Michael Fassbender i Shame

Kritikerfavorittene 2012

Dette er norske anmelderes kinofavoritter fra 2012.

De fleste redaksjoner som skriver om film oppsummerer året med sine filmfavoritter. Filmweb er inget unntak!

Her har vi imidlertid samlet et snitt av norske anmelderes terningkast på tvers av redaksjonene. Dette er kritikerfavorittene fra norske kinoer i 2012, og premierene strekker seg fra starten av januar til slutten av desember.

Listen skulle ha bestått av ti filmer, men elleve fikk bli med da det var tre filmer som endte på et snitt av 8,2.

Muldvarpen - 8,2 av 10

Kinopremiere 27. januar

Oscarnominerte "Muldvarpen", basert på John le Carrés kjente bok, har imponert kritikere verden over. Å konvertere et litterært mesterverk som Tinker, Tailor, Soldier, Spy til film er ingen enkel oppgave, men regissør Tomas Alfredson klarte det. Resultatet ble en mesterlig thriller som kombinerer et unikt visuelt bilde, glimrende skuespillerprestasjoner og spenning lagt til krigens kalde dager.Gary Oldman får massivt skryt for sitt portrett av George Smiley, og stjerneskuddene Tom Hardy og Benedict Cumberbatch gjør også spennende karakterer.

Dagbladet (6): "Med en fantastisk sans for detaljer pusler (Thomas) Alfredson sammen sine velkomponerte syttitallsbilder i denne dvelende og ettertenksomme spionhistorien."

Min søster - 8,2 av 10

Kinopremiere 21. september

I den kritikerroste Sølvbjørnvinneren "Min søster", med Lea Seydoux og Kacey Mottet Klein i hovedrollene, får vi en sterk skildring av forskjellene mellom fjell og dal - fattig og rik - og ikke minst forholdet mellom bror og søster. Søskenparet livnærer seg av at lillebror stjeler skiustyr fra rike turister og selger det til barna i dalen. Dette er regissør Ursula Meiers andre spillefilm.

Aftenposten (5): "I Min Søster skaper Ursula Meier nok en gang magi fra en av tilværelsens avkroker."

Kon-Tiki - 8,2 av 10

Kinopremiere 24. august

I høst kom endelig den nye storfilmen til regissørene bak "Max Manus". Filmatiseringen av Thor Heyerdahl og kompanis unorske eventyrferd fikk de aller fleste anmeldere til å trille 5 på terningen, og filmen ble også utvalgt til Norges Oscarbidrag i 2013. "Kon-Tiki" er smart castet med hete navn som Pål Sverre Hagen, Jakob Oftebro og Agnes Kittelsen.

VG (5): "Dette blir en ny norsk nasjonalfilm!"

Vi må snakke om Kevin - 8,3 av 10

Kinopremiere 23. mars

Filmen basert på Lionel Shrivers prisvinnenede roman, "Vi må snakke om Kevin", har vunnet en rekke priser og vandret rundt på et tjuetalls festivaler. Spesielt Tilda Swinton får mye skryt for sitt portrett av en mor som opplever at hennes sønn (nykommeren Ezra Miller) blir et monster.

Bergens Tidende (6): "Noen filmer oppleves som en emosjonell rystelse. Dette er en slik film."

Searching for Sugar Man - 8,3 av 10

Kinopremiere 25. desember

Den eneste dokumentaren på listen har vært en av de store festivalfavorittene i år. Filmen forteller den utrolige historien om en stor musiker du (etter all sannsynlighet) aldri har hørt om. Det beste er å vite minst mulig om filmen hvis man ikke har sett den enda, men vi kan røpe at den overrasker stort på flere plan og kan bringe frem både latter og tårer.

Filmmagasinet (5): "Her har vi en bortimot utrolig historie fra virkeligheten, varm, interessant og velkomponert og med den flotteste musikken du kommer til å høre i en film i år og neste år."

Kompani Orheim - 8,3 av 10

Kinopremiere 2. mars

"Kompani Orheim" er basert på Tore Renbergs roman om Jarle Klepp. Historien om Jarle Orheim er lagt til Stavanger på 80-tallet, og klarer å gjenskape tidsepoken ned til hver minste lille detalj. Dette er den tredje filmen om rødtoppen, og det er også den filmen som har fått best mottagelse blant kritikerne. Kristoffer Joner gjør en av sine aller beste roller som pappa Orheim, og vant Amanda for innsatsen. Det hele er tolket, spilt og fortalt på en slik måte at man ikke kan annet enn å bøye seg i støvet.

Stavanger Aftenblad (6): "Regissøren har inngått en overmåte lykkelig allianse med et knippe skuespillere som glitrer i rollene."

Shame - 8,5 av 10

Kinopremiere 13. januar

Filmen "Shame" ble skandaløst forbigått i 2012s Oscarutdeling, men har ellers vunnet en rekke priser og fått mye positiv omtale. Spesielt Michael Fassbenders innsats som den vellykkede, men forstyrrede Brandon roses opp i skyene. Med sin andre spillefilm har regissør Steve McQueen bekreftet potensialet som en av de mest betydelige filmkunstnerne i vår tid.

Adressa (6): "Så mesterlig spilt og regissert at det er til å bli nummen av."


Beasts of the Southern Wild - 8,5 av 10

Kinopremiere 26. oktober

Fjorårets Sundance-vinner var også en av Filmwebs favoritter i 2012 - en film som tar publikum med inn i en helt annerledes verden. I Bathtub, et fattig lite kystsamfunn i Louisiana, lever menneskene helt avskåret fra resten av verden. En glitrende miljøskildring man sjelden ser maken til. Vi lot oss imponere mektig av nykommer Quvenzhane Wallis, og krysser fingrene for Oscar-nominasjon selv om det ikke ble noen Golden Globe.

Drammens Tidende (6): "Magisk mesterverk i egen klasse."

Moonrise Kingdom - 8,6 av 10

Kinopremiere 8. juni

Wes Andersons stjernespekkede "Moonrise Kingdom" åpnet Cannes-festivalen i 2012 og har siden det blitt trykket til mang en kritikers og filmelskers bryst. Anderson har lagt sitt lille kjærlighetsdrama til en bitteliten øy på 1960-tallet. Filmen er fylt av barnlig tro, håp og kjærlighet, sirlig innpakket i tidsepokens farger og estetikk. "Moonrise Kingdom" er rett og slett en kavalkade av nøye planlagte tilfeldigheter ispedd alle de riktige ingrediensene.

Aftenposten (6): "Det er en fryd å se Wes Anderson på høyden av sin sprudlende skaperkraft. Helstøpt manus ned til minste detalj."

The Artist - 8,7 av 10

Kinopremiere 24. februar

2012s store Oscarvinner "The Artist", og hovedrolleinnehaver Jean Dujardin, har smeltet mangt et filmhjerte. Denne romantiske hyllesten til 1920-tallets filmindustri står igjen som en av 2012s store prisvinnere med sine tre Golden Globe-priser og fem Oscarstatuetter. De norske kritikerne lot seg sjarmere av nostalgien og stumfilmstjernen George Valentins innbitte mistro overfor talefilmen.

Drammens Tidende (6): "The Artist er rett og slett en glimrende pastisj på god, gammeldags stumfilm."

Amour - 9,5 av 10

Kinopremiere 25. desember

Fjorårets Gullpalmevinner i Cannes har satt dype spor hos kritikerne og er en soleklar vinner. Vi møter det eldre ekteparet Georges og Anne på et punkt i livet der alderdommen skal nytes, men livet blir snudd på hodet idet Anne blir rammet av slag. Regissør Michael Haneke viser frem det eldre parets kjærlighet til hverandre på en mesterlig intelligent og samtidig forstyrrende måte, og vi sitter igjen med et følelsesregister helt på bristepunktet.

Aftenposten (6): "Amour er et nakent og brutalt kammerspill om liv og død. Og kanskje er det tiårets største filmverk så langt."

Terningkastene fra 1-6 har blitt omregnet til en skala fra 1-10. Vi baserer kritikersnittet på anmeldelser fra disse kildene: Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Cinema, Dagbladet, Dagsavisen, Drammens Tidende, FilmMagasinet, Fædrelandsvennen, Natt&Dag, NRK P3 (Filmpolitiet), Side3, Stavanger Aftenblad og VG. Filmene har hatt norsk premiere i 2012.

Les mer om filmperler på kino