James Bond: Skyfall

Kinotoppen fra 2012

Disse filmene trakk flest kinogjengere i året som gikk.

Mot slutten av 2011 tippet vi hvilke filmer som ville trekke flest kinogjengere i 2012, med ganske mange treff og noen bom. Nå er tallenes tale klar.

2012 har vært et kinoår preget av eventyrere og helter, i form av både hobbiter, oppdagere, toppagenter og superhelter. Tre norske filmer har kommet med årets topp 20, med to blant de fem beste, mens det ellers stort sett har gått i Hollywood-produksjoner.

Halvparten er oppfølgere eller forløpere, mens kun tre (!) av de 20 mest sette filmene bygger på originalmanus og ikke tidligere eksisterende materiale. Vi håper på mer kreativitet og originale ideer for 2013!

Her er topp 20 fra 2012:

KON-TIKI

Besøk: 881 658

Filmen om Thor Heyerdahls eventyrlige ekspedisjon har gått seiersgang på kinoene over hele landet. Den troner på toppen over 2012s mest besøkte kinofilmer og er en av tidenes mest sette norske filmer. I tillegg har filmen blitt solgt massivt i utlandet og som tidenes første norske film blitt nominert til Golden Globe. Vi krysser fingrene for Oscar-nominasjon!

Les også: Det norske filmåret 2013

JAMES BOND: SKYFALL

Besøk: 723 125

Den tredje filmen med Daniel Craig som britenes superagent har gjort stor suksess både her i Norge og i resten av verden. Godt over 700 000 besøkende har tatt turen på kino her til lands, som gjør filmen til den mest sette Bond-filmen på kino i nyere tid og blant de mest sette noensinne.

Stem på din favoritt fra 2012 her!

ISTID 4: KONTINENTER PÅ AVVEIE

Besøk: 700 236

Istid-filmene har fått solide kinobesøktall, og den fjerde i rekken har gjort det samme. De forhistoriske dyrene Manny, Sid og Diego, for ikke å snakke om Scrat og hans evinnelige jakt på eikenøtta, begeistrer fortsatt store og små på kino. Får vi se en femte i rekken?

HOBBITEN: EN UVENTET REISE

Besøk: 449 183

Peter Jacksons retur til Middle Earth har vært en av de mest etterlengtede filmene i år og for mange publikummere årets høydepunkt på kino. Filmen kom sent, nærmere bestemt 12. desember, men likevel har den kommet høyt opp på besøkslistene.

REISEN TIL JULESTJERNEN

Besøk: 443 188

Årets store norske julefilmsatsning er basert på et teaterstykke som også har gitt opphav til en kjent og kjær julefilm med Hanne Krogh i hovedrollen. Den nye versjonen har trukket mange kinogjengere og plasserer filmen på en god 5. plass over 2012s mest sette filmer.

THE DARK KNIGHT RISES

Besøk: 409 004

Finalen i Christopher Nolans populære Batman-trilogi ble den mest sette superheltfilmen i året som gikk. Nolans mørke vri på historien om den flaggermuskledte helten har begeistret både publikum og kritikerne, og påvirket måten Hollywood portretterer superheltene.

Les også: En mørkere og mer alvorlig Supermann

MADAGASKAR 3: FULL RULLE I EUROPA

Besøk: 379 366

Dyrene fra Madagaskar begeistrer stadig både store og små kinogjengere, og ble en av sommerens mest sette filmer. Denne gangen tok vennene turen til Europa, hvor de slo seg sammen med et omreisende sirkus.

PUS MED STØVLER

Besøk: 321 614

Denne spin-offen til Shrek-filmene, dedikert til katten med støvlene, sparket i gang kinoåret 2012. Her fikk vi vite bakgrunnshistorien til den tøffe pusen og følge med på et eventyr med mange kjente figurer.

THE AVENGERS

Besøk: 318 718

Marvel tok frem storskytsen i 2012 og samlet en rekke av sine superhelter på ett brett. Thor, Captain America, Black Widow, Iron Man, Hulken og co har gjort det stort på verdensbasis og blitt den tredje mest innbringende filmen noensinne. Her hjemme har den ikke vært like dominerende, men likevel gjort det meget bra.

THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN - PT 2

Besøk: 312 293

Fansen sviktet ikke når det var duket for den store Twilight-finalen i november, og filmen ble den nest mest sette i serien, så vidt slått av "The Twilight Saga: Eclipse". Hvilken filmserie vil nå fylle tomrommet etter Bella, Edward og Jacob?

Les også: Filmwebs favoritter fra 2012

THE HUNGER GAMES

Besøk: 248 627

Den første filmen i serien basert på Suzanne Collins' bestselgende bøker startet sitt liv på kino enda bedre enn den første Twilight-filmen. Jennifer Lawrence har fått mye skryt, både av fansen og kritikerne, for sin rolletolkning av heltinnen Katniss Everdeen.

THE DICTATOR

Besøk: 218 511

Sacha Baron Cohens nye film ble 2012s mest sette komedie. Tidligere har han fått kinosaler til å buldre av latter med "Borat" og "Bruno", og nå har han gjort det igjen med et hysterisk portrett av en diktator.

MODIG

Besøk: 213 538

"Modig" er ikke blant de mest besøkte Pixar-filmene gjennom tidene, men vi berømmer studioet for å satse på nye ideer og originale manus. Denne animasjonsfilmen er en av få filmer i 2012s topp 20 som er bygget på et helt nytt konsept.

AMERICAN PIE: REUNION

Besøk: 209 436

Gjensynet med gjengen fra American Pie gjorde det bedre på kino enn forventet. Over 200 000 tok turen på kino for å finne ut av hvordan det har gått med Jim, Chris, Kevin, Michelle, Finch og Stifler.

MISSION IMPOSSIBLE: GHOST PROTOCOL

Besøk: 206 111

For fjerde gang tar godeste Tom Cruise på seg umulige actionfylte oppdrag i rollen som Ethan Hunt. Denne gangen med populære Jeremy Renner med på laget.

THE AMAZING SPIDER-MAN

Besøk: 188 744

Den nye Spider-Man-serien med Andrew Garfield i rollen som Peter Parker ble nok litt overskygget av to andre store superheltfilmer i år, men har likevel fått et godt kinobesøk. Våren 2014 er det duket for film nummer to.

Se også: Alt om superheltfilmene

TINA & BETTINA: THE MOVIE

Besøk: 188 395

Filmen om bloggerne fra Smestad vest gjorde det uventet bra på kino, og er den tredje mest sette norske filmen i 2012. Odd-Magnus Williamson er dermed den skuespilleren som har vært med på å dra flest publikummere på kino, med Tina & Bettina-filmen i tillegg til en rolle i "Kon-Tiki".

ALVIN OG GJENGEN 3

Besøk: 177 171

Den tredje filmen om Alvin, Simon og Theodore hadde premiere i 2011 og er totalt sett av 281 566, men den hadde altså nok besøk i 2012 til å plassere den i topp 20. Publikum liker fortsatt ekornene, til kritikernes store fortvilelse.

TED

Besøk: 168 449

Skaperen av TV-serien "Family Guy", Seth MacFarlane, har gjort en imponerende filmdebut med komedien "Ted". Den ble Universals mest sette film i USA og har spilt inn over 500 millioner dollar på verdensbasis.

PROMETHEUS

Besøk: 153 201

Ridley Scotts retur til Alien-universet var kanskje en av 2012s mest omtalte filmer. Horder av Alien-fans var meget spente på filmen, som klarte å karre seg inn på topplisten over 2012s mest sette filmer.

Tallene er hentet fra Filmwebs Rapportserver, hvor alle kinoene i landet rapporterer inn sine innspillingstall.

Les også: Dette blir storfilmene i 2013