2012: Årets beste filmer

Filmweb-redaksjonen har kåret de 10 beste filmene fra 2012.

Vi har diskutert, vi har kranglet og noen har truet med å slutte, mens noen av filmene var det rett og slett universal enighet om. Det er mange filmer vi gjerne skulle sett på listen, men tradisjonen tro er det kun 10 filmer som kommer med når redaksjonen kårer årets beste filmer.

Stem på din favoritt fra 2012

Dette er filmene som gjorde mest inntrykk på oss i 2012:

Listen er basert på filmer med norsk kinopremiere i 2012.

The Artist

Kinopremiere 24. februar

Regi: Michel Hazanavicius

Denne romantiske hyllesten til 1920-tallets filmindustri står igjen som en av årets store prisvinnere med sine tre Golden Globe-priser og fem Oscarstatuetter. Vi lot oss sjarmere av nostalgien og stumfilmstjernen George Valentins innbitte mistro ovenfor talefilmen. "The Artist" var for oss en annerledes opplevelse som lot oss drømme om en tapt tid og bortglemte gester.

Mer om filmen

The Hunger Games

Kinopremiere 23. mars

Regi: Gary Ross

Med sin kombinasjon av drama, action og fiktive univers tok "The Hunger Games" oss med storm denne våren. Vi ble imponerte over den alltid dyktige Jennifer Lawrence i rollen som tributten Katniss Everdeen som kjemper for livet i myndighetenes direktesendte sult-leker. I 2013 får vi oppfølgeren til filmen, og vi gleder oss stort til et gjensyn med den dysfunksjonelle nasjonen, vennskapet og kjærligheten.

Mer om filmen

Searching for Sugar Man

Kinopremiere 25. desember

Regi: Malik Bendjelloul

Den eneste dokumentaren på listen har vært en av de store festivalfavorittene i år. Filmen forteller den utrolige historien om en stor musiker du (etter all sannsynlighet) aldri har hørt om. Det beste er å vite minst mulig om filmen hvis man ikke har sett den enda, men vi kan røpe at den overrasker stort på flere plan og bringer frem både latter og tårer.

Mer om filmen

Muldvarpen

Kinopremiere 27. januar

Regi: Tomas Alfredson

Å konvertere et litterært mesterverk som Tinker, Tailor, Soldier, Spy til film er ingen enkel oppgave, men regissør Tomas Alfredson klarte det. Resultatet ble en mesterlig thriller som ikke gjorde skam på John le Carrés verk idet den kombinerte et unikt visuelt bilde, glimrende skuespillerprestasjoner og spenning lagt til krigens kalde dager. Vi fikk følelsen av å stå midt i attentatet, og lot oss atter en gang begeistre av Gary Oldman.

Mer om filmen

Beasts of the Southern Wild

Kinopremiere 26. oktober

Regi: Benh Zeitlin

Årets Sundance-vinner var en av våre favoritter i 2012 - en film som tar publikum med inn i en helt annerledes verden. I Bathtub, et fattig lite kystsamfunn i Louisiana, lever menneskene helt avskåret fra resten av verden. En glitrende miljøskildring man sjelden ser maken til. Vi lot oss imponere mektig av nykommer Quvenzhane Wallis, og krysser fingrene for Oscar-nominasjon.

Mer om filmen

Amour

Kinopremiere 25. desember

Regi: Michael Haneke

Årets Gullpalme-vinner er noe av det mest intense vi noensinne har sett på film. Vi møter det eldre ekteparet Georges og Anne på et punkt i livet der alderdommen skal nytes, men blir snudd på hodet idet Anne blir rammet av slag. Haneke viser frem det eldre parets kjærlighet til hverandre på en mesterlig intelligent og samtidig forstyrrende måte, og vi satt igjen med et følelsesregister helt på bristepunktet.

Mer om filmen

The Dark Knight Rises

Kinopremiere 25. juli

Regi: Christopher Nolan

Det var med æresfrykt og skyhøye forventninger vi entret salen for å se Nolan avslutte sin Batman-trilogi denne sommeren. Å begeistre publikum og kritikere etter suksessen med "The Dark Knight" i 2008 så lenge ut som en umulig oppgave, men et samlet kritikerkorps og publikum regelrett jublet etter finalen. Det var siste gang fikk vi se Christian Bale ikle seg drakta til flaggermusmannen med hjertet på rett sted, men slutten overrasket likevel. Tradisjonen tro var det mørkt, magisk og fylt til randen med spenning og gadgets. Vi <3 Batman!

Mer om filmen

Moonrise Kingdom

Kinopremiere 8. juni

Regi: Wes Anderson

Eksentriske Wes Anderson har lagt sitt lille kjærlighetsdrama til en bitteliten øy på 1960-tallet. Filmen er fylt av barnlig tro, håp og kjærlighet, sirlig innpakket i tidsepokens farger og estetikk. Vi lot oss sjarmere av de veslevoksne barna og begeistre av skuespillerensemblet bestående av blant annet Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Tilda Swinton og Frances McDormand. "Moonrise Kingdom" føyer seg inn i rekken av filmer vi kan anbefale absolutt alle å se, den er rett og slett en kavalkade av nøye planlagte tilfeldigheter ispedd alle de riktige ingrediensene.

Mer om filmen

Shame

Kinopremiere 13. januar

Regi: Steve McQueen

Samarbeidet mellom regissør McQueen og kompis og hovedrolleinnehaver Michael Fassbender høstet både lovord og skjenn. "Shame" ble på festivaler hyllet som en kontroversiell, men realistisk, fremvisning av en sexavhengig manns liv, mens enkelte anmeldere omtalte den som både ekkel og sexfiksert. Vi lot oss fascinere av den tilsynelatende perfekte Brandon med alle hans mørke hemmeligheter, og hans rake motsetning, den lystige søsteren Sissy, spilt av Carey Mulligan. Fassbenders rolletolkning er mer enn noen kunne forvente, og vi synes rett og slett det er en skam at denne filmen ble forbigått under Oscarutdelingen i 2012.

Mer om filmen

Kompani Orheim

Kinopremiere 2. mars

Regi: Arild Andresen

Årets beste film 2012 er ikke bare norsk, den er også intet mindre enn fantastisk. Historien om Jarle Orheim er lagt til Stavanger på 80-tallet, og klarer å gjenskape tidsepoken ned til hver minste lille detalj. Norsk films store sønn, Kristoffer Joner, gjør etter vår mening en av sine absolutt beste roller som den ustabile faren. Det hele er tolket, spilt og fortalt på en slik måte at man ikke kan annet enn å bøye seg i støvet.

Forventet? Nei. Kontroversielt? Kanskje. Fortjent? Ja!

Mer om filmen

Se også: Topp 10 fra 2011

Enig med topplisten? Her kan du stemme på din favoritt fra 2012

Gi oss gjerne din toppliste i kommentarfeltet under!