Ola Rapace og Amrita Acharia i Jeg er din

Det norske filmåret 2013

Smakebit på året som kommer.

Vi har hatt et sprikende norsk filmår i 2012, med både storsuksesser som "Kon-Tiki" og mindre filmer med sviktende besøkstall.

Les også: Topp 10 norske filmer fra 2012

I året som kommer er det mye spennende på plakaten, med mange barnefilmsatsninger, håpefulle storfilmere og mer kunstneriske, spennende filmer. Her er et første blikk på filmene som er annonsert for 2013 - flere vil det bli, så følg med!

Mange norske barnefilmer

Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen spiller Karsten og Petra

Etter et år med lite å norsk å velge i for de minste, kommer det en hel rekke barnefilmer i 2013, og det er animasjon og velkjente karakterer som står i høysetet. Først ut er Arne Lindtner Næss sin filmatisering av Tor Åge Bringsværds barnebøker, "Karsten og Petra blir bestevenner" (premiere 15. februar), hvor vi møter to 5-åringer og deres livlige og underfundige kosedyr Frøken Kanin og Løveungen.

Hokus pokus Albert Åberg

En velkjent animert politibil er også tilbake med nye eventyr, i "Pelle Politibil på sporet" (premiere 3. mai), mens den Oscarvinner animasjonsfilmskaperen Torill Kove bringer Alberg Åberg til kinoene i "Hokus pokus Alberg Åberg" (premiere 20. september).

Mormor i Mormor & de 8 ungene spilles av Marit Opsahl Grefberg

I tillegg returnerer Anne Cath Vestlys elskede "Mormor & de 8 ungene" til filmen 4. oktober, denne gangen i musikalform og i regi av Lisa Marie Gamlem.

Les også: Her er Mormor!

Årets store håpefulle familiefilm til julen 2013 er "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa" (premiere 8. november), hvor det blir gjensyn med Kjell Aukrusts kjære figurer.

Se også: Den første traileren til Flåklypa

Variert norsk på programmet

Gemma Arterton og Jeremy Renner i Hansel and Gretel: Witch Hunters

HANSEL & GRETEL: WITCH HUNTERS

Premiere: 1. februar 2013

Den er ikke norsk-produsert, men vi tar den med likevel. Altaværingen Tommy Wirkola gjør sin store Hollywood-debut i kjent komi-slasher-stil, med storheter som Jeremy Renner, Gemma Arterton og Famke Janssen på rollelista. Norske Ingrid Bolsø Berdal og Stig Frode Henriksen er også med. Vi søskenparet Hansel og Gretel 15 år etter deres famøse rømningsstunt fra heksa i kakehuset. De har fått smaken på blod, og jobber nå som dusjørjeger med hekser som spesialfelt.

Les også: Wirkolas vanvittige Hollywood-debut

Espen Klouman-Høiner i En som deg

EN SOM DEG

Premiere: 1. februar 2013

Regissør Eirik Svensson fikk massivt skryt for sin eksamensfilm "Fredag" i 2010. Nå tar han steget over til spillefilm for første gang. Handlingen starter i Istanbul hvor finske Kaisa og møter norske Jacob. I løpet av en kveld blomstrer en berusende forelskelse. Dagen etter reiser Jacob til Oslo, uten at Kaisa en gang får vite etternavnet hans. Uten å kunne glemme romansen reiser hun til Oslo, og det utrolig skjer: hun møter ham tilfeldigvis på en butikk. Det eneste problemet er at Jacob ikke husker henne.

JAG ETTER VIND

Premiere: 15. februar

I Rune Denstad Langlos nye film møter vi Anna, som ikke har sett familien sin på ti år. Når bestemoren dør reiser hun tilbake til hjemstedet for å passe på bestefaren. I uken frem mot begravelsen går ingenting som forventet og Anna tvinges til å ta stilling til hvordan hun lever livet sitt.

Iben Akerlie i Victoria

VICTORIA

Premiere: 1. mars 2013

Torun Lian tar for seg Knut Hamsuns kjente roman, i det som er en av 2013s store norske filmsatsninger. I tittelrollen møter vi nykommer Iben Akerlie, mens Jakob Oftebro og Bill Skarsgård spiller hennes to beilere, rivalene Johannes, møllesønnen, og rikmannsgutten Otto. Boken har vært filmatisert tre ganger tidligere, men dette er første gangen det gjøres på norsk, og bak står produsentene av storsuksessen "Max Manus".

Les også: Her er Hamsuns Victoria

Fra Hanne Myrens Sjalusi

SJALUSI

Premiere: 8. mars 2013

En dramadokumentar fra Hanne Myren som handler om lengselen etter å bli elsket og angsten for å bli avvist. Filmen beskrives som en iscenesatt virkelighet om sjalusi, usikkerhet og feighet - historier vi helst holder for oss selv.

Ola Rapace og Amrita Acharia i Jeg er din

JEG ER DIN

Premiere: 16. august 2013

Iram Haq har gjort seg bemerket med sine kortfilmer "Trofast" og "Skylappjenta". Nå kommer hennes første langfilm, en moderne kjærlighetshistorie om en ung alenemor på jakt etter kjærligheten. I rollene møter vi Ola Rapace og Amrita Acharia.

Les også: Rapace og Acharia skryter av Haq

KYSS MEG FOR FAEN I HELVETE

Premiere 23. august 2013

I Stian Kristiansens nye film blir vi kjent med en ung teatergruppe ledet av Tale på 17 år. De skal sette opp et stykke av Jon Fosse, Norges mest meritterte dramatiker. En av landets mest kjente skuespillere tar jobben med å instruere dem, men lager et helvete for dem alle. I rollene møter vi blant andre Kristoffer Joner og Rolf Kristian Larsen.

Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen i Gåten Ragnarok

GÅTEN RAGNAROK

Premiere 11. oktober

Actioneventyret "Gåten Ragnarok" tar oss med inn i arkeologiens verden, en slags Norges svar på Indiana Jones. Her møter vi arkeologen Sigurd Svendsen, som oppdager at Osebergskipet innholder en skjult hemmelighet fra Vikingtiden. Sammen med sine to barn legger han ut på en reise for å løse mysteriet, som viser seg å være mer skremmende enn noen hadde forestilt seg.

PORNOPUNG

Premiere: ubestemt august 2013

Filmen er regissert av nykommer Johan Kaos og basert på Mads Larsens roman med samme navn fra 2003. Vi følger den uerfarne Christian som oppdater en helt ny verden når han blir tatt under vingene til supersjekkeren Karl og den notorisk utro sjarmøren Leo.

Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs

DETEKTIV DOWNS

Premiere:25. oktober 2013

Bård Breiens nye film handler om Robert Bogerud (28), som har Downs syndrom så vel som hatt, frakk og detektivkontor – men ikke får et eneste oppdrag.Når den legendariske skøyteløperen Olav Stjernen forsvinner, trenger familien hans en ufarlig detektiv til å berolige en velstående og snill farmor. Men overraskelsen er stor når Robert avslører sin spesielle oppklaringsmetode.

Aksel Hennie som Petter i Pioner

PIONER

Premiere: 30 august 2013

Aksel Hennie spiller hovedrollen i Erik Skjoldbjærgs thriller om Nordsjødykkerne, en av 2013s store norske filmsatsninger. Vi befinner oss på starten av det norke eventyret, hvor som kjent yrkesdykkere ble utsatt for svært farlige oppdrag. Eventyrlystne Petter (Hennie) er besatt av å være den første på bunnen, men alt vendes på hodet når en tragisk ulykke inntreffer.

Les også: Aksel Hennie forbereder seg til dykk

BLIND

Premiere: ubestemt september 2013

Eskil Vogt gjør sin debut som spillefilmregissør i år. Tidligere er han mest kjent som manusforfatter og for sitt tette samarbeid med Joachim Trier. I filmen møter vi tre karakterer med forskjellige historier som på underlig vis trekkes smelter sammen - en ung kvinne som nettop har blitt blind, en nyskilt mor og en einstøing.

Før snøen faller

FØR SNØEN FALLER

Premiere: Ubestemt

Hisham Zamans nye film åpner Tromsø internasjonale filmfestival, som går av stabelen 14. - 20. januar. Filmen er en utradisjonell roadmovie som tar for seg møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten.

A THOUSAND TIMES GOODNIGHT

Premiere: ubestemt

Den franske verdensstjernen Juliette Binoche spiller hovedrollen i Erik Poppes nye film, som også skilter med danskenes stjerneskudd Nicolai Coster-Waldau på rollelisten. Filmen handler om en berømt krigsfotograf som strever med en tøff balanse mellom jobb og familieliv. Premieren er ikke annonsert enda, men vi håper den kommer i 2013 som planlagt.

DIRK OHM

Premiere: ubestemt

Bobby Peers vant Gullpalmen i Cannes for kortfilmen "Sniffer" i 2006, og nå er han endelig klar med sin spillefilmdebut. Innspillingen starter på nyåret og vi regner med at det blir premiere i løpet av 2013. Filmen er basert på en sann historie og handler om en tysk tryllekunstner som forsvant på mystisk vis i Nord-Trøndelag i 2003.

Med forbehold om endring av premieredatoer.

Les også: Dette blir storfilmene i 2013