilere. Kombinasjonen ung kjærlighet og en klassisk norsk roman kan potensielt trekke publikummere i alle aldere, og vi er veldig spente på hvordan denne vil slå an. Har på følelsen at det er litt enten eller.

Les også: En "moderne" kjærlighetshistorie

Her bommet vi, denne filmen fikk nesten 90 000 besøkende.

Robert Downey Jr. som Tony Stark i Iron Man 3

IRON MAN 3

Premiere: 26. april

Hvorfor? Den forrige Iron Man-filmen fikk 163 00 besøkende, men vi tror Avengers-suksessen vil være med på å øke tilstrømmingen når nok en gang Robert Downey Jr. gjør rollen som Tony Stark/Iron Man. Marvel og Disney satser stort om dagen, og vi gleder oss spesielt til å se Guy Pearce som vitenskapsmannen Dr. Aldrich Killian og Ben Kingsley som superskurken The Mandarin.

Filmen fikk nesten 300 000 besøkende!

Jordana Brewster og Paul Walker i Fast and Furious 6

THE FAST AND THE FURIOUS 6

Premiere: 24. mai

Hvorfor? Prisvinner og kritikerfavoritt? Neppe. Publikumsvinner? Ja! Fast and Furious-filmene har en enkel oppskrift på suksess: action, raske biler og tøffe karer. Den forrige filmen med Vin Diesel, Luke Evans og Dwayne Johnson fikk et kinobesøk på over 220 000, og vi tror den neste filmen vil gjøre det like bra.

Filmen fikk drøye 270 000 besøkende.

Bradley Cooper, Zach Galifianakis og Ed Helms i The Hangover Part III
Bradley Cooper, Zach Galifianakis og Ed Helms i The Hangover Part III

THE HANGOVER PART III

Premiere: 29. mai

Hvorfor? De to første filmene har fått opp under 300 000 besøkende og plassert seg høyt på kinotoppen. Vi tror Phil, Stu, Doug og Alan greier å begeistre nok en gang, og synes det er klokt av regissør Todd Philips å endre konseptet litt: denne gangen er det nemlig ikke et utdrikningslag som danner utgangspunktet for eskapadene, men en tilsynelatende uskyldig liten roadtrip. Ting går selvsagt over stokk og stein.

Filmen fikk nesten 220 000 besøkende.

Skogens hemmelige rike (Epic)

EPIC - SKOGENS HEMMELIGE RIKE

Premiere: 7. juni

Hvorfor? Gjengen bak Istid-filmene vet å trekke publikum, og en stor, animert barnefilm om sommeret bruker bety høye besøkstall. Denne gangen er det helt ny verden vi skal tre inn i, når en tenåringsjente på magisk vis transporteres inn i skogens hemmelige rike.

Filmen fikk nesten 120 000 besøkende.

Leonardo DiCaprio i The Great Gatsby

THE GREAT GATSBY

Premiere: 22. mai

Hvorfor? En litterær klassiker, Baz Luhrman og store navn som Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan og Tobey Maguire. Vi tror denne fargesprakende filmversjonen av F. Scott Fitzgeralds roman vil begeistre stort med sitt overraskende soundtrack, store skuespillernavn og visuelle uttrykk. Trailerne lover bra!

Filmen fikk nesten 105 000 besøkende.

Henry Cavill og Amy Adams fra Man of Steel

MAN OF STEEL

Premiere: 21. juni

Hvorfor? Christoper Nolan produserer og Zack Snyder har regien når Supermann skal tilbake på kinolerretene til sommeren. Det blir mørkere, det blir mer realistisk og vi får møte en helt ny versjon av verdens mest kjente superhelt. De første smakebitene pirrer nysgjerrigheten og vi har troa på at "Man of Steel" vil trekke nok kinogjengere til at den havner et stykke opp på kinotoppen når året er omme.

Filmen fikk nesten 175 000 besøkende.

Monsteruniversitetet

GRUSOMME MEG 2

Premiere: 5. juli

Hvorfor? De små gule vesenene er tilbake i sommer og, som så ofte med animerte Hollywood-filmer på den tiden av året, tror vi filmen vil trekke mange besøkende. Steve Carell gjør fortsatt stemmen til Gru, mens Al Pacino er ombord for første gang med stemmen til Grus fiende.

Filmen fikk nesten 270 000 besøkende.

Fra Smurfene 2

MONSTERUNIVERSITETET

Premiere: 2. august

Hvorfor? Animasjonsmestrene fra Pixar gjorde stor suksess med "Monsterbedriften" i 2001, og nå er monstrene tilbake i ny storsatsning, stadig med Billy Crystal og John Goodman med stemmene til Mike og Sulley. Her blir vi med tilbake til de to monstrenes yngre dager, på en tid da de ikke kunne fordra hverandre.

Filmen fikk 180 000 besøkende.

Mormor i Mormor & de 8 ungene spilles av Marit Opsahl Grefberg
Mormor i Mormor & de 8 ungene spilles av Marit Opsahl Grefberg

MORMOR & DE 8 UNGENE

Premiere: 16. august

Hvorfor? Knerten-filmene har gått sin seiersgang på norske kinoer de senere årene, og nå kommer nok en filmatisering basert på Anne Cath Vestlys skrivning. Vi tror nostalgiske foreldre og nye Vestly-fans vil ta turen på kino for å oppleve Norges favoritt-mormor på det store lerretet.

Filmen fikk nesten 190 000 besøkende.

Still fra Pionér

SMURFENE 2

Premiere: 30. august

Hvorfor? Ganske enkelt fordi den første Smurfe-filmen trakk nesten 240 000 kinopublikummere. Gammelsmurf, Smurfeline, Klønesmurf og de andre Smurfene begeistrer stadig, så får bare foreldregenerasjonen krysse fingrene for at det ikke er duket for en ny runde med Smurfehits!

Les om den forrige Smurfe-filmen

Filmen fikk over 185 000 besøkende.

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

PIONÉR

Premiere: 30. august

Hvorfor? Erik Skjoldbjærgs thriller om det norske oljeeventyret har allerede fått en del mediaoppmerksomhet. Mer vil det nok bli når det nærmer seg premiere på filmen om Nordsjødykkeren Petter (Aksel Hennie). Skjoldbjærgs forrige film, "Nokas", trakk over 250 000 besøkende på kino. Vi tror hans kommende film også vil vekke nysgjerrighet hos kinopublikummet.

Les også: Se traileren til Pionér

Filmen fikk nesten 170 000 besøkende.

Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen i Gåten Ragnarok

GÅTEN RAGNAROK

Premiere: 4. oktober

Hvorfor? Norges svar på Indiana Jones? Actioneventyret "Gåten Ragnarok" tar oss med inn i et mysterium fra Vikingtiden, med arkeologen Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) og hans to barn. De oppdager at Osebergskipet innholder skjulte hemmeligheter og legger ut på en reise for å løse gåten. En stor satsning som vi tror vil appelere bredt på kino.

Les også: Ragnarok solgt til USA

Peeta Mellark (Josh Hutcherson) og Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) fra The Hunger Games: Catching Fire

SOLAN OG LUDVIG: JUL I FLÅKLYPA

Premiere: 8. november

Hvorfor? 2013s store julesatsning har alle forutsetninger for å bli en skikkelig kinofavoritt. Kjell Aukrusts kjente og kjære karakterer Solan, Ludvig og Reodor returnerer endelig til kinolerretet. Sist så vi dem i "Flåklypa Grand Prix", tidenes mest sette norske film og for mange en vital del av julestemningen.

Se også: Første traileren til den nye Flåklypa-filmen

Martin Freeman som Bilbo i Hobbiten: Smaugs ødemark

THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE

Premiere: 20. november

Hvorfor? Nesten 250 000 besøkende så den første filmen i serien, og følger Hunger Games oppskriften til Twilight-serien blir det enda flere på film nummer 2. Bøkene er enormt populære og Jennifer Lawrence har fått massivt skryt for sin innsats som heltinnen Katniss Everdeen. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Les også: Nytt fra The Hunger Games

HOBBITEN: SMAUGS ØDEMARK

Premiere: 11. desember

Hvorfor? Den andre filmen i Peter Jacksons Hobbiten-trilogi er premiereklar kun et år etter den første filmen. Og det er ingen grunn til å tro at hordene som så den første filmen ikke vil få med seg fortsettelsen. Dette blir en av 2013s mest sette filmer, kanskje også den mest sette - hvis den rekker det før året er omme.

Se også: Alt om Hobbiten-filmene

Med forbehold om endring av premieredato.

Se også: Kinotoppen - mest sett hittil i år

Se alle kommende filmer - helt frem til desember 2014!

Hvilken av disse 20 filmene gleder du deg mest til?