Ingrid Bolsø Berdal i Flukt

Godt norsk filmår i utlandet

«Flukt», «Reisen til julestjernen» og «Kon-Tiki» har bidratt sterkt til å løfte den norske filmeksporten i 2012.

Mens «Flukt» er solgt til 70 land og «Reisen til julestjernen» til 74 land, fikk "Kon-Tiki" stor oppmerksomhet etter at den ble vist på filmfestivalen i Toronto. Siden den gang har filmen om den berømte flåteturen blitt solgt til 50 land, melder Norsk filminstitutt, som oppsummerer filmåret.

Les også: Kon-Tiki er Golden Globenominert!

Pål Sverre Valheim Hagen og Kon-Tiki troner på den norske kinotoppen
Pål Sverre Valheim Hagen og Kon-Tiki troner på den norske kinotoppen

I løpet av ti år har eksporten av norsk film blitt mer enn seksdoblet, og salget har steget jevnt hvert år. Fra 2009 til 2010, som er de ferskeste tallene, økte salget med nærmere 140 prosent, ifølge instituttet. Eksportverdien av norske filmer som hadde premiere i 2010, var på rekordhøye 53,3 millioner kroner.

Flere norske filmer fra fjoråret fikk også en god start i utlandet i år. «Trolljegeren» var den meste solgte DVD-en i Storbritannia da den ble sluppet i januar. «Oslo 31. august» har hatt suksess på franske kinoer, og filmen har blitt trukket fram som én av årets beste av kritikere i blant annet New York Times, Associated Press og IndieWire.

Reisen til julestjernen
Reisen til julestjernen

I Norge ser 2013 ut til å bli et år med mange norske premierer, ifølge filminstituttet.

– Vi regner med omtrent 30 norske filmer på kino neste år, og mange av dem vil kunne få et svært godt besøk. Jeg regner med at neste års besøkstall på norske filmer vil komme opp mot og kanskje over 2,8 millioner, slik at vi igjen får en norskandel på 25 prosent, sier direktør Nina Refseth ved Norsk filminstitutt.

Les også: Det norske filmåret 2013