Pål Sverre Valheim Hagen og Kon-Tiki troner på den norske kinotoppen

Topp 10 norske filmer i 2012

De mest sette norske kinofilmene.

Blant årets norske kinofilmer har det vært stort strekk i feltet og en soleklar publikumsvinner på topp: filmen om eventyreren Thor Heyerdahl og hans ferd over Stillehavet har blitt en av tidenes mest sette norske filmer, og står alene for nesten halvparten av kinobesøket til de norske filmene i år.

Les også: De beste filmene fra 2012

Samlet sett er besøket på norske filmer det laveste siden 2007, med en meget svak vårsesong. På sensommeren og utover høsten tok besøket seg kraftig opp, men ikke nok til å gjøre 2012 til et spesielt godt norsk filmår totalt sett.

Her er 2012s mest sette norske kinofilmer:

Kon-Tiki

1. KON-TIKI

Hittil sett av: 879 948 (per 10. desember 2012)

Sjelden ser filmer, og i alle fall norske filmer, slike publikumstall som "Kon-Tiki" har oppnådd i 2012. Joachim Rønning og Espen Sandbergs filmatisering av Heyerdahls eventyrlige ekspedisjon overbeviste både filmkritikere og publikum her til lands. Om det ikke skulle skje et aldri så lite Hobbiten-mirakel blir den også årets mest sette film. Den har også gjort seg bemerket i utlandet og sikret seg massiv kinodistribusjon utenfor Norges grenser. Golden Globe-nominasjon er i boks - vi krysser fingrene for norsk Oscar-nominasjon!

Se også: Kinotoppen 2012

Vilde i Reisen til julestjernen

2. REISEN TIL JULESTJERNEN

Hittil sett av: 339 087 (per 10. desember 2012)

Store publikumsmasser har tatt turen til kino for å følge Sonjas jakt på julestjernen, i Nils Gaups gjeninnspilling. Ved hjelp av skongnisser, bjørnen, nordavinden og selveste julenissen finner hun stjernen ved å tilby den hjertet sitt. Filmen er basert på Sverre Brandts teaterstykke fra 1924, som også ble filmatisert i Ola Solums klassiker fra 1976.

Kristoffer Joner og Vebjørn Enger i Kompani Orheim

3. TINA & BETTINA: THE MOVIE

Sett av: 188 191

Bloggerne fra Torsdag kveld fra Nydalen gikk til filmen i 2012, og det til meget imponerende besøkstall. Tina og Bettina får seg en skikkelig utfordring når en ny jente begynner i klassen og truer populariteten deres. De tar alle midler i bruk for å stoppe den nye jenta, og sosial status, identitet og vennskap står på spill.

Trond Espen Seim i Varg Veum - Kalde hjerter

4. KOMPANI ORHEIM

Sett av: 77 958

I den kritikerroste og prisbelønte filmatiseringen av Tore Renbergs suksessroman, møter vi Jarle Klepp for tredje gang på film. Vi er tilbake på 1980-tallet og en yngre Jarle, så spilt av Vebjørn Enger, strever med å bo under samme tak som sine foreldre. Han søker tilflukt i musikk, aktivisme og jenter og må stå opp mot sin alkoholiserte far (Kristoffer Joner).

Lene Nystrøm i Varg Veum- De døde har det godt

5. VARG VEUM: KALDE HJERTER

Sett av: 68 583

I den aller siste filmen i Varg Veum-serien, er det hovedrolleinnehaveren selv, Trond Espen Seim, som har tatt regien. Varg skal bli far og livet er i ferd med å forandre seg. Han jobber samtidig med en sak hvor han leter etter et forsvunnet søskenpar i Bergens prostitusjonsmiljø, en sak som viser seg å være større og farligere enn antatt.

Ingrid Bolsø Berdal i Flukt

6. VARG VEUM: DE DØDE HAR DET GODT

Sett av: 60 118

I den nest siste filmen om Bergens store privatdetektiv, regissert av Erik Richter Strand, oppdager Varg Veum en lyssky virksomhet der unge kvinner på asylmottak utnyttes på det groveste. Han blir vitne til at en ung kvinner dør, men var det en ulykke eller en advarsel til de andre jentene?

Aksel Hennie i 90 Minutter

7. FLUKT

Sett av: 54 511

Denne thrilleren fra tiden etter Svartedauden er laget av folkene bak "Fritt Vilt", og hadde nok forventet mer besøk. Likevel drar den nok publikum til å bli årets 7. mest sette norske film. Vi følger unge Signe, som tas til fange av en røverbande når familien hennes er på vei over fjellet på jakt etter bedre levekår.

Rupert Grint som Private Smith i Into the White

8. 90 MINUTTER

Sett av: 45 726

Eva Sørhaugs hardslående drama tar for seg kvinnevold og mennene som utfører den. Vi møter tre svært så forskjellige menn, spilt av Aksel Hennie, Mads Ousdal og Bjørn Floberg, og ofrene deres i minuttene som leder opp til de grusomme handlingene. Filmen ble stort sett meget godt mottatt av kritikerne, og har blant annet blitt vist på filmfestivalen i Toronto.

Ane Dahl Torp og Henriette Steenstrup i en scene fra Som du ser meg

9. INTO THE WHITE

Sett av: 42 976

Selveste Harry Potter-skuespilleren Rupert Grint figurer på rollelisten til Petter Næss sin filmatisering av en dramatisk hendelse som utspilte seg i starten av 2. verdenskrig. Et tysk og et engelsk fly skyter hverandre ned i den norske fjellheimen, og søker ly i samme hytte.

10. SOM DU SER MEG

Sett av: 29 031 (per 10. desember 2012)

Dag Johan Hageruds film fikk mange gode anmeldelser og vant den nordiske filmprisen under filmfestivalen i Haugesund. Nok publikummere tok turen til kinosalen til en på 10. plass i listen. I filmen møter vi et knippe mennesker som alle vil det beste, men som ender opp med å såre hverandre, i tre fortellinger som bindes sammen av en forfatter som leser inn boken sin på lydbok.

Les også: Smakebit på 2013 - et spennende norsk filmår

Tallene er hentet fra Filmwebs Rapportserver, hvor alle kinoene i landet rapportere inn sine innspillingstall. Tallene kan avvike no, pga manglende rapportering.